De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 22 november

---

Dutch Comic Con: niet alleen voor nerds

Vaak wordt het gezien als een evenement voor nerds en niet begrepen door de buitenwereld. Ik heb het over Dutch Comic Con (DCC), een evenement dat in het teken staat van films, series, games, boeken en strips en dat twee keer per jaar plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Normaal gesproken hebben veel mensen hun mooiste cosplay (kostuum) aan van hun lievelingspersonage uit hun favoriete serie, film, game of boek. Ik ga al jarenlang als trouwe bezoeker naar dit evenement. Voorheen ging ik ook verkleed – vaak als Hermione uit Harry Potter of The Wicked Witch of the West uit The Wizard of Oz – maar deze editie voelde ik die behoefte niet zo. En volgens mij veel mensen met mij. Het aantal mensen in cosplay was naar mijn idee erg weinig. Of misschien leek dat alleen maar zo omdat de zondag voor het eerst helemaal was uitverkocht en het evenement groter was opgezet dan andere jaren.

Het leukste aan DCC vind ik dat al mijn interesses daar samenkomen. Vaak krijg ik te horen van mijn vrienden dat ik een boekennerd ben, maar ik ben ook fan van heel veel series en films. En van de bijbehorende merchandise. Ik ben inmiddels zo’n fan van diverse boeken, schrijvers, films, series en games dat ik van alles verzamel, zoals buttons, boekenleggers, boeken, Japanse manga en bijbehorende merchandise en Funko Pops en figuren uit diverse films. Ook deze editie ging ik met een goed gevulde tas naar huis. Toch snap ik na mijn bezoek nog steeds niet dat het evenement door veel mensen niet begrepen wordt: vooral het cosplay vinden mensen maar raar. Als je in de trein onderweg bent in je mooiste kostuum, word je vaak vreemd aangekeken of nageroepen. Inmiddels trekt DCC toch een veel breder publiek van mensen die allemaal van dit fantastische evenement willen genieten. Het lijkt erop dat steeds meer mensen begrijpen dat DCC niet alleen voor nerds is, maar voor iedereen leuk kan zijn.

Sanne van der List
Redactie-stagiaire Boekenkrant
sanne@uhb.nl

---

De volgende editie van de Boekenkrant en BKYA verschijnt op 5 december

De Boekenkrant van december staat in het teken van de warmte en gezelligheid van de winterse feestdagen. Zo kun je aan de slag met de hartverwarmende recepten uit Yvon Jaspers' kookboek Onze boerderij. Deze december kun je een heerlijk avondje uit naar de boekverfilming van De acht bergen, naar het gelijknamige boek van Paolo Cognetti. 

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Een ambigu Marokko

De Frans-Marokkaanse Leïla Slimani vestigde internationaal haar naam met twee kleine, maar scherpzinnige romans. Nu pakt ze groter uit met een trilogie over het ontstaan van het moderne Marokko, gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Het tweede deel Kijk ons dansen toont aan dat ze de aandacht meer dan waard is.

Lees verder

---

Spanning

Interview Thomas Olde Heuvelt: Hoever gaan mensen voor hun eigen geluk? 

Bird Street is de gelukkigste straat van Lock Haven, Washington. De bewoners zijn oprécht gelukkig en lijken het perfecte leven te leiden. Totdat in november de Donkerder Dagen aanbreken, waarin ze worden overvallen door pech, ongelukken en mentale verwarring. Ieder jaar moeten ze een offer brengen om het onheil te keren.

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Lowie

Jeugdauteur Stefan Boonen schrijft met Lowie een instant-klassieker. Een verhaal over een meisje dat haar eigen weg baant, beetje bij beetje de wereld ontdekt. Vanaf 10 jaar. 

Lees verder

---

Recensie: Waarom ik steeds maar alles kwijtraak… 

Duik in de wondere wereld van Lila: in haar dorp staan fruitbomen, driehoekige huisjes, veel bloemen en in het midden stroomt een rivier. Het is er netjes, alles heeft z’n eigen plek. Dat zou ook zo moeten zijn voor Lila’s spullen, toch? Maar Lila raakt vaak dingen kwijt en dat vindt haar moeder niet zo leuk.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Een uitvinding van mezelf

In haar fenomenale biografie De uitvinding van de natuur volgde Andrea Wulf de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en zijn expedities in de vroege negentiende eeuw. Haar nieuwe boek Rebelse genieën richt zich hoofdzakelijk op de jaren voorafgaand aan Von Humboldts reizen, en op de groep mensen met wie hij in het liberale universiteitsstadje Jena de basis legde voor de Romantiek.

Lees verder

---

Nieuwe titel: Communiceren als het (nog niet) brandt

'Goed voorbereid is het halve werk’, voor een communicatiecrisis binnen een bedrijf, een absolute must! Eveline De Ridder neemt je mee in 20 jaar ervaring in het begeleiden van communicatiecrisissen en talrijke cases.  

Lees verder

---
Boekfragment: Onder de Amstel

Boekfragment: Onder de Amstel

Meer dan honderd verhalen over de meest uiteenlopende archeologische vondsten die werden gedaan bij het graven van Noord/Zuidlijn.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com