De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 8 november

---

Pubers

Onlangs las ik twee boeken die mij helemaal meenamen naar een andere tijd en plek. De een hoef ik niet meer aan te raden, aangezien hij al bijna twee jaar lang in de Bestseller 60 staat: Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens, over het meisje Kya dat eind jaren zestig in haar eentje opgroeit in een moeras in North Carolina. Het andere boek was denk ik de beste roman die ik het afgelopen jaar las: Kijk ons dansen van Leïla Slimani. Dit is het tweede deel van haar trilogie waarin ze het ontstaan van het moderne Marokko en haar eigen familiegeschiedenis vertelt.  

Hoewel de romans heel verschillend zijn, gaan ze beide voor een groot deel over de ongemakken van het opgroeien. Zo wordt Selim in Kijk ons dansen van de ene op de andere dag opeens als volwassene behandeld, wat hem erg verwart: ‘In dit land bestond de puberteit niet. Er was geen tijd, geen uitstel, geen ruimte voor deze vage leeftijd, dit duistere en besluiteloze interval.’Kya wordt gedwongen snel op te groeien, doordat ze alleen is achtergelaten in het moeras. Ze leert zichzelf een moestuin aanleggen, en mosselen zoeken om te verkopen. 

Toch zijn ze allebei weldegelijk pubers. Selim vlucht weg met een Deens meisje en haar vrienden naar het hippieparadijs Essaouira, waar hij de bevrijdende effecten van drugs leert kennen. Kya raakt geobsedeerd door een jongen die weleens in het moeras komt vissen. Maar als hij gaat studeren en niet meer terugkomt, verandert ze haar hart in steen: ‘Als je mensen nodig had, kon je alleen maar gekwetst worden.’ 

Twee boeken die mij even deden vergeten waar ik was. En dat is toch het voornaamste wat een goede roman moet doen. 

Mirjam Mulder 
Hoofdredacteur Boekenkrant 
mirjam@boekenkrant.com  

---
Nu verschenen: Boekenkrant editie november 2022 – met: Thomas Olde Heuvelt, Leïla Slimani en J.J. Voskuil

Nu verschenen: Boekenkrant editie november 2022 – met: Thomas Olde Heuvelt, Leïla Slimani en J.J. Voskuil

In de Boekenkrant van november bereiden we ons voor op de kou met de nieuwe thriller van Thomas Olde Heuvelt, toepasselijk getiteld November. Hierin zijn de bewoners van Bird Street bijzonder gelukkig en gezond. Tot het november wordt, en hun geluk omslaat. Verder bespreken we Kijk ons dansen, het tweede deel in de trilogie Het land van anderen van de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani.

Lees verder

---
Boekhandel Van Kemenade & Hollaers: ‘We betekenen echt iets voor de stad’ 

Boekhandel Van Kemenade & Hollaers: ‘We betekenen echt iets voor de stad’ 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat Boekhandel Van Kemenade & Hollaers. Eigenaar René Hollaers vertelt over zijn boekhandel, die al ruim 37 jaar een begrip is in Breda.

Lees verder

---

Literatuur

Interview met Jan Siebelink: 'Het verhaal is nu definitief afgesloten'

Interview met Jan Siebelink: 'Het verhaal is nu definitief afgesloten'

Ede, 29 augustus 2022. Een gezellig hoekje in de zonovergoten, bloeiende tuin van Jan Siebelink en een kopje koffie, zonder bijbedoelingen gepresenteerd met madeleines. Toepasselijk, want met Brengschuld is Siebelink nog eens teruggegaan naar de verloren tijd die hij eerder beschreef in zijn verhaal Witte chrysanten (1975) en zijn magnum opus Knielen op een bed violen (2005).

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een huwelijksnachtdrama 

Recensie: Een huwelijksnachtdrama 

Een jonge bruid verdwenen in haar huwelijksnacht. Een waterval als plaats delict. De Bruidssluier van de Zweedse Kamilla Oresvärd is geen standaard detectiveverhaal waarin de rechercheur de moord oplost. In dit boek volgen we de moeder van de rechercheur.   

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: De tuin van nijntje, XL editie

Boekfragment: De tuin van nijntje, XL editie

Nijntje laat zien hoe je een moestuintje maakt: ze harkt, zaait de zaadjes en geeft de plantjes water. Wat voor groente zal nijntje oogsten? Een vrolijk boek dat kinderen kan inspireren om aan de slag te gaan met een eigen tuintje! Speciaal voor de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober), dat dit jaar in het teken van Gi-ga-groen staat.

Lees verder

---
Boekfragment: Broerosaurus Rex

Boekfragment: Broerosaurus Rex

Nieuwe graphic novel van de auteur van Het gat. Kleine Broer is naarstig op zoek naar een spectaculaire dinosaurus als nieuwe publiekstrekker voor het Natuurhistorisch Museum. Ondertussen wil de president een tour langs het volk maken, maar blijkt de benzine helemaal op. De allerlaatste nog levende dinosaurus zou uitkomst bieden, want: dinosaurus = olie = benzine. 

Lees verder

---

Non-fictie

Kom eens uit je hoofd!

Kom eens uit je hoofd!

In deze drukke prestatiemaatschappij zitten we te vaak in ons hoofd en vergeten we ons lijf. Huub ter Haar neemt je mee om de band met je lijf en anderen weer terug te vinden. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com