De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 21 december

---

Groot goed

Op mijn nachtkastje ligt momenteel een exemplaar van Honderd jaar eenzaamheid uit 1996. Zo een met vergeelde pagina’s en de typische geur die daarmee gepaard gaat. Ik vond hem toevallig tussen de vele boeken in de grote gedeelde boekenkast in mijn appartementencomplex. Op de een of andere manier hebben zulke onverwachte vondsten altijd meer waarde voor mij dan een ‘vers’ exemplaar dat ik zelf gekocht heb. Er zit dan meer een verhaal achter. Door welke handen is het boek gegaan voordat het daar terechtkwam?

Op ons kantoor moeten wij zo aan het einde van het jaar ook hoognodig weer eens de boekenkasten uitmesten. Er is een limiet aan hoeveel stapeltjes-achter-stapeltjes je kunt maken. ‘Wat doen we met de boeken?’ is al een paar weken een veelgehoorde vraag op de redactie. Uiteindelijk wordt er altijd wel een goede bestemming gevonden. Zo gaan die boeken ook weer een tweede leven tegemoet. Wie weet vindt iemand er over twintig jaar één in een openbare boekenkast, om zich af te vragen welke weg die heeft afgelegd om daar te belanden.

Het is belangrijk om niet te vergeten dat die weg in veel gevallen begint bij de boekhandel. Nu de winkels helaas weer hun deuren moeten sluiten, kunnen zij onze steun goed gebruiken. Dus koop lokaal, ook online! Een goed gevulde boekenkast is immers ook een groot goed.

 

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
Kerstmenu: Buffet of diner: van alles wat

Kerstmenu: Buffet of diner: van alles wat

Lekker eten en feestdagen vieren gaan voor mij hand in hand. Ik was daarom ook als een kind zo blij dat ik voor de Boekenkrant deze gloednieuwe kookboeken mocht uitproberen bij het samenstellen van dit menu. Stuk voor stuk aanraders om van de Kerstman te vragen. Omdat het (bijna) feest is, pakken we lekker uit met dit menu.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Verhalen geven ons betekenis

Dat verhalen van grote waarde kunnen zijn, zal geen verrassing zijn voor de meeste lezers. Dat ontdekt de zevenjarige en ongeneeslijk zieke George tijdens het lezen van Het betoverde land achter de kleerkast van C.S. Lewis. Na het lezen blijft één vraag echter door zijn hoofd spoken: hoe kwam deze schrijver op het idee voor deze magische wereld?

Lees verder

---

Spanning

Interview: Wanneer alle diplomatie faalt

Midden in de hete woestijn van de Sahara achtervolgen twee geheim agenten een groep terroristen, terwijl hardliners in China en Noord-Korea erop uit lijken te zijn om een derde wereldoorlog te ontketenen. De Amerikaanse president Pauline Green probeert er van alles aan te doen om deze nucleaire ramp te voorkomen. Met Nooit leverde de bijzonder succesvolle Britse auteur Ken Follett een thriller af die bijna de hele wereld omspant. 

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: nijntje versiert de kerstboom

Kijk mee hoe nijntje kerst viert! Ze versiert de boom, iedereen komt bij elkaar en nijntje heeft voor al haar vriendjes cadeautjes ingepakt. Dit kartonboek bevat 21 stevige kerstversieringen om op te hangen in de boom of in de kamer. Wanneer je de versieringen uit het boek haalt, zie je nieuwe illustraties. Je kunt het boek dus blijven lezen!

Lees verder

---

Nieuwe titel: Memento Monstrum

Kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken heeft een nieuw monsterlijk grappig jeugdboek uitgebracht. Memento Monstrum gaat over de meest aandoenlijke vampierenfamilie ooit en bevat verhalen over yeti’s, weerwolven en vampieren. Het is een lekker dik boek, met maar liefst 200 pagina’s. Daarnaast heeft het boek een speciaal bewerkt omslag en veel full color-illustraties.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Non-conformist in hart en nieren

Allround-kunstenaar Ai Weiwei (1957) strijdt al decennialang tegen vrijheidsbeperking in het algemeen en tegen het Chinese autoritaire regime in het bijzonder. In 1000 jaar vreugde en verdriet maakt hij de voorlopige balans van zijn leven op. Ai’s vader, Ai Qing (1910-1996), was een beroemde dichter in China en daarbuiten. Ook hij kwam in botsing met de Chinese machthebbers.

Lees verder

---

Recensie: De horizon die mensen meenemen

Wat Chris Keulemans wilde bereiken toen hij Gastvrijheid begon te schrijven, was vastleggen hoe we gastvrij moeten zijn: die kennis zou post-corona in de vergetelheid kunnen blijken te zijn geraakt. ‘Onbekenden welkom heten is nooit vanzelfsprekend,’ ontdekt de auteur. ‘Er moeten reserves overwonnen worden, aan beide kanten.’ Zijn boek gaat behalve over gastvrij gedrag ook en nog meer over sociale ontwikkelingen en over wat van een plek een thuis maakt.

Lees verder

---

Strips

Nieuwe titel: Wynona 1. Als de beer ontwaakt

Als de beer ontwaakt is het eerste deel in de nieuwe dystopische striptrilogie WYNONA van Hans van Oudenaarden. Als de cynische, uitgebluste advocaat Daniel Favreau op een dag wordt gevraagd om z’n ergste vijand juridisch bij te staan, aarzelt hij maar heel even. De zaak lijkt hopeloos, maar Daniel kan het geld goed gebruiken.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com