De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 september

---

Ontmoeting

Boeken zijn een goed aanknopingspunt om iemand te leren kennen, bleek het afgelopen weekend, toen ik voor een vrijwilligersproject in twee dagen zo’n twintig nieuwe mensen leerde kennen – waarschijnlijk meer dan ik in de anderhalf jaar daarvoor bij elkaar heb ontmoet. Zo las de een vooral feministische literatuur, en was een ander lyrisch over de klassieker Dune. Een meisje dat in de pauze een boek van Kader Abdolah aan het lezen was, vertelde me dat hij haar favoriete schrijver is. ‘Hij neemt je helemaal mee naar de plek waar het verhaal zich afspeelt,’ zei ze.

Met iemand anders had ik een goed kampvuurgesprek over Sapiens. Een kleine geschiedenis van de mens van Yuval Noah Harari, die we allebei steengoed vonden. Ik vertelde dat ik momenteel bezig ben in het vervolg, Homo Deus. Een kleine geschiedenis van de toekomst. Een boek dat ook weer erg tot nadenken stemt, maar dat ik ook enigszins angstaanjagend vind. Een erg vrolijk beeld van de toekomst schetst het niet. ‘Ik vond het vrij veel herhaling,’ wuifde mijn gesprekspartner mijn zorgen weg. De meeste mensen deugen vond ze beter.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie september 2021 - met: Mark Janssen, Édouard Louis en Charlotte Wood

De herfst komt er alweer aan, maar gelukkig is er eerst nog een zonnige nazomer met een nieuwe Boekenkrant. De september-editie staat vol leesvoer om van te genieten en anderen mee te inspireren. We spreken bijvoorbeeld met Mark Janssen, die het prentenboek voor de Kinderboekenweek heeft gemaakt, Dromer. Het prentenboek vertelt over Aron, die net terugkomt van school. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Het oeuvre van Robbert Welagen: ‘Ik ben niet alleen hier, maar ook daar'

Het oeuvre van Robbert Welagen: ‘Ik ben niet alleen hier, maar ook daar'

Wie veel plezier beleefde aan de kort geleden verschenen roman Raam, sleutel van Robbert Welagen, zou eigenlijk ook aan zijn andere boeken moeten beginnen. De personages zijn vaak op zoek naar zichzelf en krijgen te maken met een merkwaardige gebeurtenis. Ik vroeg de schrijver naar zijn drijfveren. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Zomerwater

Op de langste dag van de zomer zitten enkele gezinnen op een verouderd Schots vakantiepark binnen opgesloten in hun huisjes. Door de eindeloze regen valt er weinig te doen, behalve door het raam te kijken naar de buren... 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: De fabriek van klootzakken

De fabriek van klootzakken is een indrukwekkende pageturner over twee broers en de zwarte bladzijden in de Duitse geschiedenis. Voor de liefhebbers van Jonathan Littells De Welwillenden

Lees verder op boekenkrant.com

---

Recensie: Een dans in Suriname

Chris Polanen is dierenarts en schrijver. Hij is opgegroeid in Suriname en op zijn twintigste naar Nederland verhuisd om te studeren. Daar is hij ook gebleven. Centaur zit vol met biografische elementen. Zo is er plaats voor zijn vader, Pieter, met wie hij een afstandelijke band had. Deze belandt in de gevangenis na een bomaanslag op het regime. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: Het geheim van het oude strandhuis

Op een dag krijgt Chiara een brief van een zekere Quentin Q, die een oude bekende blijkt te zijn. Hij nodigt haar uit in zijn oude strandhuis in St Ives. Daar heeft hij een doos gevonden met spullen die van haar zijn. Hoe kan dat? Chiara is nog nooit in St. Ives geweest... 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Léon de Brouckère: Belgisch Luchtvaartpionier

Léon de Brouckère (1886 – 1944) heeft een bijzondere plek in de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Hij had een grote verscheidenheid aan talenten – hij bouwde en ontwierp vliegtuigen, en vloog in de Eerste Wereldoorlog als ballonvaarder. Jan Lantmeeter schijnt een licht op het leven van deze bijzondere Belg.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com