Voetballende én voorlezende vaders

Vaders lezen weinig voor, blijkt uit onderzoek. Daarom riep de Leescoalitie het Vaders Voor Het Lezen-elftal in het leven. Zondag 15 november vond een speciale ‘voorleesvoetbalwedstrijd’ plaats en kwamen BN’ers als Ruben Nicolai, Leo Blokhuis en Beau van Erven Dorens voetballen én voorlezen.

De regen maakt het voetbalveld in Amsterdam-Duivendrecht nat en modderig, maar dat weerhoudt de mannen niet van een fanatiek potje voetbal. Ze maken wel wat overtredingen, maar bij deze voetbalwedstrijd is dat juist goed. Een rode of gele kaart levert namelijk een kort verhaaltje op, voorgelezen door één van de spelers. Als een jongen uit het witte team op de grond ligt, pakt Beau van Erven Dorens de microfoon af van de presentator. ‘Hier wordt heel smerig gespeeld door het zwarte team van Ruben Nicolai!’ roept hij. En ja hoor: Nicolai krijgt de gele kaart. Met een theatrale stemverheffing leest hij het aforisme op de kaart voor. Het is wel duidelijk dat we hier met een acteur én vader te maken hebben. Voorlezen kunnen de voetballers wel, maar de echte voordrachtkunstenaars staan langs de lijn. Na elk doelpunt lezen Job Cohen en Bram van der Vlugt een passage, onder andere uit Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper. Ik bofte vroeger met ouders die wel voorlazen, maar toch niet zo mooi als deze twee mannen. Dat zou ook wel bijzonder zijn: Cohen en Van der Vlugt zijn geoefende voorlezers door hun ervaring met het inspreken van luisterboeken.

Het is niet de eerste keer dat dit voetbalteam de aandacht vraagt voor het onderwerp. Al anderhalf jaar is dit Vaders Voor Het Lezen-elftal actief. Wel vormt de wedstrijd de aftrap van de Vaderweek (16 t/m 22 november), waarin voorlezende (groot)vaders centraal staan. Hoewel vaders minder dan moeders voorlezen, blijkt hun invloed op kinderen groter. Juist omdat ze minder vaak voorlezen, laten ze hun kinderen zien dat lezen belangrijk is als ze het wél doen.

Voorleesvoetbalwedstrijd7©chrisvanhoutsTerwijl het voetbalteam afziet in de regen, heerst op de tribune een gemoedelijke sfeer. Er is wat geschuif op de banken om de hoosbuien te ontlopen, maar verder is het comfortabel. Halverwege de wedstrijd kun je voetbalboeken als Kieft winnen bij een quiz. ‘Er mag niet vals gespeeld worden, behalve als je een vader bent,’ grapt de presentator. Dat een vader uiteindelijk wint, lijkt zo geen toeval.

De wedstrijd heeft sportief gezien een onbevredigend einde, want de eindstand is 4-4 gelijkspel. Maar het gaat hier ook niet echt om het voetballen, maar om de geletterdheid van kinderen. Als we met z’n allen naar de kantine lopen, vraag ik Bram van der Vlugt nog om wat voorleestips. Zoals het een acteur betaamt merkt hij op dat het niet erg is om te overdrijven. Het gaat dus om duidelijkheid en intonatie. Ook is het goed om vaker hetzelfde verhaal voor te dragen: ‘Kinderen vinden het namelijk leuk als je het verkeerd leest.’ Dan kunnen ze bijdehand zeggen: ‘Nee! Je doet het fout!.’ En is het nog belangrijk dat kinderen iets van het boek leren? ‘Nee, natuurlijk niet,’ antwoordt Van der Vlugt resoluut.

Donderdag 19 november zal in het kader van de Vaderweek ‘’t Heerlijk Voorleesavondje’ plaatsvinden. Tijdens ’t Heerlijk Voorleesavondje vraagt de Leescoalitie (groot)vaders in Nederland om hun (klein)kind een kwartiertje voor te lezen. Daarnaast geeft de boekhandel deze week een Sinterklaas-cadeautje weg, het ‘Schoenboekje,’ geschreven door Jan Paul Schutten.

www.vadersvoorlezen.nl

Foto’s: Chris van Houts

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven