Ontsla me van alles wat ik liefheb is alweer de vijfde bundel van Lucas Hirsch bij uitgeverij De Arbeiderspers. De cover, ontworpen door Peter van den Hoogen, symboliseert Hirsch’ frivoliteit.
Ik betrap mezelf op een gevoel van gelukzaligheid na ontvangst van de bundel Ontsla me van alles wat ik liefheb. Lucas Hirsch staat namelijk al enige tijd op mijn verlanglijstje wat betreft recenseren. Na het opgewonden losscheuren van de verpakking kijk ik toch wat beteuterd; de bundel is erg dun! Dan overwint toch mijn nieuwsgierigheid. Als de bundel namelijk maar een twintigtal gedichten bevat, moet dit wel de crème de la crème zijn van wat Hirsch te bieden heeft.
De proloog herbergt onder andere ‘Ontsla me van alles wat ik liefheb’, de naamgever van de bundel. In dit gedicht raakt de lezer door Hirsch licht vertederd. De drang om te vluchten, weg te lopen van alles dat benauwd, is haast aandoenlijk. Je begrijpt Hirsch’ verlangen.
Hirsch heeft een aantal gedichten in Ontsla me van alles wat ik liefheb opgedragen aan andere poëten. Zo schreef Hirsch voor Erik Jan Harmens het gedicht ‘Angstval’, waarin hij vertelt over geborgenheid en je veilig kunnen voelen in de alledaagse sleur, die soms geestdodend oogt: ‘De nacht is een tijdbom. Het bed een angstval. Het huis een sluipmoordenaar waarop ik wacht met een kussen in mijn handen.’ Ook Hirsch’ vader en moeder zijn een enkele keer bron van inspiratie. In ‘Geleden familieverleden’ voel je haast de leegte als Hirsch schrijft: ‘Wat valt er te omarmen voor degene die thuiskomt?’ Het is zeer ontroerend om te lezen hoe oorlog voelt.
Hirsch schreef voor de in 2013 overleden Friese dichter Tsjebbe Hettinga het gedicht ‘Buitenwesten’. De eerste regel – ‘Ik sta met mijn lichaam in het land en zie wat ik hoor’ – belichaamt Hettinga, omdat zien hem vreemd was. Voor Rogi Wieg schreef Hirsch ‘Hoe kleiner de woorden des te zwarter de zin’. Met ‘Draadjuweel’, opgedragen aan Lucebert, en ‘Brief’ aan Ilja Leonard Pfeijffer, wil Hirsch op creatieve wijze laten zien dat er genoeg vakgenoten zijn die hij als voorbeeld ziet.
Ontsla me van alles wat ik liefheb is een lieflijk bundeltje. Het bevat mooie gedichten waarin de emotie tastbaar wordt. Het is dan wel flinterdun, maar hoort zeker thuis in de boekenkast van de ware dichtkunstliefhebber.
Boekgegevens
Lucas Hirsch, Ontsla me van alles wat ik liefheb, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 0474 4 (€ 18,99)