Puur en eerlijk eten door een andere bril bekeken

We eten het liefst puur en eerlijk. In Ode aan de e-nummers laat Rosanne Hertzberger een andere kant zien van biologisch, ambachtelijk en ouderwets eten. Het resultaat is een wetenschappelijk en leesbaar boek vol humor. Lekker fris, lekker anders.

Ik worstel er regelmatig mee. Hoe zet ik een gezonde maaltijd op tafel voor mijn gezin terwijl ik andere bordjes – werk, sport, een sociaal leven – draaiende probeer te houden? Pakjes of zakjes probeer ik zo min mogelijk te gebruiken, maar eerlijk is eerlijk, een zakje béchamelsaus kan een hoop tijd schelen in een toch al bewerkelijke lasagneschotel. Dan knaagt mijn geweten: ‘ben ik een slechte en gemakzuchtige moeder?’ Ode aan de e-nummers is een eyeopener en helpt je om dat schuldgevoel van je af te schudden.

Hertzberger is van huis uit microbioloog. In haar drang om uit te leggen wat e-nummers zijn, hoe gentechnologie werkt en waaruit de kleurstoffen van M&M’s bestaan, overspoelt ze je soms met biologische en scheikundige redeneringen en onderzoeken. Gelukkig is er tussen de wetenschappelijke verhandelingen door genoeg ruimte voor humoristische beschrijvingen, bijvoorbeeld over hoe vreemd de mens zich gedraagt als het om eten gaat. We willen nu van alles ‘smart’, maar eten koppelen aan chemie en technologie wordt gezien als een doodzonde. Volgens veel mensen moet eten zijn zoals in overgrootmoeders tijd, schrijft Hertzberger. ‘Dat overgrootmoeder regelmatig doodziek werd van haar eten, thuis moest blijven om een hele dag in een potje te roeren en haar levensverwachting veel lager lag, doet er niet toe.’ Om haar beschrijving van de biologische supermarkt moest ik enorm lachen, net als om de verpieterde moestuintjes van Albert Heijn: ‘voedselproductie is niet makkelijk. Het is een complex proces van biologie, chemie en technologie.’ Met mooie metaforen weet Hertzberger de angst voor e-nummers en de drang naar puur eten op een andere manier te bekijken, want er gaat volgens haar ‘net zoveel technologie achter je eten verscholen als er in je iPhone zit.’

Als het aan de auteur ligt, zetten we over enkele jaren binnen vijf minuten een voedzame en gezonde maaltijd op tafel. Even water toevoegen en klaar. Ik hoop niet dat ze daarin gelijk krijgt, want als ik er tijd voor heb vind ik koken een fijne bezigheid. Maar Hertzberger heeft met dit boek absoluut haar punt gemaakt. Voedseltechnologie kan ons helpen. Door slimme, technologische en chemische oplossingen kunnen we op heel onze planeet lekkerder, gezonder, veiliger en duurzamer eten. Tenminste, als we in die oplossing net zo hard willen geloven als in alle ongefundeerde voedselhypes die ons overspoelen.

Boekgegevens

Rosanne Hertzberger, Ode aan de e-nummers, Uitgeverij Ambo|Anthos, 241 pagina’s (€ 19,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2017

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven