De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 2 augustus

---

Lees-horizon

‘Voor iedere lezer is er een boek, en voor ieder boek een lezer,’ is het motto van de Boekenkrant. Daarom bespreken wij boeken uit elk genre en over uiteenlopende onderwerpen; zo zit er voor iedereen wel iets tussen. Al kan de krant ook juist gebruikt worden om eens iets heel anders uit te proberen dan wat je normaal gesproken leest – zo werkt dat bij mij wel in ieder geval. Waar ik vroeger vooral romans verslond, las ik de afgelopen maand bijvoorbeeld voor de Boekenkrant een thriller (In het volle zicht, Jeffrey Archer), een kinderboek (Totale Waanzin 2, Ralph Lazar) en een feelgood-roman (Ook dat nog, Anya Niewierra en Merel Godelieve). Stuk voor stuk boeken waar ik, telkens op een andere manier, van heb genoten. Zo verbreedt de Boekenkrant mijn lees-horizon.

‘Lees je ook nog weleens iets voor jezelf?’ vragen mensen me zo nu en dan. Zeker – de afgelopen maand las ik ook nog een van de boeken die ik uit Italië had meegenomen: de semi-autobiografische klassieker Lessico famigliare (Familielexicon) van Natalia Ginzburg. Het schetst een eerlijk en humoristisch beeld van een familiedynamiek, aan de hand van uitspraken die vaak voorkwamen in hun familie, met het opkomende fascisme als achtergrond.

Gelukkig ligt er voor de rest van de zomer ook alweer een stapeltje voor me klaar.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com 

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie augustus 2022 – met: Anya Niewierra, Aimée de Jongh en Colson Whitehead

De zomer zindert onverminderd door in de Boekenkrant van augustus! Zo spreken we met thrillerauteur Anya Niewierra en haar dochter Merel Godelieve, die het heerlijke feelgood-boek Ook dat nog schreven. Waarschuwing: aan het eind van dit boek wil je méér! 

Lees verder

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Agnes

Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Agnes

Agnes is een van de vijf genomineerde verhalen van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd 2022. Frederiek Verberg wist ons met dit kleurrijke verhaal te raken. We volgen een meisje dat het liefst de tijd doorbrengt bij haar excentrieke oom Tuur. De vondst van een jurk in haar ooms kledingkast voert de spanning op. 

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Elektra

Elektra van Jennifer Saint is een indrukwekkende hervertelling van de Griekse mythologie.

Het is stil in Mykene, maar ik kan vannacht niet slapen. Ik weet dat mijn broer, verderop in de gang, zijn dekens van zich afgeschopt zal hebben. Elke ochtend als ik binnenkom om hem wakker te maken, zijn ze in een woeste wirwar om hem heen gedraaid, alsof hij in zijn slaap een wedstrijd heeft gelopen. 

Lees verder

---

Recensie: Liefde is experimenteren

In De liefdeshypothese brengt Ali Hazelwood haar twee passies (wetenschap en romantiek) samen en creëert daarmee een heerlijk verhaal over een nep-relatie, promotieonderzoek en STEM-inisme. 

Lees verder

---

Spanning

Boekfragment: Perfecte moord

Perfecte moord van Helen Fields is het zesde deel van de D.I. Callanach-serie. Bart Campbell weet dat de kans klein is dat hij dit overleeft. Al uren zit hij opgesloten in een container. Wat hij niet weet, is dat hij onderweg is naar Frankrijk, waar hem een gruwelijk lot wacht. 

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: Eenhoorns in het ziekenhuis

Wat gaat er om in het hoofd van een kind met kanker? In dit indrukwekkende en hoopvolle boek krijg je een realistisch kijkje in het leven van een kind met kanker. De ups als vriendschap en goede uitslagen, maar ook de downs als kaal worden en nadenken over de dood. 

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Francis van Broekhuizen: 'Toegegeven, ik vind die aandacht wel leuk'

Heel Nederland kent Francis van Broekhuizen inmiddels als de operazangeres die het met haar kennis ver schopte in het tv-programma De Slimste Mens en een humoristische noot toevoegde in Maestro. Wie en wat is Francis nog meer? In Bij twijfel hard zingen lees je verhalen over haar leven en belangrijke gebeurtenissen die haar hebben gevormd. 

Lees verder

---

Column Onze Taal: Eigenwijze woordenboeken

Woordenboeken zijn handig, want je kunt er de betekenis en de spelling van woorden in opzoeken. Plus informatie over het woordgeslacht, de uitspraak en de herkomst van woorden. Dat is een praktisch nut, maar als je ietsje uitzoomt, kun je het woordenboek ook filosofisch nut toekennen. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com