De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 oktober

---

Kinderboekenfeest? 

De combinatie van minder coronamaatregelen met hernieuwd enthousiasme vanuit boekhandelaren en lezers zorgde ervoor dat er afgelopen twee weken heel veel reiskilometers gemaakt zijn door kinder- en jeugdboekenauteurs. Sommige schrijvers zagen in 9 dagen wel 23 schoolklassen! Gouden Griffel-winnaar Pieter Koolwijk (Gozert) ging op een onverwachte tournee langs radio en tv en verwierf landelijke bekendheid buiten de wereld van het jeugdboek. Verder werden White Ravens toegekend aan Nederlandse jeugdboeken: dat betekent internationale erkenning voor 200 boeken uit 54 landen. Erg bijzonder dus. Wat een feest! 
En toch niet overal. Pim Lammers zette een bericht online: hij is in de Kinderboekenweek twee keer kort voor een schoolbezoek afgebeld. Waarschijnlijk heeft een leerkracht zich toen pas verdiept in zijn werk en persoon, want hem werd gevraagd het niet te hebben over zijn geaardheid. Het bestaat anno 2021 nog steeds, dat je niet op elke school mag zijn zoals je bent. Lammers publiceerde de reactie die hij terugstuurde op de afzeggingen, waaruit ik hier citeer: 
‘“Wij zijn jongens / en er is zó veel dat jongens niet mogen doen. / Daarom geef ik Nick / alleen in het geheim een zoen.” Een deel uit een gedicht van mij dat ik deze Kinderboekenweek nog heb voorgelezen aan een groep 7. Eén jongetje zei meteen daarna: “Maar dat hoeft helemaal niet stiekem, dat mag gewoon hoor!”
Hij had gelijk: op zijn school hoefde het helemaal niet stiekem, op zijn school mocht het gewoon. Was dat ook maar zo op uw school.' 

Mireille 
Bregman 
Redacteur Boekenkrant 
Mireille@boekenkrant.com 

---
Boekhandel Logica: ‘Altijd gezellig en sfeervol’

Boekhandel Logica: ‘Altijd gezellig en sfeervol’

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is Boekhandel Logica uit IJsselstein aan de beurt, die genomineerd is voor de Boekhandelaar van het Jaar-verkiezing. We spraken Frits Mulder, co-eigenaar van de boekhandel. Boekhandel Logica heeft zich sinds kort, 1 september, aangesloten bij Libris.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Racheda Kooijman: 'Ga door op je eigen pad'

De debuutroman Vossenjacht ziet er opvallend uit: donkerblauw met dikke rode letters. De hoofdpersoon in het boek schreeuwt ook om aandacht en liefde, maar heeft eerst niet door dat ze grotendeels zichzelf in de weg zit. Een gesprek met Racheda  Kooijman (uitspraak: Rashieda) over schrijven en het vinden van je eigen weg.

Lees verder

---

Boekfragment: Van vrouwen en zout

Van vrouwen en zout is een roman over vijf generaties Latijns-Amerikaanse vrouwen die ervoor kiezen hun waarheid te vertellen, in een wereld waarin hun het zwijgen wordt opgelegd.  

Lees verder

---

Recensie: Vertel mij een gruwelijk geheim

In Geheimen van Domenico Starnone is Pietro stapelverliefd op de vurige en onafhankelijke Teresa. Na de zoveelste ruzie krijgt zij een idee: ‘Laten we afspreken dat ik jou een geheim vertel dat zo gruwelijk is dat ik het zelfs aan mezelf nauwelijks durf op te biechten, en dan moet jij mij een vergelijkbaar geheim toevertrouwen, iets wat voorgoed je ondergang zou worden als het bekend werd.’ Kort daarop gaan ze natuurlijk uit elkaar. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Boeiend spel tussen fictie en realiteit

Sofie Bank en Frits Arends onderzoeken in opdracht van de Groningse rederijkerskamer Concordia de moord op Martin Bodenford, de hoofdrolspeler van het legendarische toneelstuk Dreigroschenoper dat op het punt staat in Berlijn in première te gaan. Het is van groot belang dat de moord snel wordt opgelost, want als het stuk niet doorgaat dreigt ook de Nederlandse première van de van de Driestuiveropera in het water te vallen.

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Later als ik groot ben

‘Ik zorg graag voor mensen. Later als ik groot ben, werk ik in een ziekenhuis.’ Weet jij welk beroep hierbij past? Kijk maar onder de flap! In dit kartonboek staan allerlei beroepen: van dokter tot brandweerman en muzikant. Speciaal ontwikkeld voor de Kinderboekenweek 2021, dat in het teken staat van ‘Worden wat je wil’. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Brusselmans’ jammerklacht

Het vuur der Nederlandstalige letteren? Ach, dat knettert allang niet meer. Zo zegge Vlaams enfant terrible Herman Brusselmans, wiens nieuwe pennenvrucht een bar literair landschap schetst. De stand van zaken stemt hem cynisch. Jennende, niet zelden scabreuze, salvo’s lossen op concullega’s maakt de teloorgang draaglijker. Iemand dient immers de vuurpook te hanteren. 

Lees verder

---
De Boekenkrant tipt: geschiedenisboeken over werk

De Boekenkrant tipt: geschiedenisboeken over werk

Deze maand is het de Maand van de Geschiedenis. Het thema: ‘aan het werk’. Werk is voor iedereen anders en over de eeuwen heen veel veranderd. Van landheren en bakkers tot bankier en kledingmaker. Het thema is ontzettend breed, waardoor er veel boeken zijn die over werk gaan. Om wat inspiratie te geven tipt de Boekenkant er vier. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar 
verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com