De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 5 oktober

---

Rara, wie ben ik?

Afgelopen maandag liep ik weer eens door het station van Utrecht. Na al meer dan een jaar online colleges volgen was de tijd aangebroken voor mijn stage – en nog wel op locatie! Mijn eerste stagedag bij de Boekenkrant. Pfff, wat was ik aan het stressen over welke bus ik moest nemen en of ik wel op tijd zou komen, zeker toen de conducteur opeens omriep dat de trein een ‘automatische stop’ had gemaakt. Buiten zag ik, voor zover ik kon zien, niets ongewoons. Gelukkig reed de trein al snel verder naar Utrecht en kon ik gerust mijn boek verder lezen. Op weg naar de bushalte kwam ik in de stationshal langs een levensgrote versie van het spelletje ‘Wie ben ik?’. Ik keek vluchtig naar de foto’s op de houten borden, want ja, ik kon mijn bus natuurlijk niet missen. De personen op de foto’s kende ik niet, maar ik vond het wel erg toepasselijk. Wie is de nieuwe stagiair eigenlijk?
Natuurlijk een groot boekenfan, voornamelijk van young adult en fantasy-boeken. Naast fulltime boekenfan rond ik dit jaar mijn studie, Taal- en cultuurstudies, af. Stiekem vind ik het erg leuk om door kinderboeken te bladeren en heb ik een zwak voor mooie covers en speciale edities van boeken. Het is geen goedkope hobby, maar wel een die het meer dan waard is.

Myrthe Kries
Redactie-stagiair Boekenkrant
myrthe@uhb.nl

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie oktober 2021 – met: Aafke Romeijn, Paula Hawkins en John Green

Nu het weer echt begint om te slaan is dit het ideale moment om op de bank op te krullen met een boek. De oktober-editie van de Boekenkrant staat vol met leestips om je alvast een aantal opties te geven. Zo spreken we onder andere Aafke Romeijn over haar nieuwe boek 7B, dat zich afspeelt in 2040, Groningen.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Prachtige wereld, waar ben je

De nieuwe roman van Sally Rooney gaat over vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal dat zich afspeelt in Dublin en in een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.

Lees verder

---

Recensie: Verraden door een mooiboy

Ben je ooit wel eens verliefd geworden op iemand die je een gratis stukje taart gaf bij je koffie, om er vervolgens achter te komen dat de koffie net zoveel kost als een lunch bij de McDonalds? Of is alleen mij dit overkomen? Dat ervaarde ik in ieder geval als het toppunt van verraad. Misschien niet helemaal op hetzelfde niveau behandelt Jennifer Saint in haar debuutroman Ariadne het thema verraad op meeslepende wijze. 

Lees verder

---

Recensie: Het noodlot dat hem aankleeft

De roman Tot het water stijgt van Maryse Condé (Guadeloupe, 1937) heeft tien jaar op een Nederlandse vertaling liggen wachten. Tot dit voorjaar. Condé staat erom bekend, als zwarte auteur met een missie, pleitbezorger te zijn van het filosofische panafrikanisme en kreeg in 2018 de alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur.

Lees verder

---
Column Lex Jansen: Kraai rond de toren

Column Lex Jansen: Kraai rond de toren

Ik heb een man gekend die werkte voor het bisdom Rotterdam. Eén van zijn belangrijkste taken was de verkoop van kerkgebouwen. Hij deed zijn best om kopers te vinden die het bijzondere karakter van een Godshuis zouden respecteren. Ik vond het lastig om me voor te stellen hoe de dag van de verhuizing eruit zou zien. Wie verhuisde er dan precies?

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Philip Dröge: ‘Jakarta is een soort thuis geworden’

Kan een stad in je DNA zitten zonder dat je er bent geboren? Voor Philip Dröge is het zo klaar als een klontje: zijn familie van moederskant is al ruim drie eeuwen verbonden met Jakarta. In de moderne stad gaat hij op zoek naar de geschiedenis van het voormalige Batavia. Dit interview is eerder in de BKGS, bijlage bij de maart-editie van de Boekenkrant verschenen.

Lees verder

---

Boekfragment: Rust ritme ruimte

Esther Kouw neemt de lezer mee op ontdekkingstocht door de benedictijnse traditie. Ze benoemt en omschrijft de kernwaarden van deze traditie en maakt vervolgens de vertaalslag naar het leven van alledag.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar 
verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com