De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 16 november

---

Lege verlanglijstjes

Sinterklaas is officieel in het land. Pepernoten, speculaas, taaitaai – het kan weer gegeten worden. Zelf vind ik niets leuker dan door boekhandels struinen en kijken welke boeken ik op mijn verlanglijstje kan zetten. Bij mij thuis zijn de lootjes alweer getrokken. Er moet immers wel genoeg tijd zijn om een cadeautje te kopen, een surprise te maken en een gedicht te schrijven. Drie weken zou voldoende moeten zijn, toch? Je zou denken van wel, maar wat als je de nieuwe vriendin van je broer hebt getrokken en ze nog geen verlanglijstje heeft ingevuld? Tja, dan is de inspiratie ver te zoeken.

Mijn opa heeft daar geen last van. Hij is een kei in gedichten schrijven en als surprise wordt een oude klomp telkens hergebruikt. De ene keer is het een boot, dan is het een fles wijn. Ach, het is toch leuk om te zien wat het dit jaar gaat worden. Op mijn lijstje staan natuurlijk boeken. Gelukkig zijn er genoeg onder de vijftien euro, het bedrag voor een cadeautje bij mij thuis. Deze twee boeken kosten nu beide maar een tientje: Angstige mensen van Fredrik Backman, wat binnenkort een Netflix-serie wordt en Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. De laatste is alweer eventjes uit, maar ik heb er veel lovende recensies over gelezen en ik ben erg benieuwd!

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Myrthe Kries
Redactie-Stagiair Boekenkrant 
myrthe@uhb.nl

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 6 december

Sinterklaas, kerst – december mag dan koud zijn, maar het is wel een feestelijke maand. De nieuwe Boekenkrant editie zit boordevol lees- en cadeautips om de koude decembermaand mee door te komen. We spreken bijvoorbeeld Ronald Giphart over zijn nieuwe boek Nachtangst, dat zich in New York afspeelt.

Lees verder

---

Dinsdag 7 december: Boekenkrant-leesclub over Verzonken stad

2021 is het vijftiende jaar in het bestaan van de Boekenkrant, en dat vieren we met een aantal online leesclubs! In deze laatste leesclub van het jaar bespreken we de fijnzinnige roman Verzonken stad van Marta Barone. Met dit debuut oogstte de Italiaanse schrijfster vrijwel niets dan lofredes. Ze werd zelfs genomineerd voor de Premio Strega 2020, de belangrijkste Italiaanse literaire prijs. Opmerkelijk, tot je het boek leest.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Hoe een verdriet in de genen van de volgende generatie blijft zitten

Elif Shafak werd in Straatsburg geboren, maar is van Turkse afkomst. Het eiland van de verdwenen bomen is inmiddels haar twaalfde roman en ze mag zichzelf in Turkije de best verkopende vrouwelijke auteur noemen. Door een uitspraak in haar boek De bastaard van Istanbul, over een vermeende Armeense genocide in de Eerste Wereldoorlog, werd ze vervolgd door de Turkse overheid, doch later vrijgesproken.

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas

Kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken brengt met Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas een origineel en grappig Sinterklaas prentenboek uit. Het boek gaat in op de warme en knusse tijd voorafgaand aan 5 december. Zo staat het maken van verlanglijstjes, het zetten van de schoen, knutselen en bakken centraal in dit boek.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Alsof de verslaggever voor je staat

Een boek geschreven door een journalist met ruim vier decennia werkervaring: dat levert vast mooie beschouwingen van het vak en de wereld op. Patrick Van Gompel, een begrip in België en ook journalistiek Nederland, stelt niet teleur in Van onze verslaggever ter plaatse. Patrick Van Gompel begon in 1978 als groentje in de journalistiek, nadat hij tijdens zijn studie had ontdekt dat daar toch echt zijn roeping lag.

Lees verder

---

Recensie: Heerlijk weekendbakken

De foto’s zien er al héérlijk uit, en de recepten, wanneer uitgeprobeerd, leveren ook prachtige resultaten op. Het nieuwe kookboek Banketbakker van Claire Saffitz staat vol met heerlijke bakrecepten, zowel zoet als hartig, van brood tot cake tot taart. Als enthousiaste thuisbakker was ik erg benieuwd naar de recepten, dus uiteraard moest ik het kookboek uitproberen. Claire Saffitz staat op het internet bekend om haar YouTube-video’s waarin ze de fijnproever versie van allerlei snoepgoed en snacks recreëert, van oreo’s tot cheez-its

Lees verder

---

Interview Frank Meester: 'Het is een spel dat ik speel'

Waarom lukt het niet altijd consequent te zijn en vast te houden waar je voor staat? Hoe je ook je best doet, er ontsnapt altijd iets aan je principes. Filosoof Frank Meester laat in Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen zien waarom het menselijk is dat dat niet anders kan. Het begon allemaal met het bureau in het kantoor van Frank Meester.

Lees verder

---

Recensie: To AI, or not to AI

‘Ik wil lezers die denken dat ze geen belangstelling hebben voor AI, biotech, Big Tech of datatech laten ontdekken dat deze verhalen boeiend en soms angstaanjagend zijn en (…) met elkaar samenhangen. We moeten allemaal weten wat er gebeurt nu de mens op weg is naar een toekomst die misschien transhumaan of zelfs posthumaan is.’ Aldus Jeanette Winterson in haar essaybundel Twaalf bytes. Heden en toekomst van kunstmatige intelligentie.

Lees verder

---

Strips

Boekfragment: Sigmund eenendertigste sessie

Geen herfstdepressie met dokter Sigmund! Nieuwe avonturen van de immer op geld beluste eenogige therapeut.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com