De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 augustus

---

Zo maf mogelijk

Hoe krijg je kinderen aan het lezen? Dat blijft de million dollar question in de boekenwereld en op basisscholen. Twee auteurs die daar een (waarschijnlijk multi-million dollar) antwoord op hebben gevonden, zijn de Australische Andy Griffiths en Terry Denton. Waar ze in Australië al lang geliefd waren vanwege hun anarchistische kinderboeken als Just Disgusting! en The Bad Book, veroverden ze de harten van kinderen over de hele wereld met hun – wat toegankelijkere – De waanzinnige boomhut-serie. Ter illustratie: alleen al in Nederland werden daarvan 1,3 miljoen exemplaren verkocht. Dat verklaart wellicht waarom zij dit jaar als eerste buitenlandse auteurs ooit gevraagd werden voor het Kinderboekenweekgeschenk. Wat is hun geheim?

Ik sprak Andy Griffiths, de schrijver van het duo, voor de komende BKJunior. Zijn ruige begin als zanger van twee punkbands is nu nauwelijks meer af te lezen aan zijn kleurrijke, innemende verschijning. Als docent Engels ontdekte hij zijn liefde voor (kinderboeken) schrijven. Later koppelde zijn uitgever hem aan illustrator Terry Denton (‘Hij heeft een goed gevoel voor humor’) en het iconische duo was geboren. Wat ze delen, naast een tomeloze fantasie, is dat ze zichzelf niet te serieus willen nemen. ‘Toen ik begon met schrijven, wilde ik vooral meer lol trappen,’ vertelt Andy. ‘Dat was iets wat ik miste in kinderboeken, ze zijn vaak wat serieus, willen een boodschap overbrengen. Daarom sloeg ik de tegenovergestelde richting in: ik probeer mijn boeken altijd zo maf mogelijk te laten zijn.’ Wellicht schuilt daarin hun gouden formule.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe BKJunior verschijnt op 5 september 2022

Het is bijna zover! In september verschijnt er een nieuwe editie van de BKJunior, onze kinderboekenspecial. Deze editie staat in het teken van het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen!

Lees verder

---
Winnaar Boekenkrant-schrijfwedstrijd 2022: Het vilten pak

Winnaar Boekenkrant-schrijfwedstrijd 2022: Het vilten pak

Hester van Gent is met haar verhaal Het vilten pak de winnaar van de derde editie van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd. In Het vilten pak komt het thema transformatie tot uiting in het gemis van een geliefde. Dit verhaal sprong er voor de redactie uit door de mooie beelden en de subtiliteit waarmee de schrijfster informatie weggeeft.

Lees verder

---
Boekhandel Verkaaik: Blind dates met boeken

Boekhandel Verkaaik: Blind dates met boeken

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat Boekhandel Verkaaik in Gouda. Medewerker Aytun vertelt wat juist deze boekhandel zo speciaal maakt. ‘Het grappige is dat we weleens meemaken dat een vader met zijn zoontje binnenkomt en dat de vader dan zegt: “Jongen, moet je eens ruiken. Dit is een boekhandel.”’

Lees verder

---

Literatuur

Interview Aimée de Jongh: ‘Je kan nog opnieuw beginnen als je zestig bent’

In de graphic novel Zestig lentes van scenarist Ingrid Chabbert en tekenaar Aimée de Jongh volgen we Josy. Op haar zestigste verjaardag is zij het middelpunt van de feestvreugde. Man, kinderen en kleinkinderen zijn van plan haar flink te verwennen. Maar Josy heeft andere plannen. Aimée de Jongh: ‘Als verjaardagscadeau aan zichzelf besluit Josy weg te gaan.’ 

Lees verder

---
Leugens en tovenarij: na meer dan 70 jaar nog steeds een ongeëvenaarde klassieker

Leugens en tovenarij: na meer dan 70 jaar nog steeds een ongeëvenaarde klassieker

'Elsa Morante's boeken zijn niet te overtreffen.' – Elena Ferrante.

In deze drie generaties omspannende familieroman doet Elisa, een jonge vrouw uit Zuid-Italië, haar afkomst uit de doeken aan de hand van de sprookjes en leugens die haar verwanten zichzelf en elkaar vertelden. 

Lees verder

---

Boekfragment: De geheimen van Perkamentus

Fantastic Beasts: De geheimen van Perkamentus is het nieuwste avontuur in de Wizarding World gecreëerd door J.K. Rowling.

Professor Albus Perkamentus weet dat de duistere tovenaar Gellert Grindelwald de macht over de tovenaarswereld wil overnemen. In zijn eentje kan hij hem niet tegenhouden, dus schakelt hij de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Speel mee met Kleine Kraai

Het is je vast weleens overkomen: het personage in het boek dat je aan het lezen bent, maakt een keuze waar je het totaal niet mee eens bent. Wat als je wel kon kiezen hoe het verhaal verder gaat? In Gameboek. Schaduwkraai van Marcel Groenewegen kan het. En dan niet één enkele keer, maar bijna iedere alinea. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Wat woorden kunnen doen

Soms lees je een boek dat je flink aan het denken zet. Over hoe bepaalde woorden andere mensen kunnen kwetsen en buitensluiten. Woorden die je misschien gebruikt zonder na te denken. In Dat mag je óók (al niet meer) zeggen beschrijft taalkundige Vivien Waszink wat er mis kan gaan in ons taalgebruik als het gaat om gender, seksualiteit en huidskleur.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com