Wij staan er nooit bij stil, maar voor muizen moet de uitvinding van de muizenval rampzalig zijn geweest. Dat geldt in ieder geval voor de kleine Hamburgse muis in Lindbergh, want van de ene op de andere dag is zijn holletje omringd door vallen en zijn al zijn vriendjes verdwenen.
Torben Kuhlmann weet de dreiging van de muizenvallen goed te verbeelden met zowel illustraties als lugubere krantenberichten over de nieuwe uitvinding. Hij laat het echter aan de verbeelding van de lezer over om te bepalen wat er met de vriendjes van de kleine muis is gebeurd. Zelf vermoedt de muis dat ze naar Amerika zijn gevlucht, en hij besluit ze daar te gaan zoeken. De aantrekkingskracht die van het land uitgaat weet Kuhlmann mooi te vangen door je een kijkje te gunnen in het holletje van de muis. Waar wij posters boven ons bed hebben hangen van beroemdheden, heeft de kleine avonturier zijn wanden versierd met ansichtkaarten uit Amerika. Omdat de boot naar dat verre land vol hongerige katten zit, moet de muis een ander vervoermiddel gebruiken om de oceaan over te steken. Een groep vleermuizen brengt hem op een idee: hij gaat vliegen!
Enthousiast gaat hij aan de slag, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om in de lucht te blijven zweven. Dat is voor de muis een stuk vervelender dan voor de lezer, want de steeds ingewikkeldere bouwtekeningen zijn prachtig om naar te kijken. Gelukkig blijft het vliegtuig van de muis uiteindelijk in de lucht hangen, en kan hij op weg naar Amerika. Met een trots gevoel sla je de laatste pagina om: de mens heeft dan wel de muizenval uitgevonden, maar het was de muis die als eerste de oceaan over vloog.
Boekgegevens
Torben Kuhlmann, Lindbergh: Het grote avontuur van een vliegende muis, vertaling: Joukje Akveld, Uitgeverij De Vier Windstreken, ISBN 978 90 511 6358 2 (€ 17,95)
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2014.