Ergens in de verre toekomst van 2114 wordt een boek gelezen van nu. Een echt gedrukt boek van bomen die honderd jaar eerder zijn gepland. Dit is de Future Library.
De Schotse kunstenares Katie Paterson is al ruim acht jaar bezig met het idee van de Future Library. Het project moet ervoor zorgen dat er over 100 jaar nog gedacht word aan de boeken die we nu hebben. Er worden honderd boeken door verschillende schrijvers geschreven, ieder jaar een. Die worden bewaard en in 2114 gedrukt. De duizend bomen voor het papier zijn begin deze zomer geplant in een bos in de buurt van Oslo, Noorwegen.
Paterson werkt voor dit project samen met de Deichmanske bibliotheek in Oslo. Deze bibliotheek wordt in 2018 geopend en krijgt een speciale ruimte voor de Future Library. Hier worden alle manuscripten opgeslagen en komen alle namen van de auteurs en de titels te staan. Ook komt er een drukpers, want misschien hebben ze die helemaal niet meer in 2114.
Paterson kiest ieder jaar, zo lang ze leeft, een schrijver uit die een boek voor de toekomst mag schrijven. De eerste die dit gaat doen is de Canadese schrijfster Margaret Atwood. Zij schreef Het verhaal van de dienstmaagd en Oryx en Crake. Atwood vond het idee geweldig en zei meteen ja toen ze gevraagd werd. ‘Het gaat terug naar je kindertijd, waarin we dingen in de achtertuin begroeven in de hoop dat iemand uit een verre toekomst het op zou graven,’ vertelt Atwood in een kort filmpje over het project. Daarnaast zegt Paterson, ‘Ik zou graag willen weten waar Margaret Atwood over gaat schrijven. Misschien gaat het wel over hoe zij de toekomst ziet. Jammer genoeg we zullen het nooit weten.’
Voor een korte documentaire over de Future Library klikt u hier. Voor een filmpje over het verhaal van Margaret Atwood klikt u hier.
Bron: futurelibrary.no / mustreads.nl / metrotime.be
Afbeelding: ©Markus Hering