De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 maart

---

Internationale Vrouwendag

Morgen is het zover: het is Internationale Vrouwendag, de dag waarop vrouwen wereldwijd samenkomen en vanuit die solidariteit zowel problemen aankaarten die vrouwen ondervinden, als het moois vieren dat vrouwen door de eeuwen heen hebben gedaan en gemaakt. Ook in Nederland zijn er door het hele land allerlei activiteiten, zoals marches, festivals, lezingen, symposia en tentoonstellingen. Zo kan je bijvoorbeeld naar Women in Art in De Doelen, naar de première van de documentaire Een goed begin, bevallen in Nederland in het OBA Theater of naar festival FemTopia in Pakhuis de Zwijger. En niet alleen op 8 maart zelf, maar de hele maand lang zullen er zulk soort activiteiten plaatsvinden, genoeg te doen dus!

Ook op het gebied van boeken valt er weer veel te lezen. Boeken die deze maand verschijnen waar ik naar uitkijk zijn bijvoorbeeld Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma, over het daadwerkelijke leven van vrouwen die we als stereotypen in sagen terugvinden, en Schijnfeminisme van Sam Mills, over mannen die het feminisme als dekmantel gebruiken voor hun seksistische gedrag. Of misschien wil ik weer eens Wat de fak van Maryam Hassouni herlezen, of toch Pose. Over hoe we kijken en wie spelen van Basje Boer, of Meisje, vrouw, anders van Bernadine Evaristo… Er is zoveel te kiezen! Wat ik in ieder geval wel weet is dat de nieuwste aflevering van de feministische podcast DAMN, HONEY op de achtergrond zal spelen.

Ilse van Oosten
Redacteur Boekenkrant
ilse@uhb.nl

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie maart 2023 - met: Lize Spit, Raoul de Jong en Ian McEwan

De Boekenkrant van maart is verschenen met als katern de BKGeschiedenis! Om de Boekenweek te vieren spreken we in dit nummer met schrijfster Lize Spit over haar Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder, over de negenjarige Jimmy en zijn beste vriend Tristan, die uitgezet dreigt te worden naar Kosovo. Ook bespreken we het Boekenweekessay, Boto Banjaeen essay vol dansende schrijvers van Raoul de Jong.

Lees verder

---
De leukste evenementen tijdens de 'ik ben alles' Boekenweek 2023 

De leukste evenementen tijdens de 'Ik ben alles' Boekenweek 2023 

De Boekenweek staat voor de deur! Van 11 tot 19 maart vinden er allerlei leuke en inspirerende evenementen rondom boeken en schrijvers plaats door het hele land. Het thema van deze editie is: ‘Ik ben alles’. De redactie zet een aantal van de leukste activiteiten op een rij die je kunt bezoeken.  

Lees verder

---
5 boekverfilmingen die je dit jaar niet wilt missen!

5 boekverfilmingen die je dit jaar niet wilt missen!

Van romantische komedies tot thrillers: ook dit jaar zullen er weer een hoop boekverfilmingen op het witte doek verschijnen. Er komen vervolgdelen, remakes en nieuwkomers aan. Wij hebben er een aantal op een rij gezet, zodat jij als eerste met een zak popcorn in de zalen kunt neerploffen. 

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Grote onrust en nare dromen

Felicita Vos groeide op in twee verschillende culturen, als dochter van een vader met Romawortels en een Nederlandse moeder. Ze heeft hiermee geworsteld en voelde zich ontheemd. Op de Roma-cultuur wordt nog steeds neergekeken door de maatschappij. In haar nieuwe roman Tussen zwarte vlinders schuwt Vos geen enkel taboe.

Lees verder

---

Spanning

Interview Helen Fields: ‘Soms voelt het schrijven alsof ik zelf een film aan het kijken ben’

Helen Fields heeft een groot aantal succesvolle boeken achter haar naam staan, met als bekendste voorbeeld de serie rondom inspecteur Luc Callanach. In dit interview gaan we op zoek naar het geheim achter haar succes. Alvast een tip van de sluier? Fields weet vaak zelf niet eens hoe het verhaal van haar boeken gaat lopen. 

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: nijntje x vermeer

Bekijk het werk van Johannes Vermeer en van Dick Bruna eens goed. Het lijkt heel verschillend, maar er zijn ook overeenkomsten. Let maar op de kleuren, de houdingen en bewegingen. Wist je dat Bruna en Vermeer allebei heel erg van de kleur blauw hielden? 

Lees verder

---
Nieuwe titel: In het bos, daar staat een huisje

Nieuwe titel: In het bos, daar staat een huisje

Lees en luister mee en ontdek het verhaal achter de beroemde liedjes. Leuk voor thuis of in de klas! 

'Boer, wat zeg je van mijn kippen? Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen…' Wie kent het liedje niet? We zijn er allemaal mee opgegroeid, en we blijven het doorgeven aan onze kinderen. Maar wie wás die kabouter? 

Lees verder

---

Non-fictie

Column Onze Taal: Leesinfluencers

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Wie niet leest is gek van Naomi Smits.

Nederlandse en Vlaamse leerlingen lezen steeds minder goed en minder graag, zo blijkt uit allerlei internationaal onderzoek. En het vreemde is dat er nog niet zo lang geleden nog niets aan de hand was.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com