‘Waar wij wonen’, titel van de Groeneveldlezing 2010, is vernoemd naar een van de bekendste Verkade-albums van Jac. P. Theijsse. Het verscheen in 1937 en bevat in het voorwoord een beschrijving van het karakter van het Nederlandse landschap. ‘We zullen dan zien, (aldus dit voorwoord) dat eigenlijk heel Nederland een merkwaardig complex van cultuur en natuur is te noemen…’
Van Toorn laat zien hoe landschappen rijk zijn aan betekenis en het geheugen van een streek en de daarin levende mens weerspiegelen. Maar uit economische gewin en politieke onverschilligheid worden het karakter van het landschap – en het geheugen – met de grond gelijkgemaakt. In onder andere zijn roman De rivier toont Van Toorn heel duidelijk zijn betrokkenheid met het landschap. Het grote landschapsboek, een keuze uit de stukken die Willem van Toorn de afgelopen vijftien jaar schreef over het landschap en onze omgang ermee, verschijnt in februari 2011 bij Uitgeverij Querido.
De Groeneveldprijs stimuleert de bewustwording en bevordert het debat over de verschillende vormen van gebruik van het landelijk gebied. De Groeneveldprijs ging eerder naar onder meer Geert Mak, Koos van Zomeren, Benny Jolink en Auke van der Woud.