Met deze persoonlijke perspectieven vanuit neutrale, geallieerde en nazi-zijde in zich verenigd, verneemt Oscar van zijn dochter dat de nazi’s voorbereidingen treffen voor Operatie Barbarossa. Als Oscar niets doet met de informatie, is dat verraad aan de geallieerde zijde en aan zijn vrouw, maar als hij wel iets doet, loopt zijn dochter ernstig gevaar.
De Tweede Wereldoorlog krijgt gestalte in de dilemma’s waar Oscar mee worstelt – en het is hem dan ook teveel. Dwars door bezet Europa reist hij naar Londen, op zoek naar de enige man met wie hij zijn kwestie kan delen.
‘Bericht uit Berlijn’ is het vierde boek van Otto de Kat, die debuteerde met ‘Man in de verte’. De mondiale blik van zijn personages, en hun reislust, is ontegenzeggelijk beïnvloed door Cees Nooteboom. Maar terwijl de wereld in Nootebooms boeken een grote snoepwinkel is, heeft die bij De Kat een neutrale, bijna nonchalante functie in de rusteloosheid van zijn personages, die wat hebben van W.F. Hermans’ protagonisten: ze willen niet per se het goede doen, zijn niet moreel superieur. Ze worden gedreven door datgene wat hen op dat moment het beste uitkomt. En met die bagage plaatst De Kat, aan de vooravond van de grootste militaire operatie uit de geschiedenis, zijn protagonist voor de ultieme keuze tussen twee kwaden.
Otto de Kat, Bericht uit Berlijn, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 978 90 282 4191 6 (€ 17,50)