De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 8 februari

---

IJzeren discipline

Onlangs zag ik de film The French Dispatch, de nieuwe Wes Anderson, over een fictieve krant in een fictief Frans stadje. Iemand had hem me aangeraden, met daarbij de vraag: ‘Gaat het er op jullie redactie ook zo aan toe?’ Het antwoord is nee… en toch ook een beetje ja. Dat is een vraag die ik wel vaker krijg, of het beeld uit films van een redactievloer met constant rinkelende telefoons en verhitte discussies een beetje klopt. Zoals altijd is het echte leven een stuk minder glamorous, maar uiteraard hebben wij ook regelmatig redactievergaderingen waarbij ideeën gepitcht kunnen worden, en soms is het inderdaad wat stressen om de deadline te halen. Een enkel artikel dat nog op het laatste moment wordt aangeleverd, een foto die niet high-res genoeg is of een advertentie die nog een fout bevat… En ja, de telefoon gaat ook weleens af.

Omdat wij elke maand een krant moeten afleveren, wordt dat op een gegeven moment natuurlijk een geolied proces. Ik vraag me weleens af hoe dat gaat op de redactie van een wekelijkse, laat staan dagelijkse krant. Die mensen moeten echt een ijzeren discipline en stalen zenuwen hebben! Hoewel, wij maken ook weleens meerdere kranten per maand. Zo rondden we afgelopen week zowel de Boekenkrant, als de BKJunior-special af. Gelukkig is die laatste altijd zo’n plezier om aan te werken, daar heb je geen discipline voor nodig!

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---
Nu verschenen: Boekenkrant, editie februari 2022 - met: Anna Enquist, Jens Lapidus en Louise Erdrich

Nu verschenen: Boekenkrant, editie februari 2022 - met: Anna Enquist, Jens Lapidus en Louise Erdrich

Februari is een maand van reflectie: hoe staat het ervoor met de goede voornemens? Eén ding is in elk geval zeker, wij hebben ons netjes gehouden aan ons goede voornemen om een Boekenkrant boordevol interessante titels op de plank van je favoriete boekwinkel te laten verschijnen!

Lees verder

---
Nu verschenen: BKJunior, editie februari 2022 - met: Harmen van Straaten, Janneke Schotveld en Daan Remmerts de Vries

Nu verschenen: BKJunior, editie februari 2022 - met: Harmen van Straaten, Janneke Schotveld en Daan Remmerts de Vries

Hoera! De nieuwe editie van onze kinderboekenspecial de BKJunior is weer verschenen als bijlage van de Boekenkrant! Deze editie is voor honden- en kattenliefhebbers.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: De zee, de zee alleen

Boekfragment: De zee, de zee alleen

De zee, de zee alleen is een sprankelende roman over het leven van de Noorse kunstenares Betzy Akersloot-Berg, die in de negentiende eeuw in haar eentje jarenlang langs de Europese kusten zwerft om de zee te schilderen voordat ze zich uiteindelijk vestigt op Vlieland.

Lees verder

---
Nieuwe titel: Een volmaakte eenheid

Nieuwe titel: Een volmaakte eenheid

De roman Een volmaakte eenheid van Tammye Huf is een episch en waargebeurd verhaal over een verboden liefde, opoffering en vrijheid. Gebaseerd op het leven van Tammy Hufs betovergootouders. Voor liefhebbers van Washington Black, 12 jaar slaaf en De waterdanser. In 1848 ontsnapt Henry O’Toole aan het door hongersnood geteisterde Ierland en vertrekt naar Amerika. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Een ode aan alle Miekes in de zorg

Recensie: Een ode aan alle Miekes in de zorg

Gynaecoloog Mieke Kerkhof kent het dilemma van haar patiënten maar al te goed: moet ik bij een onderzoek mijn sokken aanhouden of niet? Ze besloot het vraagstuk voor te leggen aan haar volgers op Twitter, wat veel herkenbare en hilarische reacties opleverde.

Lees verder

---
Recensie: Als muziek in de oren

Recensie: Als muziek in de oren

Niet iedereen is een muzikant, maar iedereen kan muziek maken en bovenal improviseren. Of je nu ’s ochtends met je familie kletst aan de ontbijttafel of een glaasje wijn bestelt in een restaurant, improviseren doen we de hele dag door. 

Lees verder

---
Nieuwe titel: Geheugensurvivalgids

Nieuwe titel: Geheugensurvivalgids

Zes redenen waarom je vandaag nog met geheugentraining moet beginnen.

Geheugentechnieken geven je ruimte in je hoofd. Een van de redenen dat de informatiestroom ons kan overbelasten, is dat er in ons hoofd geen ruimte meer voor is. Gedurende de dag komt er voortdurend informatie in ons werkgeheugen terecht.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com