De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 26 april

---

De tweedehandsjes

Rond deze tijd van het jaar doe ik elke keer hetzelfde: boeken halen van de rommelmarkt. Met Koningsdag in het verschiet en de vrijmarkten, is het 't perfecte moment om meerdere boeken te halen. Dat ze al gebruikt zijn maakt mij niet veel uit. De verhalen blijven goed. Toch, als ik daar op de rommelmarkt sta, kijk ik wel naar de kwaliteit van het boek. Zitten er niet te veel scheuren in? Heeft de kaft nog kleur of is alles vervaagd?

Niet dat ik per se een netjes, nieuw boek wil. Dan zou ik niet op de markt gaan rondsnuffelen. Je vindt daar ook niet het nieuwste van het nieuwste. De laatste keer dat ik naar de rommelmarkt kon gaan, vond ik voornamelijk kinderboeken. Zoals De Grijze Jager van John Flanagan en Percy Jackson van Rick Riordan. Voor een paar euro heb je al snel meerdere boeken in je handen. Allemaal tweedehands, maar wel nog in goede staat.

Dan haal ik een drankje bij een van de kraampjes en ga ik op een rustig plekje zitten. Daar kan ik even door de boeken heen bladeren. Kan ik beslissen of ik ze zelf houd of aan mijn zusje geef. Dan houd ik in gedachten dat het ook in mijn boekenkast moet passen. Zucht ik om het feit dat mijn boekenkast al veel te vol is en geef ik mijn zus een extra boek. Ik kan het altijd van haar lenen ten slotte.

Adinda Graafland
Stagiair redactie Boekenkrant
Adinda@uhb.nl

---
ZeilSchrijfZomerCursus

ZeilSchrijfZomerCursus

Ben je een beginnend schrijver en wil je graag beter worden, nieuwe mensen leren kennen en/of een inspirerende plek om aan je tekst te werken? Dan bieden wij al zeilend inspiratie, begeleiding en workshops aan tijdens onze ZeilSchrijfZomerCursus. 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Machteld Siegmann: 'Oorlogen zetten alles op scherp' 

In 2020 won Machteld Siegmann met De kaalvreter De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Thema’s als wachten, het christendom en de Tweede Wereldoorlog komen zowel in Siegmanns debuut als in haar nieuwe boek Wachter op de morgen aan bod. Toch bleek het tweede boek een grote uitdaging te zijn voor Siegmann. ‘Ik wilde op hetzelfde kwaliteitsniveau blijven.’

Lees verder

---

Recensie: Een heel leven in 230 pagina's

Riverside Drive van Leo Pauw is een beschouwende roman, waarin de verworven levenswijsheid van hoofdpersoon Philip Moll hand in hand gaat met maatschappelijke actualiteit, terwijl hij terugblikt op zijn leven. In deze terugblik komen alle grote thema’s van het bestaan voorbij: angst, tijd, liefde, verlies en de dood. 

Lees verder

---

Recensie: Tories over monsters  

Weet je nog dat je vader weleens vertelde over zijn oma, die hem verhalen voorlas over spoken die de straten van Paramaribo ’s nachts onveilig maakten? Misschien was het alleen mijn vader. Zoals hij het vertelde, zag ik voor me hoe hij op de grond in kleermakerszit aandachtig luisterde, net zoals ik dat deed als ik mijn vader hoorde vertellen. Anangsieh tories van Anton de Kom bracht al die nostalgie terug.

Lees verder

---

Boekfragment: Waarvandaan

'Het zweet tussen mijn wenkbrauwen verdampte meteen, toen men de zagen aanzette achtervolgde hun gekrijs en gesnerp me samen met andere schrikbeelden tot in mijn dromen.'

Nieuwe poëzie van de winnaar van de Constantijn Huygensprijs. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Leugens, leugens, leugens

In De perfecte leugen komen er een hoop onwaarheden op de lezer af. Auteur Jo Spain neemt een loopje met de waarheid rond de onverwachte dood van Erin Kennedy’s man. Ze spint een gedetailleerd web aan verwikkelingen, waarbij op het einde zal blijken dat waarheid en gerechtigheid niet noodzakelijk met elkaar overeenkomen. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Praten met de dieren

Je kat, een hond op straat, die spin in zijn web: wat zouden ze te zeggen hebben? Wat als er een universele taal was die mensen en dieren spreken, zodat we elkaar begrijpen en rekening met elkaar kunnen houden? In het kinderboek Aicha en de verloren taal fantaseert de Vlaamse Fikry El Azzouzi erop los en zet hij je aan het denken over de band tussen mens en natuur. 

Lees verder

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De filosofes

Als je op straat aan een willekeurige voorbijganger vraagt om een paar namen van filosofen te noemen volgen er namen als Plato, Socrates, soms Descartes of Aristoteles. De denkers die genoemd worden hebben een ding gemeen: het zijn vrijwel altijd alleen maar mannen. 

De filosofes is een hoognodige ode aan de levens en het werk van vrouwelijke denkers van toen en nu, samengesteld door Rebecca Buxton en Lisa Whiting.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com