De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 juni

---

Shortlistlezer

Kort geleden werd de shortlist van het Beste Boek voor Jongeren gepresenteerd. Een vakjury (bestaande uit volwassenen) selecteerde in totaal tien boeken in de categorieën Vertaald en Oorspronkelijk Nederlands. In september, wanneer de Boekenweek van Jongeren plaatsvindt, maakt de jongerenjury bekend welke twee boeken bekroond worden.  

Toen ik de lijst zag, werd ik blij van alle kleurige kaften. Omdat ik al een paar titels kende, besloot ik de hele shortlist te lezen, een mooie zomerklus! Hup, direct boeken gereserveerd bij de bieb, andere boeken lagen al in huis, en zo heb ik de stapel compleet. Op dit moment ben ik bezig in De afwijking van Dries 
Muus, een titel die ik anders niet gelezen zou hebben. Het lijkt namelijk een voetbalboek (en dat is niet mijn hobby), maar er zit toch veel meer in dan dat.  

Over een tijdje heb ik alle tien de titels gelezen en probeer ik een voorspelling te doen over de winnaars. Wie is er nog meer nieuwsgierig? 

Mireille Bregman 
Redacteur Boekenkrant 
Mireille@boekenkrant.com 

---

Nu verschenen: 
BKDuurzaam editie juni 2022 – met: Mounir Samuel, Eva Meijer en Splinter Chabot

Boeken over duurzaamheid zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de boekhandels: van non-fictieboeken over het milieu, tot plantaardige kookboeken en zelfs het nieuwe genre ‘klimaatfictie’. Daarom geven wij deze maand de special BKDuurzaam uit, waarin we de beste boeken over dit onderwerp van de afgelopen tijd bij elkaar brengen.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Zorgzaamheid kun je eten 

In De tulpenjongen beschrijft de Zweedse Christina Wahldén het verhaal van Wim, een Nederlands jongetje dat door Wahldéns grootmoeder na de oorlog in huis wordt genomen. Het is een vriendelijk en waargebeurd jeugdboek over een vrij onbekend stukje geschiedenis. 

Lees verder

---
Column Lex Jansen: Vergetelheid

Column Lex Jansen: Vergetelheid

Een straatfotograaf was een man die kinderen op de foto zette en daarna bij de ouders aanbelde om te vragen of ze het kiekje van hun dochter of zoontje wilden kopen, al dan niet met een fotolijstje eromheen. Ik heb zo’n foto. Ik ben er een jaar of acht en zit op een muurtje op het Schimmelplein. Jas aan, sjaal om.

Lees verder

---

Spanning

Kijkje in de keuken: Een thrillerprijs met lezersinvloed  

Wat is volgens lezers de beste thriller van het afgelopen jaar? Om daarachter te komen wordt nu voor de derde keer de Hebban Thrillerprijs uitgereikt. Bekende schrijvers (als Marion Pauw) maar ook debutanten (Bas Haan) staan met hun boek op de shortlist. Remco Houtepen, boekverkoper bij Libris Venstra, is één van de juryleden en geeft ons een kijkje achter de schermen. 

Lees verder

---

Boekfragment: Moord op hole vier 

Wanneer William Librecht, een gerenommeerd psychiater, dood teruggevonden wordt op een golfterrein, is het meteen duidelijk dat hier een wrede moordenaar aan het werk was. Zijn signatuur: een golfbal, gepropt in de mond van zijn slachtoffer. 

Lees verder

---

Jeugd

Interview Els Beerten: Niet weglopen als het lastig wordt 

Moet je voorstellen dat je van de ene op de andere dag niet meer welkom bent in je eigen land. Daarover gaat de roman De rest van ons leven van Els Beerten. In het boek staat een onbekend stuk geschiedenis centraal waar je waarschijnlijk nog nooit over gehoord hebt: de deportatie van in Engeland wonende Italianen. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Nederland, fascinerend vogelland 

Arjan Dwarshuis is al zijn hele leven gefascineerd door vogels. In 2016 reisde hij de wereld over en verbrak het wereldrecord vogelsoorten kijken. Hierover schreef hij een boek en werd een documentaire gemaakt. In zijn tweede boek Zomergasten, doortrekkers en overwinteraars blijft hij dichter bij huis en beschrijft hij Nederland als vogelland.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van juli? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com