De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 28 februari

---

Mijn favoriete hobby is ineens populair

Leesschaamte, heb je dat weleens meegemaakt? Dat iemand aan je vraagt wat je hobby is en je niet durft te zeggen dat dat lezen is, aangezien dat totaal niet ‘stoer’ overkomt? Vroeger had ik daar last van, maar tegenwoordig niet meer. Ik ben trots dat ik lees.

Vroeger las bijna niemand van mijn klasgenoten en nu moet je soms zelfs ‘vechten’ om een plekje voor de boekenkast in de boekwinkel. Ineens is het druk in de young adult-hoek! Alleen maar goed voor de boekhandels natuurlijk.

Op de middelbare school was er een moment dat ik te vroeg op school was en een boek wilde lezen. Dat durfde ik niet in het openbaar: ik sloot mezelf op in een toilethokje en las een hoofdstuk verder uit Twilight. Nu lees ik overal: de trein, het park, op school: elk moment waarop ik kan lezen pak ik. Niemand kijkt er gek van op.

Dat meer jongeren lijken te lezen, komt grotendeels door sociale media. Bijvoorbeeld door TikTok, waar lezers hun favoriete boeken in korte filmpjes delen. Naar mijn idee worden de boeken – wellicht mede daardoor – zelf ook steeds mooier en aantrekkelijker. Je wílt zo’n limited edition gewoon in je kast hebben staan.

Misschien maakte ik mij vroeger druk om niks, maar ik ben blij dat de tijden veranderen. Na al die jaren kan ik nu met trots toegeven dat ik een boekenwurm ben! Hoe cool is dat?

Denise Hoek
Redactie-stagiaire Boekenkrant
denise@uhb.nl

---
Engels leren met Clavis GO

Engels leren met Clavis GO

Uitgeverij Clavis heeft een bijzonder concept ontwikkeld bij hun boeken: Clavis GO. Met deze app kun je hun Engelstalige boeken omtoveren tot een audioboek. Dit geeft de mogelijkheid om zowel Engels te leren lezen en luisteren! Clavis GO werkt zoals een een QR-scanner. Deze slimme app herkent boekpagina's door ze te scannen zonder codes erop. 

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Lessen

In Lessen weet meesterschrijver Ian McEwan het leven van zijn hoofdpersoon Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van de Muur tot de klimaatcrisis en de huidige pandemie.

Lees verder

---

Interview Amor Towles: ‘In 1954 werden veel grote veranderingen bíjna ontketend’

Een favoriet bij boekenclubs in de hele VS, én van Bill Gates en Barack Obama, is de nieuwe roman van Amor Towles een waardige opvolger van zijn vorige bestseller Graaf in Moskou. Zoals we van de Amerikaanse auteur gewend zijn, zit De Lincoln Highway verfijnd in elkaar, maar leest hij ook heel goed weg. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Wat als Aladdin de wonderlamp nooit had gevonden?

‘Wat als…’ is de vraag die centraal staat in de reeks A Twisted Tale van Liz Braswell, een boekenserie waarin de lezer wordt meegenomen in een alternatieve versie van klassieke Disney-verhalen. In dit nieuwste deel staat Aladdin centraal, want: wat als de held uit het Duizend-en-een-nacht-sprookje de magische wonderlamp nooit gevonden had? 

Lees verder

---

Recensie: Alles loopt op Rijdie-rolletjes!

Beer kan niet slapen en gaat op avontuur in de stad van de mensen en ontpopt zich daar tot een ware Handige Harrie. Met een stevige sla-hamer-mep bouwt hij onder andere een Rijdie-rolletje en komt hij uiteindelijk thuis met een Springe-dinges waar iedereen mee kan spelen. 

Lees verder

---

Non-fictie

Laten we ons eens wat meer verwonderen!

Er zijn veel zorgen om onze zeeën. Opwarming, plastic soep, enzovoort. Je zou bijna vergeten dat het fantastische natuurgebieden zijn. Stel, we zouden ons wat meer verwonderen, zou dat kunnen maken dat we beter zouden zorgen voor onze zeeën? 

Lees verder

---

Strips

Interview Jeroen en Boris de Leijer: ‘Dit boek was mijn sprong naar de volwassenheid’

Een kwartier voor afspraak loop ik het Tilburgse restaurant RAW binnen. De interviewlocatie is uitgekozen door vader Jeroen en zoon Boris de Leijer. Bedoeld of niet: de naam van het restaurant sluit verrassend goed aan bij hun onverbloemde, ‘semi-autobiografische’ graphic novel Naar Texas en terug

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com