De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 22 maart

---

Spellen en bloedneuzen

Ik was als kind vaak ziek, wat er voor zorgde dat ik de eerste lesdag van groep drie miste. Toen ik de volgende dag op school kwam, kregen wij de opdracht om vijf woorden te spellen. Voor mij lag een papiertje met een aantal losse letters. Het was aan mij om de letters aan elkaar te verbinden. Ik vertelde aan mijn nieuwe juf dat ik de eerste les had gemist. Zij had jammer genoeg niet zo'n zin om een privélesje aan mij te geven. 'Probeer het nou maar gewoon,' zei ze geïrriteerd.

Dus daar zat ik, met mijn bollewangenhapsnoet en tranen in mijn ogen. Toen wij ons werk met elkaar moesten vergelijken, was ik de enige die geen enkel woord goed had gespeld. Het papiertje met de verkeerd gespelde woorden verdween in het handschoenenvakje van mijn moeders auto. Later zou deze als zakdoek gebruikt worden voor de bloedneus van mijn broer. Misschien had ik per ongeluk woorden gespeld die wel bestonden, krachtige woorden die de mensheid is vergeten, want toen het bloed de woorden raakte, knapte er iets in mij. Het was alsof er een bezwering over mij was uitgesproken. Ik was plotseling gevuld met vastberadenheid.

Binnen een paar maanden had ik met de hulp van mijn moeder het leesniveau van een kind uit groep acht. Toen kwam de dag waar ik op wachtte. Tijdens de les stak ik mijn hand op. 'Juf,' zei ik zo onschuldig mogelijk, 'u heeft een foutje gemaakt.' Met een verslagen houding veegde ze de taalfout weg van het bord. Mijn missie was geslaagd. De rollen waren omgedraaid. Ik had gewonnen en zo is mijn liefde voor lezen ontstaan.

Marc Mens
Redactie-stagiair Boekenkrant
marc@boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: De kapper, de schrijver en de kapper

Simon Weiman is een kapper die het vak is ingerold en meer plezier beleeft aan zwemmen. Een van zijn weinige klanten wil een roman schrijven over een kapper. De schrijver is onder meer beroemd door Beneden is het kil, over een dochter die haar moeder in de kelder stopt, en dat en meer kan lezers van Gerbrand Bakkers nieuwe roman De kapperszoon aanzetten tot puzzelen. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Violeta

Na het grote succes van Bloemblad van zee opnieuw een grootse, meeslepende historische roman van Isabel Allende. 

Isabel Allende is de meest gelezen Spaanstalige schrijver ter wereld. Ze debuteerde in 1982 met haar roman Het huis met de geesten en schreef in de afgelopen 40 jaar 25 boeken. Als geen ander weet Allende belangrijke historische momenten te verweven met fictieve, aangrijpende verhalen.

Lees verder

---

Recensie: Het scherpe mes van de waarheid

Radioloog Ramín Sam Manzel treft zijn vrouw Saráh, na een van zijn avondshiften, neergestoken aan bij hun appartement. De dader is spoorloos. Het is een nieuwe toevoeging aan een reeks mysteries. Zijn moeder, Lolo, vluchtte ooit met een driejarige Ramín naar Nederland en heeft hem nooit iets over zijn afkomst verteld. Na de dood van zijn moeder, gaat Ramín verder op onderzoek uit.  

Lees verder

---

Recensie: Bitterzoet, rauw en een vleugje nostalgie

Ochtendmens, de nieuwe roman van Katherine Heiny, heeft al het bovenstaande. Het boek begint met een vrolijke naïeve Jane die onverhoopt valt voor de grootste flirt uit het kleine stadje Boyne City: Duncan. Je verwacht dat het speels blijft. Maar het boek neemt een onverwachte wending.

Lees verder

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De grootste bankoverval aller tijden

De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. 

Lees verder

---

Column Onze Taal: Alles over leestekens

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder
taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Tot in de puntjes… van Miet Ooms.

De allerkleinste bouwsteentjes van onze geschreven taal zijn de leestekens. Klein, maar o zo belangrijk, want de punten, haakjes en streepjes zijn de richtingaanwijzers binnen een tekst, die aangeven waar de lezer heen moet.

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Elk dier telt mee

Rosa komt uit de stad naar Elandeiland om bij haar avontuurlijke oma Nan te gaan wonen. Op het eiland raakt Rosa bevriend met allerlei dieren. Maar dan komen er indringers. Wie zijn ze? En wat komen ze precies doen? Elandeiland van Alex Milway is een vrolijk verhaal vol vaart met een belangrijke boodschap.  

Lees verder

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com