Karel Majoor (64, oud-burgemeester van onder meer Herten, Meerssen en Weert) en zijn vrouw Manna (managementassistent bij Waterleiding Maatschappij Limburg) raakten eind jaren tachtig geboeid door het werk van A.F.Th. Wat was het eerste boek dat je van hem las?
De ontdekking van de A.F.Th.-hemel begon voor ons met Het leven uit een dag. Vanaf dat boek ben ik in toenemende mate geboeid geraakt, en misschien kan ik beter schrijven, gelet op een van de vaste thema’s van Adri, verslaafd geraakt aan zijn boeken. Advocaat van de Hanen, Vallende ouders, Gevarendriehoek, Asbestemming, Weerborstels, Slag om de Blauwbrug, Het Hof van Barmhartigheid, Onder het plaveisel het moeras, Engelenplaque, Een gondel in de Herengracht, De Draaideur, De Sandwich, Hier viel Van Gogh flauw, Gevouwen woorden, de Movo Tapes, Lamsvocht, Drijfzand koloniseren, het is verslonden en wordt gekoesterd.
Je vertelde dat je door A.F.Th. persoonlijk bent uitgenodigd. Hoe dat zo?
Het meer persoonlijke contact dateert van begin 1997. Bij lezing van Het Hof van Barmhartigheid was ik op een onnauwkeurigheid gestoten. Bij de beschrijving van de huwelijksdag vond het burgerlijk huwelijk plaats ná het kerkelijk huwelijk. Dit nu is wettelijk niet toegestaan en ik nam de vrijheid in een klein briefje Adri hierop attent te maken.
Tot mijn niet geringe aangename verrassing kreeg ik met praktisch kerende post een buitengewoon aardig en geestig antwoord in zijn prachtige, karakteristieke handschrift vergezeld van een presentexemplaar met opdracht van Vallende ouders. Als je dan nog niet voorgoed gehecht raakt aan een auteur, wanneer dan wel? Het vormde voor mij weer reden voor een bedankbrief waarbij ik een foto voegde van mijn rijtje Van der Heijdens (met een dubbele Vallende ouders!) en ging weer terug naar mijn rol als lezer.
Maar dat was niet het einde van het contact?
Nee, in de zomer van 2003 tijdens vakantie raakte ik door een aantal elementen van Engelenplaque zodanig getriggerd dat ik Adri opnieuw, en nu veel uitvoeriger, schreef. Ook nu kreeg ik weer antwoord. Uitvoerig, heel persoonlijk en getypt (wellicht als milde aansporing om voortaan in ieder geval duidelijk te schrijven en niet meer op vakantievodjes) op briefpapier van Château St.Gerlach in Houthem. Vanuit mijn woonplaats Meerssen kan ik daar te voet naar toe en zodoende kreeg ik een gelegenheid geboden Adri peroonlijk te leren kennen waarvan ik maar al te graag gebruik heb gemaakt.
Wat betekent A.F.Th. voor jou en je vrouw?
Adri is niet meer uit ons lezende leven weg te denken. Ademloos en soms buiten adem volgen we zijn worsteling met de formidabele uitdaging waarvoor hij zich gesteld heeft/ziet en we sporen hem aan zich niets gelegen te laten liggen aan de kinnesinne en de sneren over niet gehaalde termijnen en uitdijende werken. Hij is een groots schrijver, een taalvernieuwer en ontdekkingsreiziger die onze samenleving vooruitdenkt en daardoor kans geeft tot reflectie en (her)bezinning op keuzes die door die samenleving zijn gemaakt. Daarnaast heeft hij ook iets van een martelaar, of misschien beter een gekwelde, maar een die niet buiten die kwelling lijkt te kunnen.
Maartje Kunnen