De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 15 februari

---

Liefde op het eerste gezicht

Je moet altijd uitkijken aan wie je vertelt wat je hobby's zijn. Wanneer je bijvoorbeeld tegen iemand zegt dat je graag leest, is de kans groot dat diegene je met elke feestdag een boek cadeau geeft. Met als risico dat je dit boek maar niets vindt, dat het niet echt jouw smaak is. 

 Als kind raakte ik makkelijk 'verliefd' op elke nieuwe persoon die ik ontmoette. Ik merk dat ik als kind ook meer open stond voor nieuwe boeken. Naarmate ik opgroeide, ontwikkelde ik daarentegen steeds meer mijn eigen smaak, zowel qua boeken als in de romantiek. In mijn achterhoofd weet ik wat ik leuk vind. Ik houd bijvoorbeeld van historische romans, boeken die zich afspelen in Azië en boeken die magisch realistische elementen bevatten. Als ik een omslag zie of een flaptekst die er voor mij uitspringt, beleef ik weleens liefde op het eerste gezicht. Zo begin ik aan nieuwe boeken die op mijn oude favorieten lijken. Toch gebeurt het vaak genoeg dat ik een boek alleen maar uitlees omdat het bekend aanvoelt, omdat het op een oude 'geliefde' lijkt. 

Wanneer ik een boek cadeau krijg, voelt het alsof ik op een blind date wordt gestuurd. Vaak heeft degene die het boek cadeau geeft wel een idee wat ik leuk vind, toch zijn het nooit de boeken die ik zelf zou uitkiezen. Soms vind ik het gekregen boek maar niets en geef ik het weer door aan iemand anders die er misschien wel van kan genieten, en soms word ik als een kindje verliefd op iets nieuws.

Marc Mens
Redacteur Boekenkrant
marc@boekenkrant.com

---
Nu verschenen: Boekenkrant, editie februari 2022 - met: Anna Enquist, Jens Lapidus en Louise Erdrich

De nieuwe BKGeschiedenis verschijnt op 7 maart

Hoera! De nieuwe editie van onze special de BKgeschiedenis verschijnt op 7 maart als bijlage bij de Boekenkrant. Voor deze editie brachten we een bezoek aan schrijfster en vertaalster Imme Dros en illustrator John Rabou, over De vlucht van Daidalos. In het kader van de vele publicaties over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, bespreken wij drie recente boeiende boeken over dit thema.
Verder bespreken we de roman De tovenaar van Colm Tóibín over het verhaal van Thomas Mann, en reizen we de beroemdste rivier ter wereld af af met de culturele geschiedenis De Nijl van Terje Tvedt. En nog veel meer! 

Lees verder

---

Column Lex Jansen: Mijn lievelingen

Het leven van de Braziliaanse schrijfster Clarice Lispector is net zo bijzonder als haar werk. Uit haar biografie door Benjamin Moser leerde ik al dat ze, net één jaar oud, met haar ouders vanuit de Oekraïne moest vluchten naar Brazilië. 

Lees verder

---

Dossier: Indische stemmen in de literatuur

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en Nederlands-Indië in het algemeen. Voor mensen die over verschillende perspectieven omtrent Indië willen lezen, kan het daarentegen lastig zijn om een boek te vinden waar je kunt beginnen. Dit dossier helpt je op weg.

Lees verder

---

Vijf verhalenbundels die meer aandacht verdienen

Van 14 t/m 21 februari 2022 is het de Week van het Korte Verhaal. Afgelopen jaren zijn er prachtige, spannende en intrigerende verhalenbundels uitgekomen. Toch krijgen korte verhalen niet altijd de aandacht die zij verdienen. Daarom zetten wij vijf recente verhalenbundels in het zonnetje.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Reis je alleen!?

‘Hier aan de kust, de Zeeuwse kust’, zo begint het refrein van Bløfs liedje Aan de kust. Weliswaar komt schilderes Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) niet langs de Zeeuwse kust, maar wel langs vele anderen. In De zee, de zee alleen van Tineke Hendriks volg je hoe de Noors-Nederlandse Betzy op bijzondere wijze haar leven invult.

Lees verder

---

Recensie: Lijden met Yanagihara

Hanya Yanagihara werd in 2015 wereldwijd bekend met de bestseller Een klein leven. Na het succes van dit boek komt zij met een nieuwe experimentele roman: Naar het paradijs. Een grote overeenkomst tussen de boeken lijkt het favoriete thema van Yanagihara: het menselijk lijden.

Lees verder

---

Poëzie

Boekfragment: 27 liefdesliedjes

Deze beroemde bewerking van het Hooglied hoort ongetwijfeld tot de best verkopende dichtbundels.

Als ik een koning was met zestig haremvrouwen en tachtig voor het verlies en meisjes zoveel als ik wou dan nog was jij de liefste dan zou ik van je houden als verder van geen één.

Lees verder

---

Interview Martine Geijsels: ‘De branding is mijn gedachtencentrifuge’

Martine Geijsels is een icoon in de surfwereld. Ze is immers meerdere keren kampioen van Nederland en de Benelux geworden. Ook daarbuiten heeft ze wedstrijden op haar naam staan. Ze reist de hele wereld over en momenteel verblijft ze in haar huis in El Salvador. Haar inspiratie voor het schrijven van gedichten haalt ze overal vandaan en heeft ze nu verzameld in haar eerste bundel, Pel me

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: Ware liefde!

Wie wil samenzijn met slak Pepijn? Zou Karlijn de ware zijn, of zit Pepijn op het verkeerde spoor? Een grappige zoektocht naar liefde voor een kleine slak. Slak Pepijn heeft dringende behoefte aan een knuffel. Maar niemand wil hem knuffelen: de mier niet, de rups niet, de worm niet en zelfs de slak niet.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com