De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 27 september

---

Jonathan Franzen opent het ILFU 

Afgelopen vrijdag ging het International Literature Festival Utrecht (ILFU) van start, en dat was te merken: de hele Minrebroederstraat veranderde in een verlichte boekenzee voor de kunstinstallatie Literature vs Traffic. Een stukje verderop gaf Jonathan Franzen de eerste Book Talk van het festival, in de prachtige Domkerk. Ik had mijn moeder op de hoogte gesteld van de komst van de Amerikaanse auteur, aangezien zij een groot fan is van zijn boeken, en dus gingen we er samen heen. Sommigen zouden het misschien vreemd vinden om naar een Book Talk te gaan als je nog geen werk van die auteur hebt gelezen, maar ik vergelijk het met het bezoeken van een concert van een band die je nog niet kent: wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriet.  

Franzen staat bekend om zijn onvergetelijke personages, en de manier waarop hij de relaties binnen Amerikaanse families fileert. In de stampvolle kerk vertelde hij – met veel humor en zijstapjes – over zijn nieuwe roman Kruispunt, die draait om een religieuze familie, waarin iedereen worstelt met gevoelens van schaamte. De interviewer vroeg hem waarom hij een roman wilde schrijven over religie, als hij zelf niet (meer) religieus is? Franzen: ‘Stel dat een schrijver is opgegroeid op een boerderij, dan gaat hij na zijn 60ste een keer een boek schrijven over een familie op een boerderij. Ik ben opgegroeid “in” religie, en dus was het tijd om een roman te schrijven over een religieuze familie.’  

Wat mij betreft een geslaagd begin van het ILFU, want ik heb alvast een nieuwe naam voor op mijn te-lezen-lijstje. 

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com  

---

De nieuwe BKGeschiedenis verschijnt op 3 oktober

De nieuwe editie van de BKGeschiedenis verschijnt op 3 oktober. Hierbij sluiten wij aan bij de Maand van de Geschiedenis, met het thema ‘Wat een ramp!’. We spreken met de essayist van dit jaar, Beatrice de Graaf. In haar essay Crisis! onderzoekt ze hoe Nederland door de eeuwen heen is omgegaan met verschillende crises.

Lees verder

---
Boekhandel Hoofdstuk Een: ‘Kan niet’ bestaat niet

Boekhandel Hoofdstuk Een: ‘Kan niet’ bestaat niet

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat Boekhandel Hoofdstuk Een in Brielle. Eigenaren Jan en Petra Biesheuvel vertellen ons over hun eigenzinnige boekhandel.

Lees verder

---

Literatuur

Nieuwe titel: De reparatie van de wereld

Nieuwe titel: De reparatie van de wereld

Heb jij de moderne klassieker De reparatie van de wereld van Slobodan Snajder al gelezen? Een grote historische roman en een tragische familiesaga, favoriet bij pers, boekhandel en publiek. Het boek beschrijft het lot van een vrouw en een man die voor elkaar bestemd leken te zijn. 

Lees verder

---
Interview met Nikki May: Wahala

Interview Nikki May: Vriendinnen zoals ik

De Londense Ronke, Boo en Simi zijn al vriendinnen sinds de universiteit, met elkaar verbonden door hun Engels-Nigeriaanse achtergrond. Twaalf jaar later zijn hun levens heel anders, en toch zijn ze nog hecht. Tot de charismatische Isobel zich bij hun groepje aansluit. Hoe meer ze zich met hen bemoeit, hoe meer wahala, ‘problemen’, ze veroorzaakt. 

Lees verder

---

Boekfragment: Het evangelie van de nieuwe wereld

‘De boeken van Maryse Condé zijn weelderig, sterk en indrukwekkend. Ze gaan voorbij de continenten en de eeuwen om de harten van lezers te veroveren.’ – Maya Angelou 

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: Prentenboek Meneer Leeuw wil kleur!

Rood, blauw of toch groen? In het prentenboek Meneer Leeuw wil kleur maken kinderen op een speelse manier kennis met het mengen van kleuren en het ontstaan van de regenboog. Dit kleurrijke, gekke verhaal met mooie boodschap is het eerste prentenboek van Nastja Holtfreter. 

Lees verder

---
Pelckmans Uitgevers viert 20 JAAR GERONIMO STILTON

Pelckmans Uitgevers viert 20 JAAR GERONIMO STILTON

Geronimo Stilton is 20 jaar! Dat viert Pelckmans de komende maanden met een leeschallenge, verrassingsbezoek van Geronimo Stilton op scholen en een verjaardagsfeest op Boektopia. In oktober 2002 werd het eerste Nederlandse boek met Geronimo Stilton geboren. Om zijn twintigjarig bestaan te vieren, organiseert Pelckmans Uitgevers een feestjaar bomvol activiteiten ter ere van de bekende muis. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Baraka - genoeg voor iedereen 

Recensie: Baraka - genoeg voor iedereen 

Houd jij ervan om eens een andere keuken te proberen? Neem dan eens een kijkje in NOOMI. Sara Shawkat neemt je hierin mee in haar keuken vol Iraakse klassiekers, varianten en specials als okrastoof en cheesy kunafe. Van ontbijt tot hoofdgerecht en drankjes voor erbij.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com