Boekfragment: Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

Elke dag is er een nieuwe uitzending van het NOS Jeugdjournaal op tv. Maar hoe komt zo’n uitzending tot stand en wat komt er allemaal bij kijken? Schrijver Jan Paul Schutten mocht een paar dagen meelopen in Hilversum. Hij onthult in Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal (8+) alle geheimen van het Jeugdjournaal!

In de 35 jaar dat het Jeugdjournaal nu bestaat, is er elke dag een aflevering geweest. Telkens weer is het de redacteuren, verslaggevers, presentatoren en andere medewerkers gelukt om een uitzending te maken die boordevol zat met belangrijk, leuk of opmerkelijk nieuws. Want stel je eens voor dat het anders ging: ‘Hallo allemaal. Dit is het NOS Jeugdjournaal. Jullie verwachten nu waarschijnlijk dat ik ga vertellen wat er vandaag allemaal gebeurd is. Helaas kan dat niet. We wilden graag filmen in Vlissingen, maar onze verslaggever zat vast in de file. Ook hadden we een belangrijke reportage willen laten zien over de verkiezingen in Engeland, maar die was niet op tijd af. En we zouden nog een gesprek hebben met de minister van Onderwijs, maar zij heeft op het laatste moment afgezegd. We hadden wél een grappig filmpje over een hond die kan autorijden, maar door een technische storing kunnen we dat jammer genoeg ook niet laten zien. Daarom hebben we vandaag geen nieuws en zenden we nu het Jeugdjournaal van gister nog eens uit.’

Moet je je eens indenken dat Siham of Robbie dit zou zeggen. Dat kun je je toch bijna niet voorstellen? Het is het Jeugdjournaal! Toch gaat er meer mis dan je denkt. Véél meer. Alleen merk je daar als kijker bijna nooit iets van. In dit boek krijg je een kijkje achter de schermen van het programma. Je leest hoe een uitzending gemaakt wordt, van het begin tot het eind. En je ziet ook wat er op één dag allemaal verkeerd kan gaan.

15 BF 0,25 Kluitman Jeugdjournaal afb

Boekgegevens

Jan Paul Schutten, Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7362 3 (€ 13,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2016

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven