De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 24 januari

---

Nebraska

Ondanks dat ik er geboren ben, weet ik vrijwel niets anders over Nebraska dan dat het zo ongeveer in het midden van de VS ligt. Het enige verhaal dat ik ken dat zich daar afspeelt, de film Nebraska uit 2013, bestaat vooral uit zwart-wit beelden van halfverlaten dorpjes en uitgestrekte landbouwvelden. Ik was dan ook verbaasd dat de megabestseller De Lincoln Highway van Amor Towles juist op die plek begint.

Het verhaal speelt zich precies veertig jaar voor mijn geboorte af, als de achttienjarige Emmett vrijkomt uit een jeugdinrichting en met zijn broertje naar San Francisco wil afreizen om hun moeder te zoeken. Daar steken Emmetts vrienden Duchess en Woolly echter een stokje voor, als ze zijn auto stelen om naar New York te rijden: 180 graden de andere kant op. Wat volgt is een tumultueuze roadtrip dwars door het Amerika van de jaren vijftig.

Afgelopen week sprak ik de auteur via Zoom, die uitgebreid vertelde over die tijdsperiode. ‘In 1954 werden veel grote maatschappelijke veranderingen bíjna ontketent,’ zei hij. Dat maakte het voor hem als schrijver een interessant moment; het was de stilte voor de storm. Ik gaf toe dat ik vóór het lezen van dit boek maar weinig wist over die periode in Amerika. ‘Maar,’ zei ik, ‘een goede roman weet je juist helemaal mee te nemen naar een andere tijd en plek.’ En dat doet deze roman zeker.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
Hans van Oudenaarden wint de Stripschapprijs 2023

Hans van Oudenaarden wint de Stripschapprijs 2023

De Stripschapprijs 2023 is gisteravond toegekend aan stripmaker Hans van Oudenaarden. De Stripschapprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Stripschap en is belangrijkste prijs van de Nederlandse stripwereld. Van Oudenaarden is de vijftigste winnaar van deze oeuvreprijs.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Thuis

In Thuis zijn de mooiste en leukste tekeningen van Peter van Straaten in en om het huis verzameld. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een dodelijk web van intriges

‘Eén moord. Vijftien verdachten. Kun jij dit mysterie ontrafelen?’ Met deze tekst prominent op de voor- én achterkant van het boek wordt de lezer uitgenodigd om zelf voor detective te spelen. In De hoofdrol wordt verslag gedaan van de schokkende gebeurtenissen rondom The Fairway Players-toneelgroep en over de dood van een van hun leden. 

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Stomste week ooit! - Maandag

Voor alle kinderen die weleens een stomme dag hebben is deze graphic-novelserie een absolute must-have!

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Slagen hier, is falen daar

Om de huizencrisis het hoofd te bieden, zijn in Nederland de komende jaren zo’n 850.000 nieuwe woningen nodig. Dat is een flinke uitdaging, want hoe zorg je ervoor dat de bouw op een milieubewuste manier gebeurt? Heel simpel, schrijft filosoof Marjan Slob in haar boek Door de bomen het huis: gebruik hout. 

Lees verder

---
Recepten van of zonder restjes

Recepten van of zonder restjes

‘Van alle groente en fruit die we kopen, belandt ongeveer een op de drie stuks bij het vuilnis.’ Zulke feitjes laten je toch even schrikken. Gelukkig zijn er kookboeken als No waste groenten en Kook je koelkast leeg die handige tips en lekkere recepten geven om minder voedsel te verspillen door je restjes op te maken.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com