De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 juni

---

Tweestrijd, meerstrijd

Het is deze week Boekenweek, met als thema ‘Tweestrijd’. Op het eerste gezicht vond ik het een wat vreemd en vaag thema, maar nu ik er iets meer over heb nagedacht past het zeker wel in onze tijd. Zoals het onderwerp van het Boekenweekgeschenk al laat zien, is er in 2021 geen tekort aan dingen waar mensen het oneens over zijn. Maar goed, dat is natuurlijk niet de enige vorm van tweestrijd. We hebben allemaal innerlijke tweestrijd in ons. Vaak meer dan één.
Ook al heet het ‘tweestrijd’, er zitten vaak meer kanten aan zo’n conflict. Er is veel meer nuance dan het een of het ander. Zo had ik veel opties voor wat het onderwerp van deze column werd, zelfs nadat ik het thema ‘tweestrijd’ had gekozen. Misschien over de boeken die ik op dit moment aan het lezen ben (Emma van Jane Austen en The Kingdom of Gods van N.K. Jemisin), en hoe tweestrijd daarin een rol speelt? Of over de tweestrijd waarin ik zelf verwikkeld ben op dit moment? Beide zijn lastig uit te lichten in zo’n kort stukje als een column. Ik kwam er eerlijk gezegd maar niet uit. Daarom is het een veel passender thema voor de Boekenweek, want tweestrijd, zelfs je individuele tweestrijd, daar kun je hele boeken mee vullen. Dus ik zal deze week vaker met mijn neus in een boek proberen te duiken. En wie weet: misschien helpt het mij om mijn eigen tweestrijd beter te begrijpen! Lees je ook mee?

Inge Kommeren
Redactie-stagiaire Boekenkrant
inge@uhb.nl

---
Column Lex Jansen: Over de pest en andere ongemakken

Column Lex Jansen: Over de pest en andere ongemakken

Vorig jaar, tijdens de eerste lockdown, was er voor de beroemde roman van Albert Camus – La peste – zoveel hernieuwde aandacht dat het boek in de hoogste regionen van De Bestseller 60 verscheen. De roman verscheen in 1949 maar was nu ineens weer zeer actueel. 

Lees verderop boekenkrant.com

---
Nancy Olthoff: Zo schrijf je een goed kort verhaal

Nancy Olthoff: Zo schrijf je een goed kort verhaal

Het schrijven van een kort verhaal kan nog moeilijker zijn dan een boek, zo beaamt ook Nancy Olthoff. Afgelopen jaar debuteerde ze met de lovend ontvangen roman De achtbaantester, die nu voor de Hebban Debuutprijs is genomineerd. Ze neemt ons mee in haar schrijfproces, en geeft een gouden tip voor het schrijven van een kort verhaal. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Recensie: De wereld: plat of rond?

Recensie: De wereld: plat of rond?

Op de voorkant van het Boekenweekgeschenk van 2021, getiteld Wat wij zagen, staat een partij kantoorgebouwen. Gehuld in avondlicht, aan de kleuren te zien, maar verder loopt er geen levende ziel. Het is alvast een hint naar een belangrijk thema van het geschenk: menselijkheid.  

Lees verder op boekenkrant.com

---
Interview Ellen de Bruin: ‘Verhalen bepalen mede wat mensen doen’

Interview Ellen de Bruin: ‘Verhalen bepalen mede wat mensen doen’

Het is rond het jaar 2100. Landzoogdieren zijn uitgestorven, natuurrampen volgen elkaar op en een president heeft de hele wereld ‘naar de kloten geholpen’. Op een paradijselijk ogend eiland leeft Lipa, een vrouw die steeds op de vlucht moet slaan voor een doorgedraaide dorpsbewoner. Als er na jaren eindelijk weer een toerist aanmeert, ziet ze een mogelijkheid van het eiland af te komen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Recensie: Sam wil cheeseburger

Recensie: Sam wil cheeseburger

In T.C. Boyle’s Praat met mij ziet de verlegen studente Aimee Villard een televisieprogramma waarin een jonge wetenschapper, Guy Schermerhorn, praat met de chimpansee Sam. Ze stelt zich voor hoe het zou zijn om gedachten op het diepste niveau te delen met een andere diersoort en meldt zich aan als Sams oppasser. Terwijl Guy aan zijn carrière denkt, is Aimee alleen geïnteresseerd in Sams welzijn. En Sam? Sam wil geen kooi.  

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Recensie: De koningin van de misdaad

Recensie: De koningin van de misdaad

De Londense auteur S.J. Bennett solliciteerde ooit voor een job aan het hof van de Britse koningin. Ze kreeg de baan niet, maar de fascinatie voor het koningshuis bleef. In haar boek De moord op Windsor Castle ontpopt Hare Majesteit zich tot een ware detective. Door Katy Hurkmans  Het is 2016 en koningin Elisabeth verblijft op haar geliefde Windsor Castle. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: In de keuken heb je geen paraplu nodig

Recensie: In de keuken heb je geen paraplu nodig

In Het verloren meisje van S.E. Durrant woont Iris tijdelijk in bij haar oma, Mimi, tot het schimmelprobleem in haar slaapkamer thuis is opgelost. Bij Mimi is het heerlijk! Al is de zee misschien wat koud om te gaan zwemmen in oktober en is die nieuwe buurjongen een beetje vervelend.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekfragment: Echt gebeurd – op papier

Boekfragment: Echt gebeurd – op papier

Voor Echt gebeurd – op papier maakten Cornelisse en Wertheim een selectie van de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit de afgelopen 12,5 jaar optredens in Toomler. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!  ‘Toen ik klein was ging ik altijd met mijn moeder naar rommelmarkten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekfragment: Hoe vind ik de ware?

Boekfragment: Hoe vind ik de ware?

Het doel van dit boek is je te helpen een partner voor het leven te vinden en een positieve relatie op te bouwen, liefst meteen vanaf het begin.  De juiste partner vinden en een goede relatie opbouwen – zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Maar soms springt er gewoon geen vonk over die de liefde ontsteekt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com