De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 3 mei

---

Ontsnappen

Afgelopen Koningsdag leek de anderhalvemetersamenleving niet meer dan een vage herinnering. Dat was voor velen misschien ook wel het doel van die feestdag, om de laatste twee jaar uit ons collectieve geheugen te bannen en weer vanouds het samenzijn te vieren. Toen ik op de avond ervoor echter nietsvermoedend naar het centrum van Utrecht ging om uit eten te gaan, had ik er niet bij stil gestaan dat het Koningsnacht was, en werd ik dan ook overrompeld door de mensenstromen die zich vanuit Utrecht Centraal de stad in persten. Zoveel mensen had ik lang niet meer bij elkaar gezien! Hoewel de stemming aanstekelijk was, was het toch ook weer even wennen om in zo’n massa meegesleurd te worden.

Gelukkig is het met het lekkere weer de laatste tijd ook makkelijk om even te ontsnappen aan die hernieuwde drukte, door bijvoorbeeld met een goed boek en een picknickkleedje in een park te gaan zitten. Zo las ik voor de zojuist verschenen Boekenkrant de roman Als een steen in de stroom van Mauro Corona, de leermeester van Paolo ‘De acht bergen’ Cognetti. Het boek zelf gaat ook over ontsnapping: een man groeit op in een dorp in de Italiaanse Dolomieten, en leidt daar een afgezonderd en hardvochtig bestaan. Het beeld dat Corona daarvan schetst is dan misschien niet romantisch, maar wel betoverend: ‘Groene weiden klommen meanderend naar boven om de bergen aan hun voeten te kietelen.’ Een boek om rustig in het zonnetje op te herkauwen.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant, editie mei 2022 – met: Tom Lanoye, Raoul de Jong en Sarah Goodwin 

In de Boekenkrant van mei vind je tips voor gedichtenbundels en aangrijpende verhalen die aansluiten bij 4 en 5 mei. Zo spreken we met Tom Lanoye over zijn nieuwe roman Draaischijf, waarin drie innig verbonden levens tijdens de Tweede Wereldoorlog vermalen raken.  

Lees verder

---

Nu verschenen: BKYA editie mei 2022 – met: Cecile Korevaar, Els Beerten en Heartstopper

Het perfecte buiten-lees-weer is er weer en daar hoort een nieuwe editie van de BKYA bij! In de mei-editie verkennen we de vraag: wat is een thuis?

We spreken onder anderen met Cecile Korevaar over Thuis draag ik bij me, dat ze baseerde op de verhalen van drie jonge vluchtelingen uit Syrië. Zelf legde ze daarvoor ook de vluchtroute door de Balkan af. Ze vertelt ons wat ze daarbij allemaal meemaakte.

Lees verder

---
Boekentips voor Moederdag 

Boekentips voor Moederdag 

8 mei is het weer Moederdag. Iedere moeder verdient op die speciale dag een boek om even te kunnen relaxen. Aangezien niet alle moeders van dezelfde boeken houden, hebben we een lijstje gemaakt met verschillende boekentips. Van kinderboeken tot liefdesverhalen: zo zit er voor elke moeder wel iets tussen. 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Isabel Allende: Een slecht geheugen voor alles, behalve een goed verhaal

Zin of geen zin, Isabel Allende begint standaard op 8 januari met het schrijven van een nieuw boek. ‘Ieder mens heeft een verhaal en soms is het prachtig materiaal voor literatuur. Ik heb een goed oog om te observeren en een goed oor om te luisteren,’ merkt de auteur op. In haar recente roman Violeta verweeft Allende het leven van haar moeder met dat van haarzelf. 

Lees verder

---

Boekfragment: Meestal tussen bomen

Twintigste poëziebundel van dichter en popjournalist Elly de Waard. 

'In het geheugenloze tijdperk dat wij nu beleven, waarin sporen van verleden of geschiedenis op de luidst klinkende voorkeur kunnen worden weggeschreven raken wij steeds verder opgesloten in de schijngestalte van een wereldstad.'

Lees verder

---

Spanning

Recensie: De complottheorie in zijn beste vorm

Donkere magie, grafroof, complotten en de dreiging van een gruwelijke en allesverslindende macht. Het geval Charles Dexter Ward heeft alle elementen van een klassieke Lovecraft in zich. Gaat deze herziene vertaling een nieuwe generatie lezers aanspreken? 

Lees verder

---

Jeugd

Interview Imme Dros en John Rabou: Die Daidalos!

Daidalos kennen we allemaal als de maker van het Labyrint op Kreta waarin de Minotaurus huisde en van de vleugels waarmee zijn eigen zoon Ikaros te dicht bij de zon vloog en zijn noodlot ontmoette. Maar hoe zit het met Daidalos zelf? Met De vlucht van Daidalos geven Imme Dros en John Rabou Daidalos eindelijk zijn eigen mythe.

Lees verder

---
Heb jij al gestemd op je favoriete boek voor de Kinderjury?

Heb jij al gestemd op je favoriete boek voor de Kinderjury?

Heb jij al gestemd op je favoriete boek voor de Kinderjury? De boeken van Nizrana Farook zijn met veel vaart geschreven, voor echte avonturiers vanaf 10 jaar!

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Prostaatpraat en botoxbabbels

Met veel humor en relativering leest Een zee van tijd. Handboek voor de pensionado van Youp van ’t Hek en illustrator Marije Tolman. Door de cabaretier aangekondigd als een kinderboek, of eerder een grappig geschenkidee voor een nakende pensionado? Zowel jong als oud zal zijn levenswijsheden kunnen smaken.

Lees verder

---

Recensie: Filosofie bestaat niet los van de maatschappij 

Hoe kun je als filosoof omgaan met geweld en onderdrukking van de ergste soort? Het is een vraag die Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil in Het vuur van de vrijheid alle vier voor zichzelf beantwoorden.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com