De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 4 oktober

---

Lezen is leuk

Laatst had ik een vergadering voor het nieuwsplatform van mijn hogeschool. We hadden geconstateerd dat de nieuwssite door studenten ontzettend slecht gelezen wordt en dat het vooral de medewerkers van de hogeschool zelf en publiek van buitenaf bereikt. Dat heeft denk ik te maken met het grotere probleem dat mijn leeftijdsgenoten minder lezen dan jongeren vroeger. Ik vraag mezelf weleens af of dat komt door de kortere spanningsboog die we hebben: tegenwoordig gaat alles snel en nemen mensen niet meer de tijd om rustig iets te lezen. Als liefhebber van verhalen kan ik dat niet begrijpen. De kracht van boeken en verhalen is juist dat je langer de tijd hebt om weg te dromen en je volledig in te leven in de personages en de wereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Lezen is leuk. Je krijgt niet alleen een beter inlevingsvermogen, je wordt er naar mijn idee ook slimmer van. Van ieder boek of verhaal leer je namelijk wel wat. Daarnaast heb je langer de tijd om weg te dromen dan bij een film, en kun je er ook langer van genieten en beter begrijpen hoe het verhaal in elkaar zit. Mijn advies: probeer meer te lezen, in plaats van alleen maar heel Netflix te bingewatchen. Er gaat een magische wereld voor je open.

Sanne van der List
Redactie-stagiaire Boekenkrant
sanne@uhb.nl

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie oktober 2022 - met: Jan Siebelink, Salman Rushdie en Jessie Burton

Begin oktober vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats en daarom spreken we in de nieuwe editie van de Boekenkrant met René van Blerken Nienke Denekamp over De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie. Dat is niet alleen genieten voor kinderen, maar ook voor volwassenen! In dit boek neemt Vincent van Gogh de lezer mee op reis door zijn leven. 

Lees verder

---
Het Kinderboekenbal 2022: Een avond vol goud 

Het Kinderboekenbal 2022: Een avond vol goud 

Vrijdag 30 september om 20:00 uur werd de Kinderboekenweek ingeluid met de ‘Avond met een Gouden Randje’, oftewel het Kinderboekenbal, in Hotel Arena Amsterdam. Het was een drukke avond vol groen en goud.  

Lees verder

---
Interview Eveline Aendekerk: 'Elke Nederlander leest één boek per maand: dat is onze ambitie.'

Interview Eveline Aendekerk: 'Elke Nederlander leest één boek per maand: dat is onze ambitie.'

De Boekenweek, de Kinderboekenweek en De Nationale Voorleesdagen zijn al tientallen jaren een begrip in Nederland. Veel onbekender is de stichting die deze initiatieven organiseert, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Directeur Eveline Aendekerk staat daar sinds 2018 aan het roer en geeft een kijkje achter de schermen.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: De mentale strijd van een wielrenner 

Net als onlangs in het echt, gaat de Vuelta in De Spaanse renner van Lidewey van Noord in Nederland van start. In de derde etappe veroorzaakt een Spaanse klassementsrenner een ongeluk en verdwijnt van de radar. In haar fictiedebuut zoomt Van Noord in op de menselijke kant van de wielrenner. 

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: Broerosaurus Rex  

Nieuwe titel: Broerosaurus Rex  

Vijfde graphic novel voor kinderen van de auteur van Het gat. In dit deel gaat Kleine Broer naarstig op zoek naar een spectaculaire dinosaurus.  

Lees verder

---

Non-fictie

Wandelen is het nieuwe stoer

Wandelen is het nieuwe stoer

Beroepswandelaar Hella van der Wijst hoeft nooit meer uit te leggen waarom ze zo graag wandelt. Heel Nederland lijkt het wandelen te hebben (her)ontdekt.  

Lees verder

---
Column Onze Taal: Harry Potter-schrift

Column Onze Taal: Harry Potter-schrift

De redactie van Onze Taal zet  iedere maand een bijzonder taalboek  in de schijnwerpers. Deze keer: Schriftspiegel van J.P. Sigmond en P.J. Horstmanis. 

Lees verder

---

Spanning

Boekfragment: Alias Emma  

Boekfragment: Alias Emma  

Nadat Emma de training tot geheim agent heeft afgerond krijgt ze meteen met een belangrijke missie: Emma moet Michael Primalov, de zoon van Russische dissidenten, van de ene kant van Londen naar de andere kant begeleiden en hem zo in veiligheid brengen. Ze heeft twaalf uur, Russische spionnen zitten Michael op de hielen. 

Lees verder

---
Interview Ruth Ware: Hoe schrijf je een goede whodunnit?

Interview Ruth Ware: Hoe schrijf je een goede whodunnit?

Hannah en April zijn kamergenotes op de Universiteit in Oxford en kunnen bijzonder goed met elkaar overweg. Samen met Will, Hugh, Ryan en Emily vormen ze een groep onafscheidelijke vrienden. De groep krijgt echter een groot verlies te verwerken als April halverwege hun eerste studiejaar wordt vermoord. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com