De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 7 februari

---

Wat was de eerste thriller?

Op de voorkant van de nieuwe Boekenkrant prijkt het evenbeeld van Helen Fields, auteur van de enorm populaire thrillerserie rondom inspecteur Callanach. Haar boeken worden omschreven als ‘donker, dodelijk, griezelig en aangrijpend’. Hoewel ik zelf niet zo word aangetrokken door het genre, vind ik de populariteit ervan wel fascinerend. Waarom houden we zo van verhalen over gruwelijke gebeurtenissen? Terugdenkend aan de populariteit van de gladiatorengevechten vermoed ik dat het iets is wat bij de mensheid hoort. Dat doet me afvragen: wat zou het eerste thrillerverhaal zijn geweest?

Even googelen levert de volgende informatie op. Wat het eerste spannende verhaal was, is natuurlijk niet na te gaan, maar als genre ontstond de thriller (volgens Ken Follett) in het begin van de twintigste eeuw met de spionageroman The Riddle in the Sands (1903) van Erskine Childers. Anderen wijzen het huiveringwekkende Murders in the Rue Morgue (1841) van Edgar Allan Poe aan als de eerste detectiveroman.

Hoewel er vanuit literaire kringen nog weleens op wordt neergekeken, is het genre inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Fields zelf legt het succes van haar boeken als volgt uit: ‘De truc is om alleen de gruwelijke details te beschrijven die het verhaal realistisch maken. Als je probeert te ver te gaan, lijkt het alsof je mensen wilt choqueren. Dat doet afbreuk aan het verhaal. Maar ik wil wel dat mijn lezers zich helemaal kunnen inleven in het verhaal. Ze moeten alles kunnen zien en voelen.’

Mirjam Mulder

Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant, editie februari 2023 – met: Helen Fields, Amor Towles en Hylke Speerstra

De Boekenkrant van februari is verschenen! We spreken de Amerikaanse Amor Towles over zijn bestseller De Lincoln Highway, waarin hij je meeneemt op een tumultueuze roadtrip door het Amerika van de jaren vijftig. Ook bespreken we de langverwachte autobiografie Reserve van Prins Harry.

Lees verder

---

Nu verschenen: BKJunior, editie februari 2023 – met: André Kuipers, Thomas van Luyn en Doe en denk als een kat voor kids

Hoera! Bij de Boekenkrant van februari is de nieuwe editie van de BKJunior, onze kinderboekenspecial, verschenen. In deze editie nemen we je mee op ontdekkingsreis. Zo beantwoordt André Kuipers voor ons een paar vragen over hoe je een astronaut wordt! Verder bespreken twee jonge lezers voor ons het boek De eerste kat in de ruimte at pizza van Mac Barnett.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Wervelende brievenroman

De Spaanse journalist Luis is zijn werk en zijn huwelijk zat, en het enige lichtpuntje in zijn leven zijn de jaarlijkse ontmoetingen met zijn Mexicaanse minnares Camila bij een conferentie in Austin, Texas. Dit keer stuurde ze hem echter het bericht: ‘Laten we het hierbij houden, laten we de herinnering koesteren.’

Lees verder

---

Boekfragment: Lichttabletten

Je wilt je leven veranderen of je wilt een ander leven? Vaak gaat het vanzelf. Het leven verandert je en het andere leven is opeens breekbaar of duister. Dat zijn radicale momenten, en de nieuwe poëzie van Jacob Groot verdiept zich erin in Lichttabletten.

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Sintel en as

Sintel draagt het teken van de Vuurmoeder, de vulkaan die het hele koninkrijk As in haar greep houdt. Als dochter van de tirannieke Ká weet ze dat hun land een strenge leider nodig heeft. Maar dan gebeurt wat ze onmogelijk achtte: haar vader valt en zijn moordenaar neemt de troon over...

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Tobias Leenaert: 'Je hoeft geen veganist te zijn om bij te dragen aan de plantaardige revolutie'

Hoe kun je mensen ertoe bewegen om plantaardiger te eten? In How to Create a Vegan World uit 2017 gaf Tobias Leenaert daarop een pragmatisch antwoord: stop met morele zuiverheid en kijk naar wat werkt. Het werd al gauw een onmisbaar handboek voor de veganistische beweging. Nu is er dan eindelijk de Nederlandstalige versie.

Lees verder

---

Nieuwe titel: Mavoklanten

In Mavoklanten vertellen succesvolle Nederlanders over hun tijd op de mavo. Een boek vol inspirerende interviews en middelbareschoolnostalgie. De 'mavoklanten' zijn minister, schrijver, burgemeester, actrice, cabaretier of topsporter geworden en hebben één ding gemeen: ze gingen naar de mavo.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com