De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 juni

---

Concurrentie

Terwijl de inzendingen voor de Boekenkrant-schrijfwedstrijd binnenstromen, denk ik terug aan het moment dat ik auditie deed bij de opleiding Creative Writing in Arnhem. Voordat je uitgenodigd kan worden voor de selectiedagen wordt er aan je gevraagd of je wat dingen kunt insturen. Een van deze dingen was een kort verhaal binnen een bepaald thema. Ik voelde plotseling heel wat druk. Wat als ik niet eens werd uitgenodigd voor de selectiedagen? Was ik dan een slechte schrijver? Ik had nog nooit eerder een verhaal ingestuurd dat beoordeeld zou worden. 

Tijdens de selectiedagen voelde ik een soortgelijke druk. Samen met veel andere hoopvolle schrijvers ontmoette ik de docenten, schrijvers uit het vak. Opeens besprak ik poëzie met de toenmalige Dichter des Vaderlands en werkte ik aan een verhaal met een bekende schrijver. Het voelde alsof ik op alles werd beoordeeld: mijn schrijfstijl, creativiteit, mijn kennis en misschien zelfs mijn karakter en uiterlijk. Soms lijkt het alsof het schrijversbestaan een grote wedstrijd is. Het voelt alsof je moet vechten om opgemerkt te worden, door lezers, door andere schrijvers en natuurlijk door uitgeverijen.

Op een gegeven moment verminderde de druk om te presteren. Ik realiseerde mij dat het veel fijner werkt om andere schrijvers niet als concurrentie te zien, maar als mensen met wie ik iets gemeen heb. Misschien win je niet elke wedstrijd, of vind je niet gelijk de uitgeverij die goed bij je past, maar het belangrijkste is dat je blijft doen wat je leuk vindt, waar je in gelooft en natuurlijk dat je blijft leren!

Marc Mens 
Redactiestagiair Boekenkrant
marc@boekenkrant.com

---
Schrijfwedstrijd: De beste tips van vorige edities 

Schrijfwedstrijd: De beste tips van vorige edities 

Het schrijven van een kort verhaal kan lastig zijn, zeker als je het niet vaak doet. Dan kunnen tips erg handig zijn! Met een houvast kun jij honderd procent een prachtig verhaal schrijven. Daarom heeft de redactie van de Boekenkrant nogmaals de beste tips van onze vorige schrijfwedstrijden op een rij gezet. Gebruik ze goed! 

Lees verder

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie juni 2022 – met: Don Winslow, Margôt Ros en Tim Collins

Ondanks het wisselvallige weer is de zomer toch echt in aantocht. In de Boekenkrant van juni staan er gelukkig allerlei titels waar je het gegarandeerd warm van krijgt. Zo spreken wij Margôt Ros en Jeroen Kleijne over hun nieuwe feelgoodroman Zeg maar Agaath, waarin een onwaarschijnlijke vriendschap centraal staat. En nog veel meer!

                 Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Een uit steen gehouwen man 

Mauro Corona, schrijver, kunstenaar en bergbeklimmer, is in Italië al jarenlang een fenomeen met tientallen boeken en verhalen op zijn naam. Nu is als eerste zijn roman Als een steen in de stroom naar het Nederlands vertaald. Een verstild verhaal over een man die, net als Corona zelf, in de Italiaanse Dolomieten een zwaar en eenzaam bestaan leidt. Doorspekt met aan de bergen onttrokken levenswijsheden. 

Lees verder

---

Boekfragment: Het hart van de heks

''Lang geleden, toen de goden jong waren en Asgaard nieuw, kwam er een heks van de rand van de werelden. Ze kende veel oude spreuken, maar ze was vooral bedreven in seidr, een vorm van magie waarmee je uit je lichaam kon treden en de toekomst kon voorspellen.''

‘Een geweldige, feministische hervertelling van de Noorse mythen rond Ragnarök.’ – Booklist 

Lees verder

---

Jeugd

Interview Cecile Korevaar: Playing ‘The Game’ 

Je hebt in het nieuws vast weleens items over vluchtelingen gezien. Maar hoe zou het zijn om zoiets zelf mee te maken? Om je vertrouwde omgeving achter te laten en op reis te moeten, zonder dat je weet waar je uitkomt? Dat vroeg Cecile Korevaar zich af toen zij in 2015 beelden van de vluchtelingenstroom uit Syrië zag. 

Lees verder

---

Boekfragment: Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

Fred komt er bij toeval achter dat Anton de Boswachter jarig is, maar Fred weet eigenlijk niet wat dat is. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart en een kadootje bij horen, heeft Fred met Anton te doen. Want niks taart en niks kadootje, Anton zit in zijn eentje in zijn boshut te sippen. Het wordt toch nog een verjaardag om nooit te vergeten! 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Gezelligheid kent geen tijd 

Met het boek Gezellig kokerellen wil Ellen van Gool ons erop wijzen dat het niet nodig is om uren in de keuken te staan als je eens vrienden over de vloer hebt. Een goede voorbereiding doet wonderen. Dit kookboek gaat dan ook niet over ingewikkelde kooktechnieken, maar over genieten van het samenzijn en het gevoel dat een heerlijke maaltijd teweegbrengt. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Een andere blik op een land in transitie

Na de publicatie van zijn voorgaande boek China’s New Normal in 2019 verdiept China-expert Pascal Coppens zich in dit werk opnieuw in een verhaal dat draait rond vertrouwen, gericht aan iedereen die bezig is met de toekomst van onze samenleving.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 juli verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van juli? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com