Esther Kouw neemt de lezer mee op ontdekkingstocht door de benedictijnse traditie. Ze benoemt en omschrijft de kernwaarden van deze traditie en maakt vervolgens de vertaalslag naar het leven van alledag.
De les van de fles
Op de cover van dit boek staat een fles. Deze fles wil je leren stiller te worden, tot rust te komen en met een afstandje naar jezelf en je leven te kijken. Bedenk dat er op de bodem van de fles wat zand ligt. Als de fles stilstaat, is het water doorzichtig. Zodra je hem schudt, wordt het water troebel omdat water en zand dan vermengen. Het troebele water staat voor het leven.
Wij mensen zijn geneigd steeds maar bezig te zijn, te doen, te willen, te móéten. Hierdoor raakt ons leven vertroebeld en verliezen we het zicht op datgene wat we belangrijk vinden en waar we prioriteit aan zouden willen geven. Ook zijn er momenten in ons bestaan dat het leven door elkaar geschud wordt. Dit kan gebeuren door ervaringen of omstandigheden van buitenaf óf van binnenuit. Juist op momenten van troebelheid, op dagen dat je agenda overvol is, waarin je voortdurend haast hebt en constant stress ervaart, is het belangrijk om bewust tot rust te komen en je hoofd vol vragen en twijfels tot bedaren te brengen. Neem de tijd voor een wandeling, creëer momenten om kalm in en uit te ademen, de stilte op te zoeken en te stoppen met alsmaar te doen.
Leer om van doen, naar willen en naar mogen te gaan en aandacht te hebben voor het moment. Dit proces is niet altijd even gemakkelijk, daar is geduld, tijd en moed voor nodig. Maar als je volhoudt en leert stil te worden, tot rust te komen, dan zul je heel langzaamaan weer zicht krijgen op jezelf en op datgene wat je belangrijk vindt. Wacht maar af, het water gaat van troebel naar doorzichtig. Soms duurt dit een aantal minuten, uren, dagen, weken of maanden, maar langzaam, heel langzaam zakt het water weer naar de bodem.
De mens is als het water van een rivier –
Als het troebel wordt,
Kun je de bodem niet meer zien.
De bodem van de rivier ligt vol met juwelen en parels –
Let op, breng het water niet in beroering,
Want van oorsprong is het zuiver
En vrij van verontreiniging.
De menselijke geest lijkt op de atmosfeer –
Als lucht zich mengt met stof,
Versluiert dit de hemel
En belet het oog de zon te zien,
Maar als het stof is verdwenen,
Wordt de lucht weer zuiver.
Je duisternis ten spijt biedt God je het inzicht,
Opdat je de weg van bevrijding mag vinden.
D. Roemi (overgenomen uit Juwelen, een dagboek met 365 fragmenten van wijsheid)
Maak je eigen les met de fles
Pak een fles die je goed kunt afsluiten en vul deze met water of doorzichtige babyolie. Je kunt nu door de vloeistof heen kijken. Als je water gebruikt, strooi je heel voorzichtig wat zand in het water. Als je babyolie gebruikt, kun je kleine of grote glitters toevoegen. Sluit de fles goed af en schud even flink. Je zult zien dat de inhoud troebel wordt. Zet de fles neer en kijk vervolgens wat er gebeurt. Het zand of de glitters zullen heel geleidelijk naar de bodem zakken. Dit is een langzaam proces; het kan uren duren voordat de vloeistof weer helemaal doorzichtig is geworden. Ga er eens voor zitten en laat het helder worden van het water of de olie rustig op je inwerken. Welke lessen trek jij?
Esther Kouw, Rust ritme ruimte – leren van de benedictijnse levenskunst, Uitgeverij Zilt, 192 pagina’s (€ 20,00)
Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2021.
Interesse? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.