De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 17 mei

---

Een gevoel van urgentie

Hoe populairder een boek is, hoe meer het besproken wordt in de media. Tegelijkertijd zou je ook kunnen zeggen dat een boek populairder wordt omdát mensen erover spreken, maar dan moet er wel iets zijn wat er besproken kan worden. 

Of je nou een lezer, schrijver of allebei bent, op een gegeven moment zul je het woord 'urgentie' horen. Wat maakt een boek urgent genoeg, wat maakt een boek waardig om te schrijven? 

Hier denk ik vaak over na. Soms komt er een boek uit dat perfect aansluit bij de actualiteit. Dit was ook het geval bij Aleksandra van Lisa Weeda, een boek dat over de geschiedenis van een Oekraïense familie gaat. Het kwam eind 2021 uit. Nu, in 2022, is er een oorlog gaande tussen Oekraïne en Rusland. Hierdoor krijgt Aleksandra extra veel aandacht in de media. Het is alsof het boek op het perfecte moment uitkwam, alsof het lot het zo bepaald had.

Hierdoor begin ik mij steeds meer af te vragen hoe belangrijk urgentie is voor een boek. Als de inhoud van een verhaal op geen enkele manier aansluit bij het huidige leven, is het dan wel een goed boek? Zijn wij als lezer altijd onbewust op zoek naar boeken die aansluiten bij de dingen waar wij zelf mee zitten? En kan een boek dat ooit vol urgentie zat zijn urgentie ook weer verliezen, of is het genoeg als een boek 'gewoon een goed verhaal' is? Ik vind het lastig in te schatten. Het zal wellicht voor iedere lezer verschillen.

Marc Mens
Redactiestagiair Boekenkrant
Marc@boekenkrant.com 

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd inspiratie: Waar ben je thuis?

Boekenkrant-schrijfwedstrijd inspiratie: Waar ben je thuis?

Ben jij al in de pen geklommen voor jouw verhaal voor de Boekenkrant-schrijfwedstrijd, of wacht je nog op inspiratie? Het thema ’transformatie’ kan op vele manieren ingestoken worden. Bekijk bijvoorbeeld dit boek uit het prijzenpakket: Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden. Hierin ondergaat zowel de auteur als de wereld een transformatie.

Lees verder

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 6 juni

Het is nog nét niet zomer. Gelukkig staan er in de Boekenkrant van juni weer allerlei nieuwe titels waar je het gegarandeerd warm van krijgt. Zo spreken wij Margôt Ros en Jeroen Kleijne over hun nieuwe feelgoodroman Zeg maar Agaath, waarin een onwaarschijnlijke vriendschap centraal staat.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Tom Lanoye:
‘Ik ben ook theater’

Romancier, dichter en theaterauteur Tom Lanoye liep al een tijd met de gedachte aan een Tweede Wereldoorlog-roman rond. Totdat hij in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag onder het podium oog in oog kwam te staan met de in onbruik geraakte draaischijf: alles voor een goed verhaal viel op zijn plek. Nu is er De draaischijf, een roman die op alle manieren theater ademt. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een onvergetelijke moord  

Op 15 juni 1994 liep Travis Green door de straten van Hartstead en vermoordde elf mensen. Het laatste slachtoffer was de vader van de vierjarige Cassie Colman. Cassie was door de politie gevonden in de tuin, doordrenkt in bloed, getuige van de moord op haar vader. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Buiten zingt, glinstert en tovert

Een auto rijdt op de weg te midden van een bos vol uitbundige, groene bomen. Stoppen doet de auto echter pas als hij bij een huis aankomt. De mensen in de auto stappen uit en gaan meteen naar binnen, behalve een meisje. Zij blijft even staan voordat ze naar binnen gaat, en kijkt twijfelend naar de natuur. Zij heeft echter niet de hoofdrol in het prentenboek Naar buiten van Deborah Underwood en Cindy Derby, dat is Buiten zelf.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Verzet is een eenmalig besluit 

Annette, een heldinnenepos is het imposante verhaal van Annette Beaumanoir (1923-2022), geboren in Bretagne en opgegroeid in een gelukkig en sociaal nest. Op hoogbejaarde leeftijd ontmoet ze auteur Anne Weber aan wie ze haar leven uit de doeken doet. Deze heeft gekozen om het te verpakken in een verhalend prozagedicht, zonder rijm. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Rondje Oostzee

Zak lekker onderuit op je bank of tuinstoel en reis mee naar de Baltische staten en Scandinavië! Op deze trip rond de Oostzee volg je de belevenissen van Altwin en Judith en doe je maar liefst acht landen aan. Je komt in verrassende steden als Vilnius, maakt oneindige dagen mee op de buitenaardse Noordkaap, wandelt in spectaculaire natuur op de Lofoten en doet een Finse eilandengroep aan die eigenlijk Zweeds is.  

Lees verder

---

Ontdek opnieuw je veerkracht met coach Frank Jonker!

Zijn we misschien veerkrachtiger en creatiever dan we denken? Frank Jonker denkt van wel. In zijn eigen levensloop, waarover hij vertelt in deel 1 van Veerkracht als leerkracht, vond hij de basis voor zowel zijn coachpraktijk als dit boek.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKDuurzaam.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com