De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 20 september

---

Nerveus zijn

Een journalistieke stage bestaat niet enkel uit onderzoek doen online, maar ook mensen interviewen. Iets wat ik zelf vaak eng vind. Ik ben niet echt een persoon die makkelijk op mensen afstapt. Ik kijk liever toe en sta aan de zijkant. Introvert noemen ze dat. Maar ook introverte mensen kunnen interviewen.

Vorige week had ik een gezellig interview met de twee makers van De grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie. Ik was ontzettend nerveus, en toch ging het goed! De twee schrijvers vertelden honderduit over het maakproces van het boek en vulden elkaar vaak aan. Het boek zelf was ook erg leuk om door te lezen. Als een echte kunstliefhebber kon ik er erg van genieten. De auteurs hebben me zelfs ook dingen geleerd die ik nog niet wist over Vincent van Gogh. Wist je bijvoorbeeld dat hij eens verliefd werd op een lid van zijn eigen familie?

Nu is het uitwerken van het interview begonnen. Dat is moeilijker dan je misschien denkt: een gesprek werkt op papier anders dan in het echt. Ook moet je een selectie maken. Wat gaat er wel in en wat niet? Dat hebben de makers van de atlas ook moeten doen. Niet elk verhaal is immers voor kinderen bestemd. Uitwerken en selecties maken hoort erbij. Al met al heb ik als introvert een fijn gesprek gehad en hoop ik dat iedereen kan genieten van het artikel, zodra het te lezen is in de komende Boekenkrant.

Adinda Graafland
Redactie-stagiaire Boekenkrant
adinda@uhb.nl

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 3 oktober

Begin oktober vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats en daarom spreken we in de komende Boekenkrant met René van Blerken Nienke Denekamp over De grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie. Dat is niet alleen genieten voor kinderen, maar ook voor volwassenen! In dit boek neemt Vincent van Gogh de lezer mee op reis door zijn leven. 

Lees verder

---
Internationaal Literatuur Festival Utrecht

Internationaal Literatuur Festival Utrecht

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Van 23 september t/m 8 oktober is het festival in TivoliVredenburg en andere locaties in de stad.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Ontstaan van een schrijver 

Een van de eerste verhalen van Benedict Wells, bekend van onder andere Het einde van de eenzaamheid, is nu eindelijk ook in het Nederlands vertaald. In Dromer verhuist Jesper Lier naar Berlijn, waar hij een prachtig en succesvol bestaan leidt. Naar de buitenwereld toe tenminste…

Lees verder

---

Boekfragment: Het huis aan de Herengracht

Ambitie en geheimen in het Amsterdam van de achttiende eeuw. Van de auteur van de wereldwijde bestseller Het huis aan de Gouden Bocht nu dan eindelijk de langverwachte opvolger Het huis aan de Herengracht. 

Lees verder

---
'Een verontrustende en verleidelijke roman' – The New York Times

'Een verontrustende en verleidelijke roman' – The New York Times

Fernanda Melchor, shortlistauteur Booker International Prize, is terug! Fernanda Melchor gold al enkele jaren als een van dé grote Latijns-Amerikaanse talenten, toen ze in 2020 op de shortlist kwam voor de Booker International Prize. Die nominatie, voor haar roman Orkaanseizoen, zette haar internationaal op de kaart. Nu is ze terug!

Lees verder

---

Jeugd

Nieuw doe-boek: Aai!

NIEUW! Een interactief doe-boek voor kinderen, van Matthew Van Fleet, de maker van de bestsellers Boe! & Dieren!.

Lees verder

---

Recensie: Een Micro-Odyssee op de Veluwe

Jowi Schmitz begint haar novelle Slipjacht op aangrijpende manier: ‘Een diepe, rafelige snee in zijn zij, bloed dat eruit gutst. Matteo zit met half dichtgeknepen ogen naar zijn vader te kijken.’ Wat in de honderd pagina’s daarna gebeurt, leest als een intrigerende koortsdroom.

Lees verder

---

Non-fictie

Interview met Tim Knol: ‘Ik voel mij gelukkiger dan ooit’ 

Onlangs verscheen het boek Lichtjaren beter van singer-songwriter Tim Knol (33). In 176 bladzijden kijkt Knol terug op de jaren waarin de muziek zijn ster doet rijzen én hem traag maar effectief te gronde richt. ‘Het is een mini-biografietje dat mij leert: daar wil ik nooit meer heen.’ 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com