De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 november

---

Lijstjes

'Lijsten' en 'top-zoveels' zijn een onvermijdelijk terugkerend onderwerp in het najaar. De afgelopen weken was de samenstelling van de Top 100 kinder- en jeugdboeken van de Grote Vriendelijke Podcast een hit. Aangestoken door de vele berichten die ik zag verschijnen over hoe moeilijk het wel niet is om slechts vijf titels uit te zoeken, maakte ik ook een stapeltje. Om mezelf al te veel uitzoekwerk te besparen, beperkte ik me tot de eigen boekenkast. Dat bleek al veel te veel voor een top 5 op te leveren, dus werd het tijd voor een tweede criterium: ik moest titels selecteren die ik zonder nadenken direct aanbeveel. Dus viel ik terug op boeken die me door de jaren heen de tijd hebben doen vergeten en kwam er een Ruggenberg, Dragt en Kromhout op de stapel.  

Als iemand cadeautips zoekt voor Sinterklaas of Kerst, zou ik straks zeker de 'GV Top 100' goed bekijken. Wie weet, heeft iemand anders in jouw plaats over je verlanglijstje nagedacht! Wat komt er op jouw wensenlijstje of wat geef je cadeau? Laat het me weten op onderstaand e-mailadres. 

Mireille Bregman
Redacteur Boekenkrant 
Mireille@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: BKFilosofie editie november 2021 - met: Paul van Tongeren, Frank Meester en Iris Murdoch

De nieuwe BKFilosofie is verschenen! Deze editie staat in het teken van het belang van betekenis. Sinds afgelopen april is Paul van Tongeren de Denker des Vaderlands. We spraken hem over zijn nieuwe functie. Hoe bevalt die? Ook hebben we het over zijn boek Het wonder van betekenis. Daarnaast bespreken we het boek Sekscultuur van de Duitse filosoof Bettina Stangneth. 

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: De driekoppige hond, vader

Wanneer er twee grote zakken vol bakstenen voor haar deur worden gedeponeerd, begint Iggy aan een pijnlijke reis door haar verleden. De stenen blijken samen een, door haar vader geschilderde, muurtekening te vormen, maar enkele stukken ontbreken. Femke Vindevogel schildert in haar tweede roman Baksteen een kindertijd gevuld met agressie, fysiek geweld, alcohol, de DDR en vooral wat dat zo met een mens doet.

Lees verder

---

Spanning

Interview Marelle Boersma: 'Wat drijft mensen naar dat dunne lijntje tussen goed en kwaad?'

Interview Marelle Boersma: 'Wat drijft mensen naar dat dunne lijntje tussen goed en kwaad?'

Een aantal jaar geleden heeft Marelle Boersma haar baan aan de Wageningen Universiteit opgezegd en is ze geëmigreerd. Eerst in Portugal, en nu in Frankrijk, heeft ze zich helemaal op het schrijven gestort. Het Moezelmeisje is haar vijfde Vertrek-thriller. Hierin vertrekt Emma naar de Moezelstreek met twee doelen. Ze wil haar eigen alcoholvrije wijn produceren en tegelijkertijd haar familie opzoeken om vragen te stellen over het verleden.

Lees verder

---

Verwacht: Schijnsoldaat

Schijnsoldaat is een spannend sciencefiction verhaal. In afwachting van haar proces is Kayla schijnsoldaat en voert missies uit vanuit een militair ruimteschip. Dan wordt zij zelf het doelwit van een aanslag. Half november 2021 wordt Schijnsoldaat verwacht, het debuut van Marleen Dolman. In deze thriller in een scifi-jasje is het Aardse Rijk enorm uitgebreid. Niet ieder volk is blij met de goed georganiseerde militairen demarcs genaamd. Wapenhandel en grensconflicten vieren hoogtij.

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: 'Als je hoofdluis hebt, moet je gewoon naar school'

Adam Kay, voormalig arts en bekend van Dit doet even pijn komt nu met een weetjesboek voor kinderen: Adams anatomie. De ondertitel luidt: Het complete (en compleet onsmakelijke) boek over het menselijk lichaam. Dat onsmakelijke valt reuze mee, duidelijk en hilarisch is het zeker! In veertien hoofdstukken beschrijft Kay op humoristische en beeldende wijze alle organen en functies van het menselijk lichaam.

Lees verder

---

Recensie: Broers door dik en dun

Hoe is het om als pubers op te groeien in het Nederland van eind jaren zestig? In Stapelbedbroers schetst Koos Meinderts een warm portret van twee broers die ondanks hun verschillen onvoorwaardelijk van elkaar houden. Het is 1969. Richard Nixon is de nieuwe president van de Verenigde Staten, Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de maan en Feijenoord wordt landskampioen.

Lees verder

---

Non-fictie

Boekfragment: Mijn rouwreis

Mijn Rouwreis is een rouwdagboek dat de rouwende zelf invult aan de hand van voorgedrukte vragen. Dit praktische boek laat de rouwende de donkere kanten aanschouwen en ook het licht aan de andere kant zien.

Fijn dat je er bent! Dit boek is speciaal voor jou. Het is niet makkelijk om rouw te ervaren, alles gaat door of juist niet. 

Lees verder

---

Interview Miloe van Beek: ‘Schaamte zit soms zo diep’

In de familie van Miloe van Beek werd gezwegen over de kunstenaar en haar overgrootvader Ed Gerdes. Er is duidelijk schaamte over zijn rol en houding in de Tweede Wereldoorlog. Hoe hebben zijn keuzes het leven van Miloe’s oma Sacha Gerdes beïnvloed? De auteur reconstrueerde het in Daar praten wij niet over en hoopt met dit boek de schaamte te doorbreken.

Lees verder

---

Boekfragment: Noah. Het verhaal van een overlevende

Der Spiegel-journalist Takis Würger bracht maanden lang door met Noah Klieger, de laatste overlevende van het boksteam van Auschwitz, voordat hij in december 2018 op 92-jarige leeftijd overleed in Tel Aviv. Het verhaal van een overlevende. De eerste dagen in Auschwitz bracht Noah door in een huizenblok van steen. Hij probeerde Isy te troosten, maar die zat alleen maar stilletjes te huilen. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com