De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 29 maart

---

Thuis zoeken 

Elke dag zoeken wereldwijd miljoenen mensen een nieuw thuis, vanwege oorlog, klimaatverandering of andere redenen waarom het niet mogelijk is in je eigen huis te blijven wonen. We zien het nu in Europa heel duidelijk gebeuren met Oekraïense vluchtelingen, maar eerder ook met mensen die uit Afghanistan bijvoorbeeld weg moesten. Ik kan me er niets bij voorstellen: gedwongen door bommen en een gewelddadige bezetter je eigen, vertrouwde plek verlaten om vervolgens in een vreemd land een veldbedje in een sporthal toegewezen te krijgen.  

Een manier om dit gevoel een beetje op ons, mensen die niet hebben hoeven vluchten, over te brengen is literatuur. Ik las een paar dagen geleden De rest van ons leven van Els Beerten uit, waarin hoofdpersoon Fredo als kind vanuit Italië naar Engeland is gegaan om een beter leven op te bouwen. Na de Eerste Wereldoorlog lag heel Europa in puin en heerste veel armoede, in Italië was het niet veel beter. Gelukkig was er voor mensen als Fredo een plaats in Engeland, waar ze een nieuwe toekomst konden opbouwen met behulp van mensen die hen op weg wilden helpen. In de eerste plaats hoop ik natuurlijk dat de Oekraïense oorlog stopt, maar voor de inwoners die niet terug kunnen, hoop ik dat er genoeg hulpvaardige handen zijn in hun nieuwe land. 

Mireille Bregman
Redacteur Boekenkrant 
Mireille@boekenkrant.com 

---
Dekker v.d. Vegt Boekverkopers: Een oude bekende 

Dekker v.d. Vegt Boekverkopers: Een oude bekende 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is Boekhandel Dekker v.d. Vegt uit Nijmegen aan de beurt, die in 2022 zijn 100-jarig bestaan viert. Mede-eigenaar Wieke Rommers vertelt meer over de geschiedenis van deze welbekende boekhandel.   

Lees verder

---

Literatuur

Nieuwe titel: Werelden uit elkaar

Na twaalf jaar stilte is ze eindelijk terug: Julia Franck. Van de succesvolle auteur van De middagvrouw verscheen afgelopen najaar Werelden uit elkaar, een roman die inslaat als een bom. 

Julia is acht als ze met haar drie zussen door hun moeder wordt meegenomen van Oost-Berlijn naar West-Duitsland. Het is het hoogtepunt van de Koude Oorlog. 

Lees verder

---
Column Lex Jansen: En daar stond mijn wieg 

Column Lex Jansen: En daar stond mijn wieg 

Sinds kort worden er weer boekpresentaties georganiseerd, zoals vanouds. De meeste bezoekers proberen nog een beetje afstand te houden en hier en daar blijft er opzettelijk een stoel leeg. Bekenden groeten elkaar met een vriendelijke glimlach, maar ze geven elkaar geen hand meer, omhelzen of zoenen elkaar liever niet. Helemaal als voor de pandemie wordt het waarschijnlijk nooit meer.

Lees verder

---

Spanning

Interview: Slachtoffer of wraakengel?

De nieuwe Karen Rose bevat zoals altijd een fijne combinatie van spanning en romantiek. In Uit de schaduw, het vijfde deel van de Cincinnati-serie, komt dit keer ook een heel persoonlijke kwestie aan bod. ‘Ik besefte opeens: ik heb een personage geschreven met het syndroom dat in mijn eigen familie voorkomt. Dat was compleet onopzettelijk.’

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Leve Astrid!

Toen aan de jonge Astrid Lindgren werd gevraagd wat ze later wou worden, antwoordde ze: ‘Alles behalve schrijfster!’ En dat niet-schrijven heeft ze lang volgehouden. Tot haar dochter Karin in 1941 ziek werd en een verhaaltje vroeg over een zekere… Pippi Langkous. Een rijkelijk geïllustreerd boek vol pretlichtjes en humor als eerbetoon aan de Zweedse auteur.

Lees verder

---

Boekfragment: nijntje gaat logeren

Nijntje gaat logeren! In deze klassieker van Dick Bruna staan, naast de bekende illustraties en de rijmende tekst, ook gebarentekeningen afgebeeld. Deze helpen voorlezers bij het maken van gebaren, zodat kinderen die hier baat bij hebben het verhaal beter kunnen begrijpen. Nijntje gaat logeren, met gebaren is het eerste prentenboek met een bekend personage dat in deze vorm verschijnt.

Lees verder

---

Non-fictie

Indonesië in boeken 

Bijna 75 jaar na de formele erkenning van de Republiek Indonesië door de Nederlandse regering leeft de periode 1945-1949 weer op in de Nederlandse geschiedschrijving. De aandacht is er niet voor niets. Uit deze drie boeken blijkt waarom.

Recentelijk verschenen de conclusies van een groot onderzoek naar het geweld dat door Nederlanders werd verricht tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com