De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 2 november

---

Klassieker

Met het einde van de Maand van de Geschiedenis ben ik ook aan het einde gekomen van de roman The Grapes of Wrath van John Steinbeck. Gepubliceerd in 1939, is het tegenwoordig een klassieker in de Amerikaanse literatuur. Het volgt de boerenfamilie Joad uit Oklahoma, die net als honderdduizenden anderen door de Great Depression hun land verloren en hun geluk gingen zoeken in Californië. Het woord ging rond dat daar werk in overvloed op hun wachtte. Helaas bleek dat niet het geval te zijn: door de grote aantallen werkzoekenden, lieten de grootgrondbezitters hen voor steeds lagere prijzen werken, totdat ze daar niet meer van konden leven. Maar als je kinderen hebt die honger lijden, dan werk je voor elke prijs.

Steinbeck weet als geen ander de stem van een tijd te vertolken – een tijd die altijd universeler blijkt de zijn dan je in eerste instantie denkt. ‘In the West there was panic when the migrants multiplied on the highways. Men of property were terrified for their property. Men who had never been hungry saw the eyes of the hungry (…); and they reassured themselves that they were good and the invaders bad, as a man must do before he fights.’ Een boek waar je veel uit kunt halen. De geschiedenis is er immers om van te leren.

 

Mirjam Mulder

Hoofdredacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie november 2021 - met: Frits Spits, Anthony Doerr en Marelle Boersma

Het is koud en nat weer. De Boekenkrant staat weer vol met tips zodat je een goede reden hebt om binnen te blijven lezen. Zo spreken we onder andere met Anthony Doerr, over zijn langverwachte roman Wolkenstad, een wervelend verhaal over de kracht van boeken. Verder bespreken we Elif Shafaks nieuwe boek Het eiland van de verdwenen bomen

Lees verder

---
Column Lex Jansen: Het mág weer

Column Lex Jansen: Het mág weer

Ben je ooit in de gelegenheid om een optreden bij te wonen van het duo Kopje Onder, aarzel dan geen moment. Jona Bosman en Nicole Kaandorp, beiden begin twintig, hebben mij in elk geval om hun vinger weten te winden. Ik zag ze in de collegezaal van de Bibliotheek Neude, waar de Utrechtse dichter Fred Penninga zijn nieuwe bundel Drijfveren presenteerde.

Lees verder

---

Literatuur

Libris Geschiedenis Prijs: de shortlist

Libris Geschiedenis Prijs: de shortlist

Ook deze oktobermaand wordt weer de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste geschiedenisboek van het afgelopen jaar uitgereikt. Op 31 oktober horen de genomineerden in de uitzending van het radioprogramma OVT wie de gelukkige winnaar is. Waar gaan de boeken op de shortlist van dit jaar over? Wij vroegen het aan de vijf genomineerden. Philip Dröge over Moederstad: ‘Mijn werk gaat over afkomst, verleden, goed en kwaad en vooral het grote gebied ertussen.'

Lees verder

---

Angst en vriendschap

Copywriter Dora heeft last van kriebelende onrust en wanneer haar vriend Robert haar verbiedt om haar hond uit te laten, knapt er iets in haar. Ze vertrekt midden in de coronacrisis naar haar pas gekochte huis in Bracken in het oosten van Duitsland. Juli Zeh, bekend van Ons soort mensen, schetst Dora in Onder buren als een zoekende, eenzame vrouw.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen?

Recensie: Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen?

John Green staat vooral bekend om zijn young adult-bestsellers, zoals Een weeffout in onze sterren en Schildpadden tot in het oneindige. Zijn nieuwe titel, Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen? is als non-fictieboek een beetje een vreemde eend in de bijt, maar dat is niet te merken: Green blinkt nog steeds uit als meesterverteller. 

Lees verder

---

Recensie: Oogstrelende graphic novel over een onconventionele vrouw

De Frans-Cubaanse schrijfster Anaïs Nin is vooral bekend van haar openhartige dagboeken die ze veertig jaar lang schreef. Aanvankelijk waren ze niet bedoeld voor publicatie, maar tegenwoordig worden ze beschouwd als belangrijk deel van haar literaire oeuvre. Léonie Bischoff maakte een prachtige graphic novel over waarschijnlijk de meest turbulente periode in haar leven, die zich afspeelt in de jaren dertig in Parijs.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar 
verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com