De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 25 april

---

Mijn favoriete leesplek

Ik vind het leuk om op verschillende plekken te gaan zitten lezen. Bijvoorbeeld in een koffiecafé, met koffie en gebak, of in bad. Maar mijn favoriete plek? Dat blijven toch echt wel de paleistuinen van Paleis het Loo. Op een kleedje bij de vijver, met de zonnestralen spelend in mijn nek.

Niets is fijner dan vogels die op de achtergrond kwinkeleren en eenden die spelen in het water. Vaak ga ik samen met mijn beste vriendin richting het Loo, om zo samen te picknicken en te lezen. Het geeft me een soort rust. Ik denk dat ik geen één andere activiteit ontspannener vind. Oké, misschien de sauna, want daar moet je ontspannen.

En nu we het toch over de sauna hebben: daar heb ik toch laatst een fijne ontdekking gedaan! Ik weet al langer van het bestaan af, maar ik maakte er eerder nooit gebruik van: de relaxruimte. Bij de Veluwse Bron in Emst kun je in een heerlijke leunstoel, voor het raam in de zon, fijn genieten van je boek. Een wereld ging voor mij open. Normaal wil ik juist alle sauna’s op zo’n dag pakken, maar nu was ik niet weg te slaan uit de relaxruimte.

Heerlijk al die leesplekken. Ik kan niet wachten tot de zon meer gaat schijnen en ik het buitenleven meer kan opzoeken. Wie nog tips heeft voor andere leesplekken, kom maar door! Mijn boek en ik zijn al onderweg.

Denise Hoek
Redactie-stagiaire Boekenkrant
denise@uhb.nl

---

Column Onze Taal: Het slechtste boek ter wereld

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Irene Iddesleigh van Amanda McKittrick Ros.

Het lijkt erop dat de Angelsaksische wereld wat meer geobsedeerd is met de categorie ‘slechtste aller tijden’ dan wij hier in de Lage Landen. 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Niccolò Ammaniti: ‘Beroemdheid maakt je juist heel kwetsbaar’ 

Niccolò Ammaniti, de Italiaanse meesterverteller van Ik haal je op, ik neem je mee en Zo God het wil, houdt niet van de aandacht die zijn succes hem heeft gebracht. ‘Schrijvers dreigen in Italië steeds vaker sterren te worden,’ zei hij nog in 2010 tegen NRC. Nu, acht jaar na zijn laatste roman, schrijft hij voor het eerst over een volwassen vrouw, die constant in de schijnwerpers staat.

Lees verder

---

Recensie: Shakespeareaanse klimaatthriller 

Na haar winst van de Man Booker Prize in 2013 voor haar roman Al wat schittert – met haar destijds achtentwintig jaar was ze de jongste winnaar ooit – komt Eleanor Catton eindelijk met haar langverwachte nieuwe roman: Het woud van Birnam

Lees verder

---

Jeugd

Daantje Dirigentje, een nieuwe reeks muzikale prentenboeken 

Daantje Dirigentje is snipverkouden! Ze kucht en hoest en niest en proest en ha-ha-ha-hatsjiet. De zakdoekjes vliegen in het rond. Dan valt het haar op dat Hoorn zo stil is. Zou het aan Daantjes oren liggen, of is er iets anders aan de hand...?  

Lees verder

---

Non-fictie

Interview James Bridle: 'De wereld is verrassend bezield' 

James Bridle schreef in 2019 een boek over de bedreigingen van de technologie voor ons leven en de wereld. Manieren van zijn draait het om en toont ons dat de wereld om ons heen, van dieren en planten tot stenen en het ecosysteem, zoveel diverser én slimmer is dan alle technologie bij elkaar. 

Lees verder

---

Boekfragment: Alleen maar woorden

In de eerste brief van de nieuw vertaalde briefwisseling met Heloïse blikt Abelard, de beroemdste filosoof van zijn tijd, terug op hun berucht geworden verhouding. 

Het fysieke uit elkaar zijn zorgde tegelijkertijd voor een enorme innerlijke verbondenheid, en het verlangen werd alleen maar intenser doordat de bevrediging ervan ons werd onthouden. 

Lees verder

---

Interview Marjolijn van Heemstra: Geef de maan haar gezicht terug 

‘Weerloos en waardevol’ is dit jaar het thema van de Maand van de Filosofie. Met aandacht voor de vraag hoe het weerloze en het waardevolle zich kunnen weren tegen de harde cijfers van verdienste en prestige. Hoe krijgt waarde weer zijn waarde terug? Dat geldt zeker ook voor de ruimte, waar het nieuwe goud lonkt. 

Lees verder

---

Strips

Hans van Oudenaarden wint de Stripschapprijs 2023: ‘Passiviteit beloont’

Hans van Oudenaarden wint de Stripschapprijs 2023: ‘Passiviteit beloont’

Op 25 februari ontving Hans van Oudenaarden de Stripschapprijs 2023. De tekenaar krijgt deze prijs voor het prachtige oeuvre dat hij over de jaren heen heeft opgebouwd. Een goede reden om bij hem langs te gaan voor een gesprek over de hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com