Nebraska
Ondanks dat ik er geboren ben, weet ik vrijwel niets anders over Nebraska dan dat het zo ongeveer in het midden van de VS ligt. Het enige verhaal dat ik ken dat zich daar afspeelt, de film Nebraska uit 2013, bestaat vooral uit zwart-wit beelden van halfverlaten dorpjes en uitgestrekte landbouwvelden. Ik was dan ook verbaasd dat de megabestseller De Lincoln Highway van Amor Towles juist op die plek begint.
Het verhaal speelt zich precies veertig jaar voor mijn geboorte af, als de achttienjarige Emmett vrijkomt uit een jeugdinrichting en met zijn broertje naar San Francisco wil afreizen om hun moeder te zoeken. Daar steken Emmetts vrienden Duchess en Woolly echter een stokje voor, als ze zijn auto stelen om naar New York te rijden: 180 graden de andere kant op. Wat volgt is een tumultueuze roadtrip dwars door het Amerika van de jaren vijftig.
Afgelopen week sprak ik de auteur via Zoom, die uitgebreid vertelde over die tijdsperiode. ‘In 1954 werden veel grote maatschappelijke veranderingen bíjna ontketent,’ zei hij. Dat maakte het voor hem als schrijver een interessant moment; het was de stilte voor de storm. Ik gaf toe dat ik vóór het lezen van dit boek maar weinig wist over die periode in Amerika. ‘Maar,’ zei ik, ‘een goede roman weet je juist helemaal mee te nemen naar een andere tijd en plek.’ En dat doet deze roman zeker.
Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com