Een gevoel van urgentie
Hoe populairder een boek is, hoe meer het besproken wordt in de media. Tegelijkertijd zou je ook kunnen zeggen dat een boek populairder wordt omdát mensen erover spreken, maar dan moet er wel iets zijn wat er besproken kan worden.
Of je nou een lezer, schrijver of allebei bent, op een gegeven moment zul je het woord 'urgentie' horen. Wat maakt een boek urgent genoeg, wat maakt een boek waardig om te schrijven?
Hier denk ik vaak over na. Soms komt er een boek uit dat perfect aansluit bij de actualiteit. Dit was ook het geval bij Aleksandra van Lisa Weeda, een boek dat over de geschiedenis van een Oekraïense familie gaat. Het kwam eind 2021 uit. Nu, in 2022, is er een oorlog gaande tussen Oekraïne en Rusland. Hierdoor krijgt Aleksandra extra veel aandacht in de media. Het is alsof het boek op het perfecte moment uitkwam, alsof het lot het zo bepaald had.
Hierdoor begin ik mij steeds meer af te vragen hoe belangrijk urgentie is voor een boek. Als de inhoud van een verhaal op geen enkele manier aansluit bij het huidige leven, is het dan wel een goed boek? Zijn wij als lezer altijd onbewust op zoek naar boeken die aansluiten bij de dingen waar wij zelf mee zitten? En kan een boek dat ooit vol urgentie zat zijn urgentie ook weer verliezen, of is het genoeg als een boek 'gewoon een goed verhaal' is? Ik vind het lastig in te schatten. Het zal wellicht voor iedere lezer verschillen.
Marc Mens
Redactiestagiair Boekenkrant
Marc@boekenkrant.com