Deprez, die naast comedy en vaderschapsboeken vaak reportages voor krant en radio maakt, licht in het voorwoord de opzet toe: verhalen van ‘gewone wonderlijke’ mensen die hem fascineren. ‘Niet uit nostalgie, maar om die tijden beter te begrijpen, of op zijn minst te voelen en te beschrijven.’ Zo onderzoekt hij Belgische fenomenen als koterijen, Stock Américains en de Barakken, draait hij een dag mee met een schaapherderleraar- acteur-regisseur, gaat hij op de koffie bij een groothandelaar-voyageur en interviewt hij onder meer cafébazen, een fietsenmaker en kasseienlegger over het wielerseizoen.
Een ander onderzoek diende zich aan in een kringwinkel, waar hij een postkaart van hotel-restaurant de Kosmos vond. Helemaal verknocht zoekt hij het op, maar helaas overleefde het vakantieparadijs de tand des tijds niet. Het is mooi om de gloriejaren en de ondergang gereconstrueerd te zien. Vooral de getuigenissen van drie dienstmeisjes (een die moest, een die zelf wilde en een die het nu nog altijd is) intrigeren. Deprez: ‘Mijn moeder werd ‘maarte’ (dienstmeid) bij een zelfstandige. Ze at er voor het eerst niet alleen met een vork, maar ook met eens mes.’ De tweede dienstmeid blikt tevreden terug: ‘Nu vind jij alles klein, maar in vergelijking waar wij vandaan kwamen, vonden wij alles heel, heel groot…’
Stuk voor stuk zijn het liefdevolle portretten van ‘gewone wonderlijke’ mensen – geen rare vogels. Verwacht u dus niet aan reportages à la Man bijt Hond. De combinatie van Lampens’ gevoel voor beklijvende beelden met Deprez’ geslepen reporterspen is ontwapenend. De humoristische ondertoon en zijn persoonlijke bedenkingen maken van het lezen een plezier.
Wouter Deprez, Wouter Deprez ontdekt de wereld, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 854 2284 6 (€ 19,95)