De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 8 maart

---

Een ononderbroken gesprek

Vanwege de nieuwe Boekenkrant-leesclub die vanavond plaatsvindt, verdiepte ik me de laatste dagen weer in een boek dat ik ruim een halfjaar geleden heb gelezen: Verzonken stad van Marta Barone. Vreemd hoe nieuwe dingen je opeens opvallen als je een boek herleest. Zoals deze zin, als de vertelster en haar moeder door de stad lopen: ‘Ik herinner me totaal niets van wat we tegen elkaar zeiden die dag, maar dat maakt ook niet uit: we zetten een fijn, ononderbroken gesprek voort dat altijd al gaande is.’ Een simpele zin die heel treffend de moeder-dochterrelatie weet te vangen. En me doet afvragen, zijn alle relaties niet te zien als een ononderbroken gesprek?

Over die vraag lijkt ook De kleuren van Anna te gaan, de roman die ik op dit moment aan het lezen ben. Maar Sander Kollaard gaat hierin nog verder: hij beschrijft de relatie tussen de hoofdpersoon en de kleurrijke Anna, die al overleden is als het boek begint. De verteller probeert haar herinnering in leven te houden, door haar te zoeken in de kleuren die hij om zich heen ziet. Hij denkt terug aan de vele gesprekken die ze hadden, en zet die voort. Hoewel, wellicht lees ik dat er zelf alleen maar in. Of, zoals Anna meermaals tegen de verteller zegt, na een van zijn overpeinzingen: ‘Dat lijkt me een tikje overdreven (…), maar ik begrijp je punt.’

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: 

Boekenkrant, editie maart 2022 – met: Ilja Leonard Pfeijffer, Toine Heijmans en Karen Rose

Deze maand had van alles wat: felle zon, harde wind en regen, stormen met namen van A tot Z en zelfs hier en daar nog frisse vorst. Weer of geen weer, wij hebben in elk geval hard doorgewerkt om de Boekenkrant editie maart 2022 weer bij jou in de boekhandel te laten verschijnen.     

Lees verder

---

Nu verschenen: BKGeschiedenis editie maart 2022 – met: Imme Dros, Colm Tóibín en Nederlands-Indië

Bij de Boekenkrant van deze maand vindt u onze geschiedenisspecial, de BKGeschiedenis.

Voor deze editie brachten we een bijzonder bezoek aan het huis van schrijfster en vertaalster Imme Dros. Verder bespreken wij drie recente uitgaves over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en
Nederlands-Indië in het algemeen.
En nog veel meer!

Lees verder

---
Stem nu: Verkiezing beste filosofische kinderboek 2021

Stem nu: Verkiezing beste filosofische kinderboek 2021

De Week van de Kinderfilosofie (2 t/m 10 april) organiseert een verkiezing voor het beste filosofische kinderboek van het afgelopen jaar. In 2021 is een aantal heel mooie kinder- en jeugdboeken verschenen met een filosofische insteek. Breng je stem uit en maak kans op een leuke prijs! 

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Gertrudes besluit

De roman Gertrudes besluit is het eerste deel van de nieuwe trilogie De vrouwen van Beiersdorf. Heerlijk meeslepende historische fictie van de Duitse bestsellerauteur Lena Johannson. Een vrouw zet alles op het spel om de naam van haar man te redden. Maar is het genoeg? Een familie, een grootse onderneming, de geboorte van een legende.  

Lees verder

---

Beleef de wereld van De zee, de zee alleen

Wanneer was de laatste keer dat je een boek niet weg kon leggen en je voor een paar dagen in die wereld leefde? Verhalen spelen zich af in onze geest, maar een echte ervaring bevat ook elementen zoals geur, geluid en smaak. Daarom geef ik in deze rubriek een aantal tips om je helemaal onder te dompelen in een fictieve wereld. Deze keer: De zee, de zee alleen van Tineke Hendriks. 

Lees verder

---

Interview Louise Erdrich: ‘De druk op Inheemse volkeren is immens’ 

Het nieuwe boek van Louise Erdrich, De nachtwaker, gaat onder andere over het merkwaardige leven van Thomas Wazhashk, die in het Inheems-Amerikaanse reservaat Turtle Mountains woont. Het is bekroond met de Pulitzerprijs voor Fictie 2021. Reden genoeg om deze schrijver wat vragen te stellen, dus!   

Lees verder

---

Spanning

Boekfragment: Moord aan de kilblauwe najaarszee

Ella en haar man Patrick gaan naar Portrush, Noord-Ierland, om het huis van Ella’s overleden ouders op te ruimen. Het blijkt er nogal een rommeltje te zijn.

'Dan is er iets wat haar aandacht trekt. Het duurt even voordat ze kan onderscheiden wat het is. Ze tuurt. Dan ziet ze het.'

Lees verder

---

Jeugd

Neem een kijkje in het dierenbos en het insectenhotel!

Ga op ontdekking in het dierenbos en het insectenhotel! Maak kennis met de bewoners van het bos en de gasten in het hotel.

Er gebeurt van alles in het Dierenbos – het lijkt wel of de dieren het net zo druk hebben als mensen. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com