De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 18 januari

---

Aanrader

Afgelopen zondag liep ik met twee vriendinnen langs Boekhandel Broese in Utrecht. De deuren waren weer open! Eenmaal in de winkel waren er louter blije gezichten te zien. Als ik met vrienden door een boekhandel loop, voel ik me altijd net een medewerker, want ik prijs doorlopend de boeken aan die ik herken uit de Boekenkrant of zelf gelezen heb. De ene vriendin was op zoek naar ‘een dik boek waar je helemaal in kunt verdwijnen’. Ik zag Het achtste leven (van Brilka) liggen, een baksteen van 1200 woorden, waar ik zelf het afgelopen jaar maandenlang in verdwenen was. Even later lag het boek in haar mandje. De ander was op zoek naar ‘iets korts en goeds voor onderweg’; daar leek mij De hemel is altijd paars wel geschikt voor.

Zelf heb ik op hun aanraden ook een boek gekocht, Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. Is dat een regel, dat als je eenmaal vijf keer van verschillende mensen hebt gehoord dat iets de moeite waard is, je het dan gaat kopen? Hoe dan ook, bij het afrekenen vertelde de caissière hoe blij ze was om weer klanten om zich heen te hebben, en hen weer boekenadviezen te kunnen geven. Wekenlang had ze alleen maar achter de afhaalbalie gestaan. Hoe simpele dingen een feestje kunnen worden!

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 7 februari

Of de goede voornemens nog steeds worden nageleefd is altijd weer de grote vraag in februari. Eén ding is in elk geval zeker, wij houden ons netjes aan ons goede voornemen om een Boekenkrant boordevol interessante titels op de plank van je favoriete boekwinkel te laten verschijnen!

Lees verder

---
BOEKHANDELS ZIJN WEER OPEN

Boekhandels zijn weer open

U bent weer van harte welkom bij de boekhandel! De plek om u te laten informeren en inspireren over boeken. Bekijk de boeken, ruik ze, blader. En laat u adviseren. Want bij boekhandels werken mensen die staan te trappelen om u te helpen het boek te vinden dat bij u past. 

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Liefde is chaotisch en magisch

De verhalenbundel Liefde in kleur is het debuut van de jonge Brits-Nigeriaanse schrijfster en journalist Bolu Babalola. In Groot-Brittannië werd het boek meteen een Sunday Times-bestseller. Zelf ben ik niet echt een fan een verhalenbundels, maar Babalola breekt ruimschoots door mijn vooringenomen weerstand heen. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. 

Lees verder

---

Beleef de wereld van... Honingeter

Als jij ook een veellezer bent, ken je het vast wel: is het ene boek uit, dan ga je bijna direct door naar het volgende of misschien lees je er wel meerdere tegelijk. Maar word je dan wel helemaal meegenomen in het verhaal? In deze rubriek krijg je een aantal tips om je helemaal onder te dompelen in een fictieve wereld. Deze keer: Honingeter van Tülin Erkan.

Lees verder

---

Boekfragment: Een volmaakte eenheid

Een episch en waargebeurd verhaal over verboden liefde, opoffering en vrijheid. De roman is gebaseerd op het leven van Tammye Hufs betovergrootouders.

Meester loopt fluitend de trap af terwijl Maple me met een knip van haar vingers naar zich toe roept en me naar binnen leidt. De gang is lang en breed, met overal schilderijen aan de muur. Wanneer ik achter haar aan naar de trap loop, kraakt een van de donkere vloerplanken onder mijn voeten.

Lees verder

---

Spanning

Interview Samuel Bjørk: ‘Teruggaan in de tijd was moeilijker dan ik dacht’

Interview Samuel Bjørk: ‘Teruggaan in de tijd was moeilijker dan ik dacht’

Met Ik reis alleen, het eerste deel over de rechercheurs Munch & Krüger, werd de Noorse Samuel Bjørk in één klap een begrip in thrillerland. In Sneeuwwit gaat hij terug in de tijd om het verhaal te vertellen over hoe de twee elkaar hebben ontmoet. Mia Krüger is eenentwintig en vastberaden om als eerste vrouw toegelaten te worden tot de Dienst Speciale Interventie.

Lees verder

---

Recensie: Weense ondoden en intriges

Bij Wenen denk ik aan prinses Sisi, Sachertorte en opera. Gezellige dingen over het algemeen. Maar uiteraard heeft ook Wenen een duistere kant en vormt dan ook een intrigerende setting voor de historische thriller Het boek van de doodgraver van Oliver Pötzsch. Eind negentiende eeuw maakte de stad spannende ontwikkelingen door op het gebied van onder andere de telefoon, elektriciteit, automobielen, fotografie en bioscopen. En criminaliteit, zo blijkt.

Lees verder

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De Nijl. Biografie van een rivier

Nieuwe titel: De Nijl. Biografie van een rivier

'Een fantastische reis op een prachtige rivier, met geschiedenis, politiek en cultuur' -Verdens Gang 

Op 19 januari verschijnt De Nijl. Biografie van een rivier, het fascinerende verhaal van de belangrijkste rivier in de geschiedenis. De Noorse auteur Terje Tvedt, een internationaal zeer gerenommeerd Nijl-expert, neemt ons mee op een reis langs die legendarische Afrikaanse rivier, van de monding in Egypte tot de bronnen in Rwanda en Ethiopië.

Lees verder

---

Column Onze Taal: Woordenzoekboek

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Verklarend zakwoordenboekje van rare woorden van Guus Middag. Kent u het woord hapax? Het betekent ‘woord dat maar één keer voorkomt’, een volkomen uniek woord zoals keldermodder of schedeldoosje, die volkomen eenmalig voorkomen in gedichten van Leo Vroman.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com