De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 december

---

Twintig, vijftig of honderd boeken?

Ook al duurt het nog een paar weken voordat het jaar voorbij is, het nodigt uit om alvast terug te kijken op het afgelopen jaar. In de zomervakantie ben ik naar Italië, India en Narnia gegaan – via de personages in mijn gelezen boeken dan. Ikzelf zat thuis naar de vallende regen te kijken. Toch kon ik zo nog iets beleven, ondanks dat het geen mooie zomer was. Ik wilde daarom veel gaan lezen, maar toen gebeurde het: ik kwam niet door Witches steeped in gold van Ciannon Smart heen en heb hierdoor erg weinig gelezen.

Dit was niet zo fijn voor mijn Goodreads reading challenge. Ik deed het voor de tweede keer en had als doel om dit jaar dertig boeken te lezen. Ik zou het namelijk druk krijgen met studie, stage en mijn bijbaan, en wilde de lat niet te hoog leggen. Lezen doe je immers omdat je het leuk vindt. Het is geen wedstrijd, maar wanneer ik zie dat sommigen meer dan honderd boeken per jaar lezen, vraag ik me toch af hoe ze dat doen. Hoeveel boeken ik nu heb gelezen? Al een tijdje terug heb ik mijn challenge gehaald. Op dit moment heb ik vierenveertig boeken gelezen en daar ben ik best trots op. Ik hoop in deze laatste weken nog drie boeken (allemaal YA-boeken natuurlijk) te kunnen lezen. Misschien dat ik volgend jaar de vijftig red. Eigenlijk maakt dat niet uit natuurlijk, zolang ik er maar plezier uit haal!

Myrthe Kries
Redactie stagiair Boekenkrant 
myrthe@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant, editie december 2021 - met: Ronald Giphart, Ken Follett en Jeroen Kramer & Dieuwertje Blok

Nu de dagen vroeg donker worden, zie je overal weer lampjes hangen. De gezellige decembermaand is begonnen! De Boekenkrant staat vol boekentips om als cadeau te geven – aan anderen of aan jezelf. We spreken onder andere met Ronald Giphart, over zijn nieuwe roman Nachtangst, die zich in New York afspeelt.

Lees verder

---

Nu verschenen: BKYA editie december 2021 - met: Aletta André, Rachael Lippincott en twee YA-podcasts

In de nieuwe editie van de BKYA gaan we op reis met Jyoti Kumari. Ze fietste 1200 kilometer dwars door India om haar gewonde vader thuis te brengen. We spraken met journalist Aletta André over Het meisje dat door India fietste, gebaseerd op een waargebeurd verhaal van de vijftienjarige Jyoti Kumari. Haar verhaal ging viral tijdens de coronacrisis, en NOS-correspondent André schreef een jeugdroman over haar verhaal.

Lees verder

---
December – cadeaumaand: de redactie tipt persoonlijke top 5! (Deel 2)

December – cadeaumaand: de redactie tipt persoonlijke top 5! (Deel 2)

Welke boeken moet je echt op je verlanglijstje zetten? We tippen boeken die we in het afgelopen jaar gelezen hebben en waar we nog steeds van ondersteboven zijn. Hierna ben je een heleboel leestips rijker! Vandaag deel 2.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: 100% Hopla’s

Nieuwe korte gedichten van een van de meest geliefde dichters van Nederland.

Lees verder

---

Recensie: Iemand blijft alleen doorademen omdat hij geen belemmering vormt

Augustus 2020: Beelden van protesten in Wit-Rusland vanwege de vooraf vastgestelde verkiezingsuitslag gaan de wereld over. Loekasjenko blijft weer op zijn troon en de  gekozen presidentskandidaat Tichanovskaja zit sindsdien veilig in het buitenland. Alhoewel, in hoeverre kan ze daar gerust op zijn? Dissident journalist Roman Protasevitsj waande zich ook veilig, maar het vliegtuig waarmee hij in mei 2021 van Griekenland naar Litouwen ging, werd listig naar Wit-Russische bodem gedirigeerd.

Lees verder

---
Column Lex Jansen: Vertaalrechten

Column Lex Jansen: Vertaalrechten

De Buchmesse is laat, dit jaar. Van twintig tot vierentwintig oktober. Door de versoepeling van de coronaregels zullen er meer mensen zijn dan vorig jaar, maar een ‘gewone’ beurs zal het ook dit jaar niet zijn. Ik begreep dat er sowieso veel minder Amerikanen en Engelsen zullen zijn en dat Europese uitgeverijen vooral hun medewerkers sturen die rechten verhandelen en in veel mindere mate uitgevers en redacteuren.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: De beste profeet voor de toekomst is het verleden

Oude Wonden is de tweede thriller van auteur Yves Peirsman. Als tiener werd hij een aantal keer genomineerd voor de Matilda Prijs, maar hij stortte zich na zijn studies vooral op zijn werk als taaltechnoloog. In 2020 won hij met zijn manuscript De burgemeester echter de Fintro Prijs Spannend Boek. Nu de schrijfkriebels weer hadden toegeslagen, kon een nieuw boek niet uitblijven.  

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Frits Spits: Muziek die geen grenzen kent

Ineens is daar het onstuimige Manhattan en de swingende muziek uit Latijns-Amerika. Opzwepende trompetten, strijkers en slagwerk, gevolgd door een luidkeels ‘Mambo’! Frits Spits schreef met Mijn West Side Story een wervelend eerbetoon aan misschien wel de beste musical ooit. En aan de man die het allemaal bedacht: Leonard Bernstein.

Lees verder

---
Nieuwe titel: Mijn rouwreis

Nieuwe titel: Mijn rouwreis

In oktober verscheen bij Uitgeverij Zilt Mijn rouwreis, een dagboek om zelf in te vullen. Voor iedereen die met verlies en rouw te maken heeft, maar het lastig vindt om ermee verder te leven. Auteur Annemiek Dogan is geen onbekende in de wereld van verlies in rouw, sinds 2020 is zij eigenaar van de Grief Academy. 

Lees verder

---

Recensie: To AI, or not to AI

In Twaalf bytes bespreekt Jeanette Winterson in twaalf essays de implicaties van kunstmatige intelligentie voor de manier waarop we leven en liefhebben. 'We moeten allemaal weten wat er gebeurt nu de mens op weg is naar een toekomst die misschien transhumaan of zelfs posthumaan is.’

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com