De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 17 augustus

---

Debuteren

Als ik debuterende auteurs spreek, komt op een gegeven moment vaak de zin voorbij: ‘Ik wilde het boek schrijven dat ik zelf graag zou willen lezen.’ Zo ook Nikki May, een Brits-Nigeriaanse auteur die met haar debuut Wahala meteen in Engeland de bestsellerlijsten bestormde en waarvan de filmrechten al verkocht zijn aan de BBC. Ze had nog nooit eerder een verhaal geschreven, maar wist wel dat ze ooit een boek wilde schrijven. May: ‘Ik wilde graag een boek schrijven met mensen erin zoals ik. Ik lees heel breed, maar ik heb nog nooit een boek gelezen over meerdere personages van gemengde afkomst, die sassy en modern zijn en hun beste leven leiden.’ Na een lunch met haar vriendinnen in een Nigeriaans restaurant in Londen was het idee voor Wahala geboren.

Wahala is een eigentijdse roman die je meteen meezuigt in de levens van de drie vriendinnen Ronke, Boo en Simi. Wanneer de charismatische Isobel zich bij hun groepje voegt, begint hun vriendschap barsten te vertonen. May haalde voor dit verhaal niet alleen inspiratie uit haar eigen leven, maar ook uit tv-series en andere boeken. ‘Ik houd van de boeken van Liane Moriarty, die over moderne vrouwen gaan en een thriller-element hebben. En ik was in die tijd Killing Eve aan het kijken, over de huurmoordenares Villanelle, en het idee van zo’n betoverende, rijke vrouw die overal waar ze komt verwoesting aanricht, vond ik geweldig.’ Gezien het succes van dit debuut, zou ik zeggen dat het schrijven van een boek dat je zelf graag wilt lezen, zijn vruchten afwerpt.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 5 september

Terwijl de Vuelta dan net uit Nederland vertrokken is, blijven wij in de Boekenkrant van september nog even in de wielersferen. We bespreken De Spaanse renner, het romandebuut van Lidewey van Noord, waarin een Spaanse wielrenner een grote valpartij veroorzaakt. Verder vertelt Arthur Japin over zijn nieuwe roman Wat stilte wil. Een prachtig verhaal over Anna, die zangeres wil worden. 

Lees verder

---

Denk mee met de BKGeschiedenis!

De nieuwe editie van de BKGeschiedenis verschijnt op 3 oktober. Hierbij sluiten wij aan bij de Maand van de Geschiedenis, met het thema 'Wat een ramp!'. In de BKGeschiedenis besteden we zowel aandacht aan geschiedenisboeken, als aan historische romans, thrillers of kinderboeken.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Anya Niewierra en Merel Godelieve: ‘Ik heb een jaar lang achter Merel aangehobbeld’

Interview Anya Niewierra en Merel Godelieve: ‘Ik heb een jaar lang achter Merel aangehobbeld’

Op je 25ste weer bij je moeder moeten intrekken, omdat je vriendje je heeft gedumpt? Dat kan niet lang goed gaan. Maddy en haar moeder Roos zijn elkaars tegenpolen, maar staan beiden op een keerpunt in hun leven. Allebei grijpen ze naar de pen om hun frustraties van zich af te schrijven.

Lees verder

---

Boekfragment: Land van echo’s

Land van echo’s is de monumentale plotgedreven debuutroman van Mark H. Stokmans – een epische familiegeschiedenis in het bewogen Spanje van de vorige eeuw.

Ongeveer drie weken geleden, ergens ten noorden van Barcelona, was het rillen van de kou overgegaan in koortsrillingen, maar hij kon de twee op een gegeven moment niet uit elkaar houden. 

Lees verder

---

Recensie: Een zee van doden

De strijd om te overleven wordt op een realistische manier beschreven door Colson Whitehead, een Amerikaanse auteur en winnaar van de National Book Award, de Pulitzerprijs en de Arthur C. Clarke Award. In zijn roman Zone 1 proberen de levenden de situatie onder controle te krijgen, maar de prille beschaving lijkt langzaam onder hun voeten weg te vallen. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Kláár met voetbal!

Ramo, de hoofdpersoon in het nieuwe boek De zolderkampioen van Maarten Kuipers (bekend van zijn debuut Roljoch), wil maar één ding in zijn leven: voetballen. En dat is nou juist waar zijn ouders een gloeiende hekel aan hebben. Juist omdat hij het niet mag, is zijn verlangen enorm. 

Lees verder

---

Spanning

Nieuwe titel: De dood van Europa

Terroristische aanslagen vragen om een jacht op informatie door de internationale veiligheidsdiensten. Dan verandert de jacht in een letterlijke politieke strijd.

Lees verder

---

Non-fictie

Zomermenu: Maak er een feestje van!

Zomermenu: Maak er een feestje van!

Het is weer vol zomer. Tijd voor vakantie en lekker uitrusten, maar in mijn geval ook tijd voor nieuwe recepten uitproberen! Deze maand stel ik een mooi zomermenu samen van verschillende kookboeken, allemaal echte aanraders om de rest van de zomervakantie mee door te komen.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

Bent u boekhandelaar of uitgever?

Naast deze wekelijkse nieuwsbrief hebben wij twee maandelijkse nieuwsbrieven, speciaal voor boekhandelaren en uitgevers. Zo blijft u altijd op de hoogte van relevante informatie en aanbiedingen! U kunt zich aanmelden door naar www.boekenkrant.com te gaan en helemaal naar beneden te scrollen: in de zijbalk ziet u een aanmeldknop.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com