De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 maart

---

Vorm en inhoud

Toevallig las ik in de afgelopen maanden twee boeken die in het najaar verschenen en hetzelfde onderwerp hebben: een oudere vrouw die terugkijkt op haar leven in en na de DDR. Ik realiseerde me deze overeenkomst pas achteraf, want tijdens het lezen (met enige tijd en andere boeken als tussenruimte) las ik echt twee verschillende boeken. Ik heb het over Werelden uit elkaar van Julia Franck (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) en Altijd weer opstaan van Helga Schubert (Uitgeverij Pluim).

Afgaande op de vorm heb je voor je gevoel met het eerste boek een monumentaal verhaal in handen: het voelt stevig en wat zwaarder. De inhoud zelf is ook neerslachtig, Franck is niet bepaald vrolijk in haar terugblikken. Schuberts boek daarentegen is dunner, heeft een andere papiersoort en stop je sneller in je tas voor in de trein. Ook qua toon zou je het sneller aanraden: de schrijfster kijkt berustend terug op haar DDR-leven, ze probeerde zo goed als het ging te leven onder het regime. Dichtregels over een betere toekomst hielden haar op de been.

Veel verschillen. Toch hebben de boeken naast het thema nog een overeenkomst: ze verdienen het allebei gelezen te worden.

Mireille Bregman
Redacteur Boekenkrant
Mireille@boekenkrant.com

---

Literatuur

Nieuwe titel: De vrouwen van Beiersdorf

Authentiek en ontroerend: de meeslepende Nivea-trilogie van Lena Johannson is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Hamburg, 1889: als Gerda Oscar Troplowitz ziet, jaren na zijn stage bij haar vaders bedrijf en inmiddels een succesvol ondernemer vol ideeën, is het snel duidelijk dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Ze willen niets liever dan samen iets opbouwen.

Lees verder

---

Interview Anna Enquist: Het toneel van de vrouwenliteratuur

Sloop, de nieuwste roman van Anna Enquist, gaat over de veertigjarige componiste Alice Augustus. Qua loopbaan presteert zij op de toppen van haar kunnen. Haar privéleven daarentegen wordt overschaduwd door een zware kindertijd en een allesomvattende kinderwens. Een interview met de auteur aan de hand van citaten uit het boek.

Lees verder

---

Boekfragment: De Familie

'Antonia gilt, rukt haar voeten uit het zand en terwijl ze naar de plek rent waar Sofia kopje-onder ging, voelt ze dat de zee en de aarde haar proberen mee te zuigen.'

De Familie van Naomi Krupitsky is een prachtig, adembenemend portret van de vriendschap van twee vrouwen in naoorlogs Brooklyn als dochters van de Italiaanse maffia. Voor de lezers van Elena Ferrante!

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: De dappere jonkvrouw en de wrede hertog 

De Hertog heeft het gemunt op het strategisch gelegen Rosande dat Jorinde net van haar vader heeft geërfd. In Ontsnapt uit het slot van Lydia Rood moet Jorinde zien te overleven terwijl iedereen rondom haar tot het uiterste wil gaan om Rosande te bezitten. En dan is er nog Machteld die ook buiten spel wordt gezet, maar beide jonkvrouwen weigeren zich bij hun situatie neer te leggen.

Lees verder

---

Recensie: Memoires van graaf Dracula

Sinds Bram Stokers Dracula zijn er al tientallen, al dan niet honderden versies van deze welbekende vampier tot leven gebracht. Je zou denken dat het onmogelijk zou zijn er nóg een verfrissende blik op te kunnen werpen, maar schrijver Jochen Till en illustrator Wiebke Rauers bewijzen het tegendeel met hun Memento Monstrum.

Lees verder

---

Poëzie

Boekfragment: 100% Hopla’s

'houden van
is gauwer gezegd
dan langer gedaan
maar soms komt het
in het donker
op gang en dan
is er verder
geen houden meer aan.'

Na 111 Hopla’s een nieuwe bundel met ultrakorte gedichtjes van vier of vijf regels, al dan niet op rijm. Alles wordt er in gezegd, zoals alleen Herzberg dat kan.

Lees verder

---

Non-fictie

Column Onze Taal: Geschiedenis van het Nederlands

 De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Grote geschiedenis van de Nederlandse taal van Jelle Stegeman. 

Het lijvige boekwerk beschrijft de gehele ontwikkeling van het Nederlands, vanaf de allereerste voorlopers tot aan het Polderlands en de Engelse invloed van de dag van vandaag. 

Lees verder

---

Recensie: In het kielzog van een zeeheld 

Hoe win je een zeeslag als de vijand beschikt over veel meer en veel betere schepen? Die vraag staat centraal in Het monsterschip van Luc Panhuysen, dat beschrijft hoe Maarten Tromp in 1639 bij de rede van Duins de strijd aanging met de Spaanse armada. Het verhaal is ronduit adembenemend.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com