Recensie: Een zomeravontuur vol verbeelding

Het omslag van Het bijna waargebeurde verhaal van Ryan, geschreven door Pepijn Lievens,is de perfecte samenvatting en illustratie van het boek: een serie felgekleurde striptekeningen van gebeurtenissen in het verhaal. Zo vind je er onder andere een stuiterende balpen, een bijzondere bloem en een neus die wordt dichtgeknepen met een wasknijper. Wat die allemaal met elkaar te maken hebben, wordt gaandeweg in het boek duidelijk.

Door Selma Oueddan

De vader van de tienjarige Ryan is al lange tijd afwezig. Het jongetje fantaseert dat zijn vader een dappere ontdekkingsreiziger is, wat hij absoluut geheim moet houden. Ondertussen is hij zelf druk bezig om spion te worden, wat uiteraard ook geheim is. Dit uitgangspunt zet meteen de toon voor het verhaal: Lievens weet fantasie en realiteit te combineren zoals een tienjarige dat zou doen, waarbij een pratende pollepel net zo logisch lijkt als naar school gaan. Dit element van magie en mysterie voegt een extra laag toe aan het verhaal, wat de nieuwsgierigheid naar wat voor gekkigheid zich op de volgende bladzijde zal afspelen, nog meer versterkt.

Naast de stekende vragen over zijn vermiste vader, worstelt Ryan ook met zijn eigen persoonlijke problemen. Hij is namelijk verliefd op Rafaella, naar eigen zeggen het mooiste meisje van de school, maar hij durft niet met haar te praten. Gelukkig komt professor Geurts, een expert in vermommingstechnieken, op het toneel om Ryan te helpen. Hij wil zich namelijk vermommen om stiekem alles over Rafaella te weten te komen. Dit leidt tot hilarische situaties en slimme trucs die Ryan moet uitvoeren om dichter bij zijn geliefde te komen. De interacties tussen Ryan en professor Geurts zorgen voor de nodige humor en luchtigheid in het verhaal, waardoor het voor jonge lezers extra plezierig is om te lezen. Zo begint hun eerste ontmoeting als volgt: ‘“Ik ben Ryan”, zeg ik. “Ja, dat zie ik”, mompelt [Professor Geurts]. “Hoe kunt u dat nu zien?” vraag ik. “Wel, je ziet eruit als een Ryan.” “Hoe ziet een Ryan er dan uit?” “Zoals jij”, antwoordt hij.’

Lievens schrijft met vloeiende pen: de dialogen zijn levendig en de beschrijvingen zijn beeldend, waardoor je je als vanzelf inleeft in de wereld van Ryan. Bovendien zorgt de humoristische toon ervoor dat het boek perfect is om te lezen tijdens hete zomerdagen. Het verhaal biedt verkoeling en ontspanning, terwijl de avonturen van Ryan de verbeelding prikkelen.

Het bijna waargebeurde verhaal van Ryan is een heerlijk boek dat jonge lezers zal betoveren. Lievens vermengt fantasie en realiteit op meesterlijke wijze, en levert een vlot geschreven verhaal vol humor en avontuur af, met een belangrijke boodschap die Ryan zelf benoemt: ‘Je kunt alles worden, alles wat je wil, áls je het maar wil, en je kunt het worden wanneer je maar wil.’

Pepijn Lievens, Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan, Uitgeverij Lannoo, 134 pagina's (€ 14,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5342

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven