De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 februari

---

Leesschuld

Wanneer mensen erachter komen dat ik schrijf, vragen zij mij vaak als eerste wat ik dan precies schrijf en wat ik graag lees. Deze twee bezigheden zijn immers vaak met elkaar verbonden. Het was de vraag die ik kreeg toen ik auditie deed bij de schrijversopleiding in Arnhem en de vraag die mij gesteld werd toen ik solliciteerde om stagiair te worden bij de Boekenkrant. Aangezien ik op de kunstacademie omringd ben door mensen die vrijwel alleen Nederlandse literatuur lezen, twijfel ik toch wel soms voordat ik antwoord geef. Je zou het leesschuld kunnen noemen. Wanneer ik eerlijk antwoord geef, voelt het alsof mensen mij bestempelen met het etiket 'Genieter van genrefictie'.

Ik houd van boeken die grenzen opzoeken, verhalen waar gespeeld wordt met spanningsopbouw, intense emoties zoals angst en een fragiele realiteit. Het voelt soms alsof de schrijvers om mij heen vooral over zichzelf schrijven, over kleine, realistische gebeurtenissen, personages die 'echt' en 'rauw' voelen. Denk hierbij aan literaire romans als Hallo muur van Erik Jan Harmens en Wormen en engelen van Maarten van der Graaff.

Hoe meer ik schrijf en lees, hoe minder ik mij schaam voor mijn smaak qua boeken. Als schrijver wil ik lezers graag een ontsnapping geven aan de echte, rauwe wereld. Het is soms gewoon fijn om iets te lezen dat niet over hetgeen gaat dat je elke dag ziet, maar eerder hetgeen dat je niet ziet, de angsten en betoverende beelden die zich verschuilen in ons onderbewustzijn.

Marc Mens
Redactie-stagiair Boekenkrant
marc@boekenkrant.com

---
Op bezoek bij Boekhandel Waanders in de Broeren

Op bezoek bij Boekhandel Waanders in de Broeren

Iedere maand licht de Boekenkrant een boekhandel uit. Deze maand gingen we langs bij Waanders in de Broeren in Zwolle. Bedrijfsleider Bertram vertelde ons meer over de geschiedenis van de boekhandel, die zich sinds 2013 in de Broerenkerk bevindt. Door de eeuwen heen heeft de kerk verschillende functies gehad. 'Het begon als een Dominicanenkerk in 1465.' 

Lees verder

---
Column Lex Jansen: Eerste liefde

Column Lex Jansen: Eerste liefde

Zelden heb ik de opmerking ‘een nieuw jaar, nieuwe kansen’ zo aarzelend horen uitspreken als rond de afgelopen jaarwisseling. De wil is er wel, maar de vraag hoe de pandemie zich verder zal ontwikkelen maakt onzeker. Daarom heb ik des te meer bewondering voor alle nieuwe plannen, voor elke schrijver, uitgever en boekhandelaar die zijn nek nog durft uit te steken.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Yvonne Keuls: Een boodschappentas vol briefjes

‘Ik heb me helemaal kapot gelachen met haar,’ zegt Yvonne Keuls. Ze heeft het over Gemmetje Victoria, het hoofdpersonage in de gelijknamige roman. ‘Ondanks de criminele wereld waar ze mee te maken kreeg, wist ze toch iets van haar naïviteit te behouden. Ik heb er vaak over nagedacht en ik denk dat daarom iedereen zo van haar hield.’

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Een stil boek voor een drukke wereld

Thysa Zevenbergen heeft op plekken over de hele wereld gewoond. Na haar studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten legde ze haar verfkwasten neer en begon vogels uit papier te snijden met een heel scherp mesje. Deze bijzondere techniek gebruikt ze ook voor haar prentenboeken over Kleine Vos. In het derde deel, Kleine Vos en de stille wereld, raakt de rossige hoofdpersoon ingesneeuwd in haar vossenhol.

Lees verder

---

Non-fictie

Boekfragment: New Ways with Vegetables and Other Disasters

Jodelende cowboys, een minuscule camembert en een draagbare boekenkast, het zijn maar een paar voorbeelden van de onderwerpen die de normaalste zaak van de wereld zijn in het universum van de Engelse tekenaar Glen Baxter. In New Ways with Vegetables zijn de beste tekeningen in drie afdelingen bijeengebracht: culinaire uitspattingen, cowboys en culturele uitstapjes.

Lees verder

---

Nieuwe titel: Vergeten meesters

Daniël Rovers’ nieuwe panoramische roman over de wereld van musea, kunst en het grote publiek.

'Bij Daniël Rovers klopt echt alles,' schreef Kees 't Hart bij het verschijnen van Rovers' roman De waren, die in 2017 werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. In zijn veelgeprezen proza beschrijft Daniël Rovers intieme levens tot in de kleinste bijzonderheden, met een unieke mengeling van ironie en mededogen.

Lees verder

---

Boekfragment: Altijd vandaag

Altijd vandaag vertelt het prachtige en indringende verhaal van een voettocht naar Santiago de Compostella. Rode draad is de transformatie die iedere pelgrim ondergaat. Niet door een wonder, niet door plotselinge genade, maar door het lopen zelf. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com