De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 31 mei

---

Opstapboeken

Als je net een nieuwe taal aan het leren bent, krijg je vaak de tip om Disney-films in die taal te kijken. Het verhaal ken je meestal al, en dus kun je de film goed volgen. Hetzelfde geldt ook voor boekvertalingen: die lezen vaak makkelijker weg dan boeken in de oorspronkelijke taal. Tijdens mijn studie las ik bijvoorbeeld de Italiaanse versie van Emma van Jane Austen, omdat ik het verhaal al goed kende. Dat terwijl er in mijn boekenkast nog enkele oude Italiaanse klassiekers staan, waarvan ik niet verder ben gekomen dan de eerste pagina.

Aangezien ik komende week voor het eerst sinds corona weer eens een reis door Italië ga maken, ben ik mijn Italiaans weer een beetje aan het bijspijkeren. Daarvoor lees ik de Italiaanse vertaling van Reisverslag van een kat van de Japanse auteur Hiro Arikawa. Mijn zus had hem vorig jaar uit Italië voor mij meegenomen, want: ik houd van boeken + katten + Italiaans = de perfecte combinatie, toch?

Het is wel wat vreemd om een Japans boek in een Italiaanse vertaling te lezen – soms vergeet ik bijvoorbeeld eventjes dat het verhaal zich niet in Italië maar in Japan afspeelt, tot er weer een Japanse (plaats)naam langskomt. Toch leidt dat niet erg af – wellicht ook doordat het verhaal vanuit een kat wordt verteld, dus dat is al vreemd genoeg.

Reisverslag van een kat heeft me alvast voor zich gewonnen. Misschien dat ik I Malavoglia van Giovanni Verga (1881) hierna wel aandurf.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
Mirjam@boekenkrant.com

---

Literatuur

Column Lex Jansen: ‘Lucie’ en de spreeuwen 

Column Lex Jansen: ‘Lucie’ en de spreeuwen 

Na een boekpresentatie stond er voor Lex Jansen een bijzondere verrassing te wachten. 'We hoefden niet te denken dat met het eind van de pandemie verder alles wel in orde zou zijn. Nieuwe dreigingen in overvloed.'

Lees verder

---

Recensie: Vijftien vreemden op een benzinestation

Kerozine van de Belgische schrijfster Adeline Dieudonnévertelt het verhaal van meerdere personen. Sommigen kruisen elkaars pad. Anderen blijven vreemden van elkaar. En alles speelt zich af op een benzinestation.

Lees verder

---

Spanning

Interview Sarah Goodwin: Beschaving is een dun laagje vernis 

Nadat ze een jaar hebben overleefd op een onbewoond Schots eiland voor een realityprogramma, wachten acht mensen op de boot die hen komt ophalen. De boot blijkt echter niet te komen en de paniek in de groep slaat toe. Zijn ze vergeten of juist bewust achtergelaten?

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe Griekse mythe van Imme Dros

Imme Dros komt met een nieuwe, fantastische hertelling van een Griekse mythe! Ze schreef al vele kinderboeken en bewerkte een groot aantal Griekse mythen voor de jeugd.

In De vlucht van Daidalos, uitgegeven door De Vier Windstreken, zoomt ze in op een personage dat lange tijd onterecht onderbelicht bleef. 

Lees verder

---

Non-fictie

Column Onze Taal: De dikke Daniëls

De redactie van Onze Taal
zet iedere maand een bijzonder 
taalboek in de schijnwerpers.
Deze keer: De dikke Daniëls.  

Het boek bevat columnachtige stukjes over allerlei taalverschijnselen en -bijzonderheden –  verhalen die worden verlevendigd met anekdotes, herinneringen, woordspelingen, kwinkslagen en heel, héél veel weetjes. 

Lees verder

---

Boekfragment: Rondje Oostzee

Verrassende ontmoeting met het noorden van Europa. Reisverslag afgewisseld met interessante weetjes, geschiedenis en muziek (boek bevat soundtrack), waarbij ook genoeg te lachen valt! 

Lees verder

---

Recensie: Berties belle époque

In Mike Hoogvelds Bertie en de wonderjaren worden we meegenomen naar de periode van weelde tussen het einde van de negentiende eeuw en de Eerste Wereldoorlog, die later bekend zal komen te staan als het gouden tijdperk of de belle époque. In korte tijd ontstaat door de enorme wetenschappelijke ontwikkelingen de moderne wereld. En wie leeft er in deze periode? Edward VII, alias Bertie.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKDuurzaam.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com